夫婦情感

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

別墅

回覆:【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第8回)

好好睇呀

伯爵府

回覆:wing1388 的帖子

珍珠宮

開心吸收勳章

今日係阿龍嘅生日,二人都放自己一天假,開開心心咁吃喝玩樂,晚上同朋友落CLUB慶祝,去完一個場又轉場去第二個,務求將所有不快嘅事情忘記。

「呀!冇煙啦...不去7仔買包煙先!」PINKY說

「嗯,裡面人多,妳响門等我,我入去買!」阿龍回應

阿龍買煙從7仔出嚟,只見PINKY正與兩個紋身漢爭執,阿龍急忙上前了解。

「發生乜嘢事?」阿龍喝止

電光火石之間兩名紋身漢已向阿龍揮拳施襲,三人在街上打起上嚟...快已經有警車到達,警察將三人分隔開,上了手扣押上警車向警署方向駛去。

警署內阿龍手機被扣起,獨自坐在房間...良久,有警察入房向阿龍錄口供,於是阿龍一五一十將事發經過告知。

「當時我女朋友俾兩個男人撩,我上前了解時對方就向我施襲.......」

「但係頭先嗰位小姐話唔認識你喎!」警察回應說

「點會咁㗎?」阿龍百思不得其解

錄口供之後,阿龍與兩個紋身漢一同被關在羈留室中,已經唔知過咗幾多小時...

「而家帶你哋上去見警司...」

「你哋要上庭,到時認咗罪就冇事...而家自簽擔保外出啦!」警司道

阿龍步出警署第一件事就係想搵PINKY問過究竟,點解會同警察講唔識自己?

阿龍飛的趕去PINKY家,大門反鎖了,阿龍不斷按門鐘,只聽到門內PINKY傳來嘅聲音!

「你走呀,唔好再係度騷擾我,如果唔係我報警!」

呢一句真係令阿龍摸不著頭腦,明明PINKY知道尋晚嘅事發過程,點解佢要咁對自己呢?

「喂!我門外有個人不斷拍門騷擾我呀...」阿龍隔著門聽到PINKY似在報警...

阿龍剛從警署出嚟,唯恐轉頭又入返去,於是走了。

回家後阿龍體力極度透支了,回家躺在梳化上入睡了...

醒來時只見地上血漬斑斑,手臂上仍插著玻璃碎,往浴室照鏡先發覺原來自己傷勢唔輕,眼角爆了,口腫面腫...

到了上庭日子,TOBY陪同阿龍,最後阿龍被判守行為兩年,不留案底。

此時TOBY替PINKY傳話...

「其實PINKY當晚話唔識你都係迫不得意,因為佢仲同前夫爭緊個仔嘅撫養權,如果到時因為呢啲糾紛...(下刪一百字)」

阿龍聽咗雖然覺得有點道理,但心裡仍然覺得唔舒服,之後亦冇再搵PINKY...

To be continued...

百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

回覆:wing1388 的帖子

大宅

大宅

大宅

回覆:【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第9回)

珍珠宮

開心吸收勳章

「一個女人咁對自己,都應該死心吧...」當時阿龍心裡的確係咁樣諗,好多次想拎起電話打俾PINKY,但最後都係將電話放返低。而家龍亦再冇落CLUB,回復未相識PINKY時嘅日子。

「喂!」一個月後,電話傳嚟一把熟悉嘅聲音...「你最近好嗎?我好掛住你...」冇錯,一個月後PINKY嘅聲音又再響起。

「幾好,有心!都係返工放工...」阿龍冷冷的回答

「你...仲嬲緊我?」PINKY問

「冇乜嘢好嬲,都過去咗,而且TOBY亦講咗妳嘅苦衷...算啦,過咗去,而且我亦冇留案底!」

「我想見你可以嗎?」PINKY直截了當咁問阿龍

「嗯...」阿龍猶豫了

「今晚九點,响CLUB見啦...」未等阿龍答覆PINKY便掛了線

阿龍此刻心裡十五十六,去還是唔去?去的話表示已經原諒咗PINKY,的確...呢一個月來阿龍的確好掛住PINKY,佢恨不得即時收工去搵PINKY,所以最後阿龍還是應約。

當阿龍去到CLUB時,PINKY已經坐在佢兩口子一直坐開嘅長枱,PINKY一臉內疚的望著阿龍,二人點點頭,冇任何身體接觸...而阿龍亦刻意避開PINKY嘅視線。

DEAD AIR令到氣氛有點尷尬...於是PINKY伸手捉著阿龍嘅手,阿龍有一刻想縮,但最後都冇。既然手已拖,一切亦盡在不言中,PINKY似乎又用佢嘅本事化解咗一場感情上嘅危機。

當晚二人又和好如初了。

珍珠宮

開心吸收勳章

RE: 【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第11回)

兩口子轉眼已經一齊咗一年有多了,經過咁多唔開心嘅事情,二人嘅感情亦日漸穩定,平日大家繼續自己嘅工作,假日一家三口到外面家庭樂,阿龍亦將PINKY兒子視如己出,閒來會幫小朋友溫習功課,晚上會同PINKY落CLUB消遣,一切亦很規律地發生,二人在朋友眼中郎才女貌,十分匹配。

雖然阿龍亦曾對PINKY嘅工作有怨言,但畢竟要PINKY霎時放下呢一份「搵到錢」嘅工作亦唔容易,因為始終係偏門,要走亦要向好多話事人交待。而PINKY亦想趁自己仲搵到錢時多賺一點,但承諾過阿龍佢會唔做...

「今晚我有嘢做會夜少少,你今晚上我家等我吧!」PINKY短信寫道

於是阿龍當晚真的乖乖一人落CLUB飲酒,一來希望可以早一點見到PINKY,二來亦唔知一個人可以做乜嘢。當晚PINKY冇帶客人落CLUB玩,朋友們見阿龍一人自顧自飲都上前同佢踫杯攀談,但係阿龍個心只係遙遙咁想住PINKY,完全提唔起勁,對人家嘅說話只係敷衍兩句了事。

一直坐至夜深,人客都漸漸稀疏,阿龍亦結賬離開往PINKY家裡去...

阿龍坐响客廳自斟自飲,未幾聽到開門聲,佢知道PINKY返嚟,阿龍嘅心情又好起上嚟...似乎PINKY已經變成佢嘅喜怒哀樂一樣。

PINKY嘅腳步有點蹣跚,似乎飲咗好多...阿龍立即上前扶著PINKY,但係PINKY目光似乎不敢直視阿龍...而且帶點淚光。阿龍意識到似乎又有事發生咗,連忙問PINKY發生乜嘢事?

「對唔住,我唔想講,我知你一定唔會原諒我...我知道!」語畢便衝入廁房拿刀,响自己手腕劃了一刀,鮮血從割破嘅手腕流出,阿龍急忙用毛巾包著PINKY手腕替佢止血。

但剛包好傷口,PINKY又衝出大門,走向後樓梯...由於單位位於頂層,好快就到達天台。阿龍當然亦步亦趨,幸好及時捉住PINKY,避免了一場慘劇。

阿龍將PINKY抱回單位內,PINKY不斷喊,口裡喃喃的道:「你唔會原諒我...你唔會原諒我...」

大宅

回覆:【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第11回)

繼續追

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第11回)

珍珠宮

開心吸收勳章

「究竟發生咗乜嘢事,點解我唔會原諒妳?」其實阿龍亦意識到,當一個男人唔會原諒自己個女人,離唔開乜嘢事,但經歷過呢年幾嘅高低起伏,阿龍明顯淡定咗,亦成熟咗!

「我今晚同個客上床...」果然不出阿龍所料。

「妳係媽咪,點解妳會同客上床?」阿龍已極力將怒火壓住!

「呢個客唔可以得罪,佢今晚指明要我,我唔應承佢話明會搞我!」

此刻阿龍只係覺得有一種無力感,自己冇能力保護自己嘅女人,覺得好羞愧,恨不得有個窿俾自己捐入去。

「妳唔好再做啦好嗎?」阿龍哀求

「妳應承過我會唔做,不如妳而家就唔好做啦好嗎?妳想要錢的話,我會努力搵錢...不如我哋結婚啦,我哋攞啲積蓄出嚟,做啲小生意一樣可以生活,將來一樣可以供妳個仔讀書...好嗎?」阿龍聲淚俱下咁哀求

PINKY點頭,阿龍緊緊咁攬住PINKY,二人相擁而泣。

未幾,PINKY再冇當「媽咪」,過著正常嘅生活,二人亦儼如兩夫妻一樣,放工後一齊行超市,呢一啲亦係阿龍夢𥧌以求嘅生活。閒來二人亦打扮得型一型咁落CLUB消遣。

另外,阿龍亦兌現承諾,於PINKY生日向佢求婚,PINKY慶幸可以遇到一個對自己過不離不棄嘅好男人,雖然自己年紀大男方6年,但阿龍嘅思想卻遠比自己成熟,於是一口答應了,而大家亦為呢一對送上祝賀。

二人亦開始籌備婚禮,訂酒席,試婚紗...PINKY發夢都估唔到自己會再披嫁衣,心裡面實在歡喜...婚期訂了在11月舉行,二人都渴望可以早啲到大日子。

複式洋房

回覆:【真人真事改編】一生所愛 (Updated 第12回)

完結?

男爵府

珍珠宮

開心吸收勳章

距離婚期仲有三個月時間,今年嘅夏天十分熱,但係PINKY同阿龍呢一對就熱戀得比火紅嘅太陽更熱。

如今二人有影皆雙已經係必然嘅事,PINKY已經冇再做之前嘅工作,洗盡鉛華。二人攞咗一啲積蓄出嚟經營咗一間花店,雖未至於可以大富大貴,但總算生活無憂,而PINKY嘅生活亦越見正常,冇再TAKE嘢,只係煙同酒未能戒掉,酒,阿龍尚可陪佢飲,不過通常都係阿龍少飲或唔飲,一來可以俾PINKY盡興,二來阿龍要TAKE CARE PINKY,所以有時寧願唔飲,而且自有吹波波以來,阿龍要揸車都唔會飲酒,非常奉公守法的。

由晚PINKY嘅好姊妹阿詩嘅生日PARTY,但阿龍今晚開夜PINKY只能一人赴會...

「死婆妳就好啦,俾妳執到件筍盤,對妳又好又錫妳個仔...」阿詩笑曰

「超!妳唔抵得妳又搵返件囉,妳有波有蘿,實大把囝囝溝妳㗎!」PINKY

「妖!咪就係識得搞嘢囉...邊似得你嗰個咁乖仔?點呀仲有三個月心情如何?緊唔緊張先?」

「少少啦,又唔係未結過...不過今次心情好唔同囉...感覺好特別咁!我唔識點形容呀,只係覺得兜兜轉轉咗咁耐,終於遇到個啱嘅人囉!」

今晚在坐每一位都係PINKY嘅好朋友,佢哋每個都為PINKY可以搵到阿龍呢個乖乖仔做老公而高興,大家把酒言歡氣氛相當好,眾人都暢快舉杯...

大宅

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

男爵府

引用:距離婚期仲有三個月時間,今年嘅夏天十分熱

原帖由 wing1388 於 15-07-10 發表
距離婚期仲有三個月時間,今年嘅夏天十分熱,但係PINKY同阿龍呢一對就熱戀得比火紅嘅太陽更熱。

如今二人 ...
好睇,完結?

珍珠宮

開心吸收勳章

「喂,阿龍呀...」電話另一方傳來一把顫抖嘅女聲

「妳係邊個呀?」阿龍答道

「阿龍.............」接著對方傳來一陣嚎哭聲

「妳係邊個呀?咪玩啦!」阿龍開始不耐煩了

「我係阿詩呀...PINKY炒咗車,而家係QE...你快啲嚟...」

呢一個電話真係將阿龍狠狠的從天堂摔落地獄一樣,阿龍連忙飛車往QE,可惜一切都太遲...PINKY因醉酒駕駛,高速撞礐傷重不治...阿龍趕到醫院時已經見唔到PINKY最後一面,此刻阿龍哭崩了。

明明仲有三個月佢哋就會結成夫婦,二人經歷過種種風與浪才走在一起,如果真係有神的話,神是否有心作弄佢哋?喪禮之後阿龍一厥不振,每日都好似行屍走肉一樣,PINKY嘅囝囝由生父接走了,花店結業了,自己亦無心工作,每日只求盡快天黑,落CLUB飲酒麻醉自己,朋友們都為PINKY嘅死而替阿龍難過...阿龍一直用呢一種方式去追悼PINKY,實在,呢一個衝擊對深愛PINKY嘅阿龍來講真係非常之大,大到可以毀滅呢一個男人...

老闆雖然知道PINKY嘅事,但畢竟工作都需要人去處理,已經對阿龍無心工作頗有微言,而朋友們都設法想阿龍振作起來,但妨彿阿龍想繼續沉溺在呢一種痛苦之中...

首頁
34567...8

尾頁

跳至