在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb岩岩2month 5day,想知道要幾多個月先可以正式用得孭帶。我bb個頭仔成日好鐘意向後鱷起,好驚會整親佢個頭仔同條頸希望各位媽媽可以解答到我,唔該

男爵府

回覆:想請問bb幾多個月先用得孭帶

三個月就用

大宅

其實唔同款既揹帶可以 FOR 唔同年齡既BB用.
我有2款揹帶, 一款 FOR NEW BORN 可以用, 我就3個月先用.
另外一款HIP SEAT 我就諗住7 個月之後先用.

別墅

哦…其實我屋企既孭帶係我姑奶比既,我唔知道佢果款係咩牌子同型號

WINNIE0216 發表於 15-7-8 15:45
我bb岩岩2month 5day,想知道要幾多個月先可以正式用得孭帶。我bb個頭仔成日好鐘意向後鱷起,好驚會整親佢個 ...
您好WINNIE0216, 一般揹帶適用於3個月或以上嘅BB, 好似jm咁講, 有D揹帶設計俾初生BB, 最緊要確保BB頸部要有足夠承托呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己6個月前用揹帶時會再用手扶住bb條頸

別墅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

明白,唔該晒angela,但係我都係有啲擔心

別墅

回覆 monkeyman 的帖子

噢…你地個個都係咁樣做嗎?

大宅

回覆:想請問bb幾多個月先用得孭帶

通常nb孭帶係可以平瞓,如果打直果種就要頸仔硬左先,起碼3、4個月。
Hip seat 起碼6、7個月,識坐先可以用,否則令BB腰椎承受好多壓力!

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

WINNIE0216 發表於 15-7-11 22:48
回覆 monkeyman 的帖子

噢…你地個個都係咁樣做嗎?

我自己有用護頸初生揹帶, 加自己用手臂扶住BB條頸.

到7個月識坐就轉HIP SEAT.
WINNIE0216 發表於 15-7-11 22:47

明白,唔該晒angela,但係我都係有啲擔心 ...
您好WINNIE0216 ,知道媽媽擔心,如果媽媽真係吾放心,好似jm 咁講,可以選用一d平瞓既孭帶,當BB 開始識自己抬頭,就可以放心D 。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

其實咁早用孭帶做乜,
可以的話留家, 真的要出去便便BB車,
咁細個用孭帶自己都驚啦,
我見過有個女士, 大果2個應係雙胞,
孭帶再有個大概3個月的B,
成舊野咁包住就算, 都顧唔到D手腳,
人地可能冇辦法就要一腳踢,
你可以的話便不要搵BB較飛了。
我果個都等5個月, 能自己長期抬頭才用向前的孭帶,
因為我覺得向著自己的孭法, BB都辛苦, 自己又辛苦

大宅

其實無話幾多先用得...如果條帶可平瞓就初生都用得...如果係直揹既帶就要3,4個月以上先用..最好就係BB 個頭仔開始夠力昂起先用...因為唔係BB條頸仔好易整親

別墅

回覆 Bonbonho 的帖子

明白

別墅

唔該晒

Angela@牛欄牌媽咪專線    發表於 15-7-21 09:08

別墅

回覆 henry0729 的帖子

其實想孭帶既唔係我,係我奶奶,我同講唔用得,佢唔信,係要佢個囡話唔得先信,激死我

首頁

尾頁

跳至