夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

憑咩要個男人走? 個男都可以講:點解唔係果女既搬?

複式洋房

最好吳好啦!

子爵府

回覆:btylm 的帖子

既然都搞左離婚,佢係好就唔會離婚
佢唔搬走住,並唔係因為你
唔好咁傻仲諗埋哩d野自己傷害自己

叫佢搬,佢有冇地方都叫佢搬
一係我搬,我容許唔到同一個傷害我既男人一齊住

公爵府

回覆:要離婚,還可以一齊住嗎?

如果係我佢唔肯搬我都會自己主動搬走,
反正遲D賣左樓都要搵地方㗎喇!

到左呢個時候顧掂自己未來條路先,
或者賣平少少早D賣出層樓各自各仲好啦!

大宅

其實c6對我好好,只係近大半年我地不斷嘈交,我要求佢做既事,在我角度係可以遷就,因為我地以前都係咁生活,我已多次強調這樣做我會開心,但現在佢不但不認同我的要求,而且每次嘈交都講的很難聽說話傷害我,我已經很心灰,近呢大半年除嘈交時,佢都仍然對我好好,所以我地係咪真係要離婚,我都唔知,不過我已經叫c6這兩星期唔好回來食飯,想清楚係咪回家食飯真的對他要求咁難

大宅

其實我同c6結左婚二十幾年,生活都沒有大問題,唔明點解要特然轉變,如果之前生活痛苦,為可到今日先發覺難以再這樣生活,到現在我都不明,不明不白咁離婚,好不甘心

翡翠宮

你之前唔係講過佢提出過好多次離婚咩?
你拖都唔係辦法架, 佢單方面都可以申請
要去既人, 你點都留唔住
不如好好打算自己既生活好過啦

子爵府

btylm 發表於 15-7-2 11:21
其實我同c6結左婚二十幾年,生活都沒有大問題,唔明點解要特然轉變,如果之前生活痛苦,為可到今日先發覺難以再 ...
其實唔係不明不白
男人無兩手準備係唔會咁
可能你地中間多左一個她而你又唔發覺
等時間去話你知答案
一個人係唔會突然變...
因為有一個出現
以前所有唔係問題都變成問題
因為有一個比較
你所有優點都變成缺點...
有D野你慢慢會睇到

未經本人同意,請勿轉載內容!

子爵府

回覆 btylm 的帖子

其實你打從心裡不想離婚?所以你看到在你們說要離婚時他雖然在外邊有地方住也選擇回來,
可能他內心也不想離?
是嗎?

在二十年的相處裡,
究竟你和他為何走到今天這個境地?
你有冷靜下來想想嗎?
兩人之間的相處不是過去都這樣現在為何就不能如舊?
人會變的,世上所有事情都會因為時間的過去而變,
你覺得要求不過份,
以往他都會照做即代表有理不是太正確的想法,
當有愛存在,
男人可以包容或接受伴侶的要求,
但不代表他認同,
兩人之間要繼續走下去,
是真需要兩人一起努力互相體諒和互相了解對方,
你不妨冷靜下來想想,
你們的問題是甚麼?
如果你只是覺得既然決定要離婚了,
就不應再一起住,
那也是可以和他好好談談,
但如你不捨得,
就要好好想想應怎樣和他一起把關係修補,
兩人的問題,
錯的不會只在一方,
所以要兩人一起才可以找到方法去解決。
mc <()>

大宅

我都想修補,我都自認有的過份,但只有我自已去努力,我唔係要佢次次都遷就我,但佢講左傷害我既說話時,只想佢有一次半次順番我意,我都好滿足,每次意見不同,只有失踪,雖然佢經常同我講要離婚,唔知點解我覺得佢到呢刻都想挽救,只係面子問題同大家沒法相讓

琥珀宮

當然叫佢走啦,唔係離婚為咩?

大宅

回覆 eggpudding 的帖子

絕對係甘

別墅

引用:我都想修補,我都自認有的過份,但只有我自已

原帖由 btylm 於 15-07-02 發表
我都想修補,我都自認有的過份,但只有我自已去努力,我唔係要佢次次都遷就我,但佢講左傷害我既說話時,只想佢 ...
聽你咁講好似情況不似差到要離婚呀,佢唔讓步或者你試下行出第一步?同佢平心靜氣傾下大家的問題。或者婚姻輔導可以幫到你地?佢以前就你可能不代表接受你D過份野,他也有情緖可能積積埋埋爆煲講埋D傷害性說話....

別墅

回覆:C-son 的帖子

唔好做D令自己後悔嘅決定呀

大宅

引用:我都想修補,我都自認有的過份,但只有我自已

原帖由 btylm 於 15-07-02 發表
我都想修補,我都自認有的過份,但只有我自已去努力,我唔係要佢次次都遷就我,但佢講左傷害我既說話時,只想佢 ...
不要為面子問題,已經有咁多年感情,大家好好傾下,自己退一步,可能件事已經完全不同,試過至不要後悔!

侯爵府

好媽媽勳章

有無家人朋友企響你地中間,作個調停

複式洋房

你地點傾先?

大宅

回覆 C-son 的帖子

C6講的說話太難聽,重講左好多屈我既野,我古唔到廿幾年夫妻佢咁睇我,所以我放唔低,每次想起就覺得以廿幾年同佢白過,好想有勇氣離婚,呢段婚姻真係好錯,至係自己性格太倚賴人,到今時今日都冇勇氣

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至