嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

10月中準備同BB去九州旅行。正苦惱應怎樣準備食物。嘗試過baby food, 但好似太糊,想比較固體的食物,應在香港準備封乾食物,還是到當地才到supermarket 先買材料呢?想請教有經驗媽媽。謝謝!

大宅

回覆:sasawa 的帖子

請問有無人有經驗呀? 感激感激

大宅

回覆:15個月BB 去旅行應如何準備食物

16 個半月,剛剛去完九洲,本來諗住帶象印去焗飯,點知吾知點解吾得,焗到生米,跟住比烏東佢食,佢吾食,全程跟我地食大人飯加D魚,牛肉,雞肉,叫清D,吾好太肥太炸,加下午茶生果麵包,早晚奶,咁過左七日!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我同小朋友去去旅行,只係帶零食。普通食物方面係我地食乜佢地食乜。不過會帶定baby food做後備。

大宅

唔該哂!

別墅

我剛去完旅行,早餐於酒店用暖壶裝定白粥同菜,有時攞埋隻蛋俾BB做午餐,因為午餐通常趕D及無太多時間專登揾啱BB食既嘢,晚餐就食babyfood 撈白飯,或跟大人食

侯爵府

我買咗一個細細個嘅電蒸飯盒,諗住去到當地買食材煮俾阿b,始終我阿b仲細(12個月)

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

引用:我買咗一個細細個嘅電蒸飯盒,諗住去到當地

原帖由 lovececing 於 15-07-20 發表
我買咗一個細細個嘅電蒸飯盒,諗住去到當地買食材煮俾阿b,始終我阿b仲細(12個月)

...
我諗過呢個方法,但去日本電壓唔同唔work. 用真空杯焗切薄的薯仔呀蕃薯咁應該可以,不過我BB成16個月都得好少牙,最煩係肉類佢咬不到

伯爵府

引用:請問有無人有經驗呀?+感激感激 +

原帖由 sasawa 於 15-07-06 發表
請問有無人有經驗呀? 感激感激
我遲d帶仔去旅行,打算帶呢隻!你可以考慮下~

大宅

引用:Quote:原帖由 sasawa 於 15-07-06 發表請問

原帖由 大豬既老婆 於 15-07-24 發表
去邊度買啊?

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-07-24+發表

原帖由 天使心 於 15-07-24 發表
去邊度買啊?
我係有日去行荷花見到。你可以上網search下有無其他地方有得買。

大宅

回覆:大豬既老婆 的帖子

嘩!呢隻好似幾好,等我揾下先!唔該哂!

別墅

我BB仲細, 10個月. 所以我出門會帶肉類既babyfood(因在外地整肉比較麻煩). 另外帶電蒸爐(帶一層就夠), 去到買新鮮蔬菜煮嘢食. 順便用黎消毒奶樽和餐具. 亦會0係酒店攞蛋食.

我都試過焗粥失敗!0係HK明明得....好在帶咗baby pasta, 都係用個蒸爐, 10min搞掂.

男爵府

大豬既老婆 發表於 15-7-24 12:11
但呢個去到外地點煮? (如果無廚房)

伯爵府

引用:Quote:大豬既老婆+發表於+15-7-24+12:11+我

原帖由 kikitea 於 15-07-27 發表
但呢個去到外地點煮? (如果無廚房)
我會帶個一人電飯煲。煮左擺入暖壺。

男爵府

我都有一個細電飯煲, 但要帶埋去旅行又好似麻煩D

洋房

帶電飯煲去冇咩用,電壓唔同,岩岩去完,全程都煲唔到逼住跟大人食野,真空杯又焗唔到粥,如果想煮野係當地買個細細嘅煲仔最好

複式洋房

引用:Quote:原帖由 sasawa 於 15-07-06 發表請問

原帖由 大豬既老婆 於 15-07-24 發表
請問哩只是否用水焗就得?thx

伯爵府

引用:Quote:原帖由+大豬既老婆+於+15-07-24+發表

原帖由 superkitty88 於 15-08-04 發表
請問哩只是否用水焗就得?thx
我帶左個一人電飯煲。距呢隻亦可以係微波爐加熱。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 superkitty88 於 15-08-04 發

原帖由 大豬既老婆 於 15-08-04 發表
我帶左個一人電飯煲。距呢隻亦可以係微波爐加熱。
Thx

首頁

尾頁

跳至