自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家快要60歲,請問做後生嘅要點準備為佢設壽宴? 要請咩人到賀? 仔女新抱女婿要買d咩送比佢?甚麼事項要注意? 求指教pls

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:請問擺大壽要點做?

好似男同女唔同架喎,女性好似做61
請其他jm指教

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:好似男同女唔同架喎,女性好似做61請其他jm

原帖由 didi28 於 15-06-27 發表
請其他jm指教
係呀,但好像是81,唔知有無記錯

侯爵府

畀面勳章

回覆 pinglamwan 的帖子

網上塭的資料

逢十的生日稱大壽, 通常來說由60歲才開始隆重慶祝, 避免給別人覺得自己驕傲.

傳統中國社會歧視女性, 要女士大一歲才算大壽, 即61, 71, 81, 91, 101........ 其背後的意義是這樣的:

中國人計歲數是以開始計, 一出世便是一歲, 沒有0歲的概念, 意謂在世上的第一年開始了, 出世一週年生日 (一足歲) 便是兩歲, 即是說在世上的第二年開始了. 西方計算歲數以足歲計, 故必須先明白中西的差異.

以傳統中國人計算法, 譬如說60大壽, 即是活了59足歲, 現在進入60歲了. 男人便慶祝一番. 因為歧視女性, 要她們活足60歲才准慶祝, 這便是<男做齊頭,女做出一>的來由

珍珠宮

減齡達人勳章

男做齊頭,女做出1。 當年我爸70嵗,我咪通知所有親戚亞爸擺大壽,甘同酒樓溝通後,佢地會放個壽字做佈景,比親友影相。酒席要有伊麵(當長壽麵), 壽桃。
我就買咗金壽桃作禮物,我班唐兄弟姊妹就挾錢送咗個金壽星公。我爸就每人派一封利是。擺酒一定要早過生日,或正日生日, 唔可以遅。

Chirley    發表於 15-6-27 20:41
wcpcelia    發表於 15-6-27 18:04

公爵府

hashtag影視迷勳章

冇話一定要做,我父母都係同自己屋企人食餐飯

珍珠宮

引用:好似男同女唔同架喎,女性好似做61請其他jm

原帖由 didi28 於 15-06-27 發表
請其他jm指教
男做齊頭,女做開一。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老豆(娘家)呢邊,要全部既子女結晒婚先真正做得大壽,我老豆係台山人

水晶宮

我老豆下年都60歲啦, 我地幾姐妹都打算同阿爸慶祝下,
呢個POST幫到我, THX

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我媽果時話擺大壽,壽星要派金壽桃俾後輩(就算朱古力假野都要),有人知係嗎?
另外想問如果做左60,咁70、80等等係咪一定要做呢?

大宅

引用:老人家快要60歲,請問做後生嘅要點準備為佢

原帖由 pinglamwan 於 15-06-27 發表
老人家快要60歲,請問做後生嘅要點準備為佢設壽宴? 要請咩人到賀? 仔女新抱女婿要買d咩送比佢?甚麼事項 ...
我父親大人60歲時,諗住買套金飯碗比佢,賀佢依食無憂,但可惜係我人生最窮既開始,無能力買...希望70歲時有能力買啦!

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:我媽果時話擺大壽,壽星要派金壽桃俾後輩(

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-27 發表
我媽果時話擺大壽,壽星要派金壽桃俾後輩(就算朱古力假野都要),有人知係嗎?
另外想問如果做左60,咁70 ...
係!一塊又薄又扁嘅金壽桃,但我家長輩話80歲大壽先要(剛剛我其中一個伯父80歲)。至於做完60大壽,70, 80就梗係要做。其實我家習族係70歳先擺大壽,60可以請食飯,但唔會大攪。我爸爸有9兄弟,最細個叔今年剛剛擺完70大壽。最年老個伯父都86。

大宅

之前聽李居明講,如果做大壽那位上有高堂,咁就唔可以叫做大壽,只能夠話食生日飯,因為會對老人家唔好。

citty    發表於 15-7-3 10:07

大宅

謝謝大家,獲益良多

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我媽果時話擺大壽,壽星要派金壽桃俾後輩(

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-27 發表
另外想問如果做左60,咁70 ...
如果派帖,回禮利是跟放金壽桃一齊派, 子女孫等等於壽宴當日會掛上金壽桃掛飾

水晶宮

如果父母排行最小,對上的兄姐都冇擺,咁邀請對方來係咪好古怪?

子爵府

引用:之前聽李居明講,如果做大壽那位上有高堂,

原帖由 mrs_tin1 於 15-06-27 發表
之前聽李居明講,如果做大壽那位上有高堂,咁就唔可以叫做大壽,只能夠話食生日飯,因為會對老人家唔好。

...
全對!c6阿婆仲在生時,舅父擺五圍,多過阿婆兩圍。

阿婆嗰年年尾就走咗

侯爵府

我爸爸早兩年擺大壽(60),其實佢年年都食飯,不過大壽我就訂咗d汽球佈置~60字樣,佢個名咁,淘寶訂有限錢但氣氛好好多。

唔好點評我

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:老人家快要60歲,請問做後生嘅要點準備為佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-06-27+

原帖由 3b 於 15-06-28 發表
如果派帖,回禮利是跟放金壽桃一齊派, 子女孫等等於壽宴當日會掛上金壽桃掛飾
謝謝資料
派帖係必須嗎?因為親友唔多,唔想人家破費,自家食餐飯算了(壽星夫婦、仔女同孫,最多預埋親家),咁可以嗎?

首頁

尾頁

跳至