烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:海底椰合掌瓜栗子粟米湯

別墅

引用:回覆 hkgal 的帖子海底椰未煲前 , 點樣易d

原帖由 dndoomostt 於 15-07-13 發表
回覆 hkgal 的帖子

海底椰未煲前 , 點樣易d 起個啡色皮出黎? 好似好實咁
我响街市買番黎果陣,已經無啡色既皮,得小小白色皮,用刀仔批一批就得

別墅

引用:用樓上一包包嘅果种海底椰片嚟煲得唔得呢?

原帖由 劉芬尼 於 15-07-12 發表
用樓上一包包嘅果种海底椰片嚟煲得唔得呢?
我屋企都有一片片果款,不過未試過煲,有無人知可唔用既呢?

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

回覆 hkgal 的帖子

好正喎!多謝分享!我下次試吓先!

侯爵府

DHA勳章

hkgal 發表於 15-7-12 23:16
我係去街市賣粉葛竹蔗既檔口度買, 22蚊有5舊, 我都係第一次煲
黎隻唔係正宗海底椰

海底椰清熱潤肺,四季都有人食用,湯和糖水常見其蹤影。坊間常言海底椰有真假之分,專家說只是產地不同,質素有優次之別而已。今天邀來中藥材買手,解構優等、次等海底椰,並邀來中醫、廚師提供食用海底椰的實用知識,大家可按照個人需要,購買合宜的海底椰產品。

非洲貨每貴百元

■受訪者:余仁生中藥材採購經理李照明

問:坊間常說海底椰有真假之分,哪些是真?哪些是假?

答:海底椰大致分為兩種,一種來自非洲塞舌爾群島,另一種來自東南亞地區,包括泰國、斯里蘭卡等地。非洲產海底椰,質素佳,療效明顯,加上出口量小,故售價高,乾貨平均索價一130元。東南亞產的,產量大,質素較次,療效相對不明顯,故售價低,乾貨平均一25元。因為兩者在價錢及水準差別大,令人誤以為東南亞的是「假貨」,其實兩者只是質素上有優次之別,不能說是真假之分。

問:非洲塞舌爾群島海底椰是否只有乾貨?

答:對,製作過程是這樣的﹕非洲至香港路途遙遠,故非洲商家會先把海底椰風乾,運到香港,本地的商家再將之浸泡、切片,再烘乾,故非洲海底椰只有乾貨供應。可以說,市面上所有濕貨,都一定是東南亞貨。

問:除了以上兩種海底椰,還有沒有其他種類的海底椰?

答:有。在街市常見一種呈透明狀、腍身的海底椰,這種是海底椰未完全成熟時,摘下取得的椰肉,只有東南亞出產。這種海底椰,沒有療效,沒有味道,多用在糖水、甜品之中,取其爽口的口感

http://ol.mingpao.com/cfm/Food17.cfm?File=20100519/prc04/vea1.txt

複式洋房

子爵府

引用:落左好多料海底椰 3舊 15蚊合掌瓜 2舊 5

原帖由 hkgal 於 15-07-11 發表
落左好多料

海底椰 3舊 15蚊
我搵暈成個街市都搵唔到海底椰

別墅

引用:Quote:hkgal 發表於 15-7-12 23:16 我係去

原帖由 heavybb 於 15-07-14 發表
黎隻唔係正宗海底椰

海底椰清熱潤肺,四季都有人食用,湯和糖水常見其蹤影。坊間常言海底椰有真假之分, ...
多謝分享,我果款應該係東南亞出產

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

複式洋房

一於試下先 thx

首頁

尾頁

跳至