自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

回覆:BB住院冇人陪

看文字已經好想幫手照顧

公爵府

引用:我女試過4個月入公院,我和老公都返工,我

原帖由 hanbb 於 15-07-04 發表
我女試過4個月入公院,我和老公都返工,我們出動哂親戚朋友幫手接力先得,我們放工就趕去接手,住一星期, ...
係吖
真係好大陣仗
自己做父母真係明白有幾多難處

如果有朋友家人幫下會好D
有姐姐,親人氹下、抱下都好過冇人理!
只怪醫生人手緊張

子爵府

其實可唔可以申請做呢類義工

複式洋房

水晶宮

如果有能力真係買保險,住私家舒服好多。
小朋友入院,99一早來到我放工,我接力直到第二日早上,再返工,瞓足八日,狀態都ok,因為私家可沖涼同埋可以叫外賣。

侯爵府

引用:如果有能力真係買保險,住私家舒服好多。小

原帖由 diong 於 15-07-04 發表
如果有能力真係買保險,住私家舒服好多。
小朋友入院,99一早來到我放工,我接力直到第二日早上,再返工, ...
之前仔仔住過一次政府,真係超辛苦。私家好好多,起碼有得閂埋房間瞓,又有姑娘幫bb冲涼(政府唔知有冇),又可以走動下,又有得叫嘢食。

子爵府

其實小朋友住院保險不貴,才二三百一個月,真係慳自己都吾好慳小朋友

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:家家有本難念的經,你點知人地背後咩原因!

原帖由 lambing 於 15-07-03 發表
家家有本難念的經,你點知人地背後咩原因!

子爵府

我實唔捨得,而且怕BB有陰影

伯爵府

阿女由BB到依家住過幾次公立醫院,其中一間只係比到張膠椅比大人夜晚休息,另外果間都有摺床的,但其實一樣訓唔到,姑娘們隔幾個鐘又要黎探熱,叫外賣都可以,但你又點行得開至得架,所以要買定多些少面包,等老公放工買埋飯過黎至有次正餐落肚咋,沖涼?至多扭濕毛巾抹身囉!

公爵府

引用:其實小朋友住院保險不貴,才二三百一個月,

原帖由 964000 於 15-07-04 發表
其實小朋友住院保險不貴,才二三百一個月,真係慳自己都吾好慳小朋友

...
我個仔早產很多
剛出院焗入政府
公司保險本身包埋小朋友!
好彩老公陪訓,得沙灘椅

子爵府

Joball 發表於 15-7-5 00:29
我個仔早產很多
剛出院焗入政府
公司保險本身包埋小朋友!
I see,你仔仔冇大礙嗎,祝他早日康復

侯爵府

其實見隔離bb喊,我地係唔可以幫手㗎,姑娘講明,因怕有誤會發生

我女細過有一排成日入院,我日頭返工,有親人接力,放工就先返家沖涼,跟住去醫院陪我女,直到第二朝直接返工,過咗十日到,我老板娘係咁同我講:使咩陪吖,醫院自然有姑娘嬸嬸照顧㗎啦,比著我呀,我難得當放假休息吓唔使湊仔呀,點知數月後到佢個仔住院,佢唔止一個陪通宵,仲連個工人兩個陪添呀人地嘅係草,自己嘅係寶

子爵府

回覆:fionakong2008 的帖子

針唔拮到肉,唔知痛

侯爵府

我仔仔2歲幾個陣入過院幾日,我都係全日陪咁滯,係晚上2個鐘返去沖涼換衫。不過自己湊返安心d

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Joball 於 15-07-03 發表原來

原帖由 jksd 於 15-07-03 發表
以前有個棄嬰
好可愛
其他家長真係會幫手抱下
聽都覺心up

侯爵府

我的育兒心得勳章

明既,我坐月時呀女都住過nicu,一到餵奶時間c6就拎定野餵奶,佢話隔離床bb真係喊唔停,但姑娘人手有限,望一望又要做野,佢又幫唔到,如是者好幾日,有日我都一齊去,到餵奶時間大家都要走既時候,就見個bb媽媽出現,見佢好趕咁,姑娘話快d啦!我諗佢係有原因先遲嚟咁多!不過好坦白,做左父母真係會敏感好多架,唔好話自己仔女,人地果d喊都會好心痛!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係好慘, 其實一定要陪, 姑娘都理唔到咁多

我女一歲時住左7日, 我收工接我媽更, 跟住早上返工, 我個個星期瘦左起碼5-10磅.....但唔陪我唔放心

珍珠宮

咖央 發表於 15-7-3 21:45
係,我嗰陣都係咁。
搞清楚先好,唔好覺得父母回咗家就係唔錫bb
我都係咁,ftm 湊兩個,分身唔到。

公爵府

引用:Quote:Joball+發表於+15-7-5+00:29+我個仔

原帖由 964000 於 15-07-05 發表
I see,你仔仔冇大礙嗎,祝他早日康復
好彩冇乜事
Thx

首頁

尾頁

跳至