興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 15-07-14 發表

原帖由 chelchel0126 於 15-07-14 發表
即5g糖等如一匙糖水?
大慨,有少冇多
因為一匙都係數哂 5g ,溝左水實際應該得最多一半,即係 3g

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

食物營養資料 : 美國 / 澳洲 / 香港 / 台灣

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 goddamnit 於 15-07-14 發表

原帖由 chelchel0126 於 15-07-14 發表
即5g糖等如一匙糖水?
有時可以自己計,會比用現成既好
煮開飯既都會知,重手輕手差好遠

有時唔知油點計既話
搵啲飯頭飯尾,湯頭湯尾倒啲油落去
再睇效果

之後出街食就知啲野點樣計油嚕

成日亂UP 28 ..
不過, 減肥真係唔會,亦唔需要捱餓 .反而要考慮你食唔食得落應該食既野.

子爵府

引用:Quote:原帖由 chelchel0126 於 15-07-14 發

原帖由 goddamnit 於 15-07-14 發表
係啵。。又袋錢落我袋

goddamnit    發表於 15-7-14 21:54
我愛我個囝,愛到變做鬼..

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 chelchel0126 於 15-07-14 發

我依家都幾憎出街食
見到油就驚
不過無得避

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 15-7-14 22:30
我依家都幾憎出街食
見到油就驚
不過無得避
又唔怕佢油..我比較怕唔知佢用乜油..

而且,因為碳高既關係..
多油既多數都高碳

成日亂UP 28 ..

王國長老

王國長老

教主, 每日一粒方糖會會唔會好勁?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

edea 發表於 15-7-14 22:37
話佢勁又得話佢唔勁都得.記憶中係5g 倒..
不過響我心目中,冇乜必要食佢入肚其實.

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

edea 發表於 15-7-14 22:37
或者咁講自己主動落一粒,唔可怕
最怕係俾人落左你唔知既..

所以你既問題好難講.
鴻x堂飲品,一支8粒糖..
飲落仲要唔甜

哩啲先係最出事既..
成日亂UP 28 ..

王國長老

王國長老

goddamnit 發表於 15-7-14 22:43
或者咁講自己主動落一粒,唔可怕
最怕係俾人落左你唔知既..
嘻, 唔會啦. 我每朝沖一杯全脂奶粉飲, 因為我好鍾意呢隻奶粉.
平時唔會飲呢D甜野, 盡量飲水.

我已經開始聽妳講, 食物盡量揀原形既食.

係飲老火湯驚會肥, 但有時又想飲下, 想補身或飲花膠湯等皮膚好D. 我呢D唔煮飯既人都係飲健康工房或鴻福堂. 約一星期三包湯.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

引用:Quote:goddamnit 發表於 15-7-14 22:43 或

原帖由 edea 於 15-07-14 發表
嘻, 唔會啦. 我每朝沖一杯全脂奶粉飲, 因為我好鍾意呢隻奶粉.
平時唔會飲呢D甜野, 盡量飲水.
你反轉包裝睇一睇卡路里表就知佢肥唔肥

如果唔食渣,肥起上嚟有限的

成日亂UP 28 ..

侯爵府

回覆:教主吹水集合區 .講飲講食講運動講減肥 ... 第010回合

慢跑完出一身汗,爽吖
教主,杏仁找不到近似你的pattern,請問code no.,thx

珍珠宮

littlefatc9bk 發表於 15-7-14 23:24
慢跑完出一身汗,爽吖
教主,杏仁找不到近似你的pattern,請問code no.,thx
11B10160.AU.NUTTAB.2010
成日亂UP 28 ..

侯爵府

引用:Quote:littlefatc9bk 發表於 15-7-14 23:24

11B10160.AU.NUTTAB.2010
thx

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fabiestore 於 15-07-14 發表

歲數斷估

年齡 30 , 身高156 cm, 體重47Kg
教主
我追緊post
剛download左個app

但我有少少數學白痴的
個app叫我入完身高,重量,年齡,maintain weight ...等等後
計到1560呢個數

咁我仲要乘代謝率嗎?即1.2/1.3/1.4果個數?

如不用
我即係成條數(goal-food+execrise=既remaining唔係赤字
但亦唔好超過goal既10%即可(即餘數不要多於156)?
以防吸收太少反而減唔到

唔好意思
條數我睇左好多次都唔太明
我會繼續努力追返之前9個 post

珍珠宮

原帖由 aliensss2008 於 15-07-15 發表
教主
我追緊post
唔駛再乘

正確,1560既話,你預你食量大慨1600吧

成日亂UP 28 ..

珍珠宮

aliensss2008 發表於 15-7-15 01:50
教主
我追緊post
其實 PAL (即係1.2/1.3/1.4之類) 係簡易估計方式我所講既設定方法會準確少少.. 因為係基於你步行同運動
而唔係斷估

佢出黎既1560 ,你甚至可以思考為最低值
然後只減活動量都唔會話唔得.
但如果活動量過高,就有機會要再響1560條數入面再加碼

好似某啲坐唔定既人一日郁啲都講緊600-700活動量既...

但係,正常情況之下,活動量大慨會等於 BMR 既 10-20% .(估計,響你身上,即係大慨150-300,行路加運動既消耗)

所以都係一條來回數黎.
成日亂UP 28 ..

珍珠宮

真係唔明...點解有啲減重法..
叫你唔肚餓都食...

重點係,冇做 counting 既情況之下...

Eat When You’re not Hungry

When you get really hungry, you overeat. I know, groundbreaking stuff. When you overeat, you feel full, but then your insulin levels spike, causing you to feel tired, then hungry again … so you overeat again.

Instead of trying to resist hunger, beat it to the punch. If you eat when you’re either not hungry or only slightly hungry, you’ll eat less and tend to eat more slowly. Eating less throughout the day is great, but having more energy is certainly a nice bonus, too!
成日亂UP 28 ..

王國長老

王國長老

回覆 goddamnit 的帖子

唔係化, 都唔肚餓, 身體冇需要仲食, 咁食幾多先停? 仲會食大個胃. 我寧願肚餓食, 但小心控制食既食物.

子爵府

教主, 想請問一下, 我返大陸的早餐都是兩隻水煮蛋, 加20-40g價真x杏仁或合桃. 這個可以嗎? 會搞倒血糖嗎?

珍珠宮

引用:回覆 goddamnit 的帖子唔係化, 都唔肚餓,

原帖由 edea 於 15-07-15 發表

回覆 goddamnit 的帖子
所以少食多餐,好多時都俾人懷疑係食物工廠既陰謀

意識上,可能冇錯
但係份量控制方面 ..

假如五餐好了

點心時間 150*2
正餐 400*3
得出數據,1500

第一,要響街度搵一餐 400卡或者150卡,難度好高
第二,會花好多時間響食野度,記得要慢慢進食哩個重點?
第三,有幾多人真係會食咁少收口?我叫人做foodlog 都叫到煩(誤),正常人點會識分 150kCal ?
最後,好多人只食到800~1200,我真係唔知可以點分開五餐

成日亂UP 28 ..

首頁

尾頁

跳至