自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

萬能的BK姊妹,我想揾個平地比比小朋友學踩單車,但好多公園都唔比,可否話我知邊度有

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:港島區邊度有大地方比小朋友踩單車

我只知柴灣有個單車公園咋

水晶宮

BK猜猜猜慶中秋

引用:萬能的BK姊妹,我想揾個平地比比小朋友學踩

原帖由 tredd 於 15-07-11 發表
萬能的BK姊妹,我想揾個平地比比小朋友學踩單車,但好多公園都唔比,可否話我知邊度有 :ador ...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

太古城側邊個公園夠大,連滑板車都可以玩

大宅

回覆:港島區邊度有大地方比小朋友踩單車

north point有個交通安全城,專踩單車滑板車

男爵府

引用:太古城側邊個公園夠大,連滑板車都可以玩

原帖由 zoe@3510 於 15-07-12 發表
太古城側邊個公園夠大,連滑板車都可以玩
請問入口喺邊?

男爵府

回覆 babysuki23 的帖子

唔係學校BOOK先入得嗎?

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

樓上講果幾個我都去過晒

老實講, 如果要學單車, 我會覺得你求其搵塊平地好過去以上0既單車徑, 我就覺得中山公園有平地幾適合學, 但只限有輔助LOOK的單車,兩輪單車唔俾踩。

單車徑太多彎, 對初學者黎講會危險。

.........................................

男爵府

南丫島 踩單車環島遊也很流行,是運動的一種方式。
往南丫島榕樹灣星期一至六成人票價 $16.1, 星期日及公眾假期 $22.3,單車另收 $11。

南丫島的行山徑
菱角山遠足路線 | 香港旅遊發展局 - Discover Hong Kong
http://www.discoverhongkong.com/ ... an-hiking-trail.jsp

芸芸島嶼中,以位於香港南部的南丫島最適宜散步慢遊。
這兒既有適合男女老幼的平緩行山徑,沿途還會經過水清沙幼的泳灘、寺廟和古蹟,更有全港唯一一座風力發電站。
走累了,島上亦有多家海鮮店,以及洋溢著異國情調的餐廳讓你大快朵頤。
南丫島的行山徑 路線資料 http://www.hkhselderly.com/tc/travel/scenic/134

去南丫島行山,好舒服。
充滿小島風情的南丫島,放鬆情緒,海邊吹海風 , 走幾步有好吃的野食 。
南丫島除了擁有令人垂涎的美食外,島上的青山綠水更是令人心曠神怡。
一個能遠離煩囂的地方可以先看看南丫島 ,南丫島居民約6000人,南丫島就比長洲較寧靜。

南丫島 | 香港旅遊發展局 - Discover Hong Kong
http://www.discoverhongkong.com/ ... ma-island/index.jsp

港燈- 南丫風力發電站 - HK Electric 開放時間﹕7:00am至6:00pm(星期六、日及公眾假期照常)

子爵府

....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由+zoe@3510+於+15-07-12+發表太

原帖由 tredd 於 15-07-12 發表
請問入口喺邊?
鰂魚涌公園,可以由大昌行側邊入,或者由太古城三期行樓梯落去

大宅

引用:回覆 babysuki23 的帖子唔係學校BOOK先入得

原帖由 happymother88 於 15-07-29 發表
回覆 babysuki23 的帖子

唔係學校BOOK先入得嗎?
唔係,walk in ok

男爵府

引用:樓上講果幾個我都去過晒老實講,+如果要學單

原帖由 lovestarry001 於 15-07-29 發表
樓上講果幾個我都去過晒

老實講, 如果要學單車, 我會覺得你求其搵塊平地好過去以上0既單車徑, 我就覺得中 ...
同意,單車徑比較難學,所以先想搵個大地方。

另外鰂魚涌公園都可以玩單車和scooter? 我以為公園都唔比玩?

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

鰂魚涌公園, 有2邊, 一邊係運動場+單車跑步徑, 另一邊係好大個公園, 但出面有塊空地, 空地可以踩, 但係有暗斜要小心

講起空地, 除左中山公園, 數碼港都有啦, 海皮果邊有架, 好大添, 但係最好著晒保護野, 因為塊地都鞋鞋地, 仆親都易受傷架!
.........................................

首頁

尾頁

跳至