跳至

首頁

尾頁

伯爵府

FTM 對住呀囝(得9個月大)....老公都係香港人, 得幾個同事..放工唔多會同佢地SOCIAL.
又冇朋友親人....悶到爆..
附近公園好似冇人去咁...或者得啲人係到跑...冇咩機會識到人
唔想咁快送個囝去DAYCARE , 所以都唔會搵工住....
有冇人SHARE 平時在美既生活?

男爵府

返工放工煮飯汁屋.... repeat for the next 20 years.

drm    發表於 15-7-18 00:26
多多綠茶    發表於 15-7-15 05:38
rachel_tim    發表於 15-7-15 01:37

男爵府

回覆:點容入美國..(@SEATTLE)

試下去圖書館, 有story time,去當地library 嘅website 睇會show schedule.
鄰居呢有無同齡小朋友? 主動啲打招呼就算佢哋無差唔多年紀嘅小朋友, 都叫有個照應!

伯爵府

回覆 TSX 的帖子

有諗過去圖書館聽故事...但呀B 只係9個月大...想佢大啲先去..
鄰居都冇咩交往...APARTMENT...啲人搬出搬入太快...(學生區)
見樓下附近有個2YRS 左右既B 女...有時行過我會點頭, 個B女都會笑..
但佢個媽次次好似睇我唔到咁...有幾次同佢地講HELLO 都冇睬我...(白人)..唉...

隔離單位就黎生, 我有主動提議如果佢地有咩要幫, 可以黎搵我....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

9個月大去story time ok 呀!報吓parent & tot 嘅swimming class or gym class 都可以識到同齡小朋友,大人就問吓老公公司有有同事差唔多背景,屋企有小朋友,媽咪又係ftm, 有信仰嘅話可以返教會

之前住過Oklahoma, 去開一間中國餐館食嘢,同老闆吹吓水,佢又介紹啲香港留學生比我地識,搭上搭都係咁慢慢融入一個新地方

rachel_tim    發表於 15-7-15 14:23

伯爵府

我都係ftm, bb 剛一歲,我有時帶BB 去行下mall,買下餸時, 好多人會撩BB,咪同佢地吹下水,吹多二下,我又識左其他媽媽,有時會約下帶BB 出去公園hea 下,你慢慢黎啦,適應需要時間嘅,btw, 我都係剛回美國二個月,都努力凑B中 一起加油啦

cookingmama88    發表於 15-7-28 21:30
rachel_tim    發表於 15-7-16 09:23

子爵府

回覆 rachel_tim 的帖子

Seattle 好住嗎? 會有雪嗎? 樓貴嗎?

伯爵府

回覆 kkyyn 的帖子

Seattle 唔大, 有巴士火車係巿區...但有車都好重要.
一年可能得幾日有雪.天氣算普通..
冇加洲咁多太陽, 多數有小雨...但又唔會去到FLOOD, 啲人可能都唔駛用遮.

樓價最近幾年升多咗..想買HOUSE 大約50萬起. APARTMENT 平細20-30萬都有.

別墅

我好明你感受,我老公是白人,但常出差。呢家係加州湾区住apartment, 又未識楂車。好在養了小狗,有小狗陪下。來了美國三个月,一个朋友都無。悶爆!

伯爵府

回覆 小青子 的帖子

冇錯...
你既小狗=我個仔...係大家既SOULMATE, 唯一, 好友, 家人....一切....

大宅

我明白你感受。 我老公係白人 家人都係香港。 前年生咗對twins後就無工作做全職媽咪。 我住bay area但計畫會搬去seattle。

其實圖書館Story Time好適合九個月大bb同比媽咪認識下其他媽媽。 我因為湊兩個所以全日都勁忙所以都無時間去“悶”下。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

去 meetup 群組?

http://www.meetup.com/Seattle-Asian-Expecting-and-New-Moms/

rachel_tim    發表於 15-7-29 09:21
你今日backup左未?

大宅

我黎左美國20+年, 5年前搬咗黎 Saratoga CA, 3年前生完細囡之後, 感覺同你一樣! 以前大囝細過時住 Townhouse (in a community park setting), 帶個囝出去踩單車, 去公園, 都會見到其他細路同stay-home moms/dads or their grandparents or nannies. 但呢度好少有細個細路嘅 stay-home moms! 公園都好少人 or maybe we went out at the wrong times?!
隔離有個stay-home mom with young kids嘅, just bought a house in Los Gatos, 好快又搬走! She likes to social n I guess she hasn't made too many close friends here in the past 2-3 years.

大宅

回覆 rachel_tim 的帖子

其實Seattle 都OK多Asians (多唔多香港人就唔知),我都同意Meetup groups 係個幾好的識人途徑,裡頭有好多不同mom groups,我都好想join,不過暫時無時間。

伯爵府

謝各位回覆,

最近都係落公園行行, 見到一啲BB...間唔中同啲媽媽傾吓計.
不過我諗都係太掛住香港既生活/朋友..始於唔可以好似同香港朋友咁吹到傻

都係等呀B 大啲, 打埋一歲針我先同佢去圖書館..再識吓人..

或者都係要等呀B 返DAY CARE/ 我出黎做野..
先可以更容入西雅圖....

伯爵府

回覆 bee_happy 的帖子

你有2個實好忙..
但我都想生第二個, 唔想呀囝得一個人玩...但老公又怕生多個會好辛苦..(冇人冇物..冇幫手..)

我幾年前都係CA 住過一陣, 有幫人睇BB. 成日帶佢去公園玩, 真係好多BB 同媽媽..
日日都可以同唔識既人笑吓, 傾吓..

而家出去, 真係好難遇見BB/媽媽. 我都諗係咪時間問題..

男爵府

rachel_tim 發表於 15-7-29 09:25
回覆 bee_happy 的帖子

你有2個實好忙..
咦! 咁啱, 我都係之前住CA, 前年搬咗嚟Seattle, 都係帶仔仔去playgroup先見到其他媽媽, D鄰居又係唔啋人... 冇加州D人咁friendly...

別墅

我剛來到也在適應中,有次帶小朋友去自己屋苑泳池游水,隔離個mom也是帶細路來游水,我咪主動打個招呼,一傾就好好傾,因為大家同屋苑所以小朋友也是同一間elementary school,我新來所以勁多野問,佢又好肯講。我覺得鄰居是最容易start with,隔離屋放狗時,我小朋友又出來玩scooter,第一次打左招呼後就次次見面都傾幾句。我覺得自己主動D,應該唔難識朋友。

伯爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

好可惜我住個到係學生區, 啲人好多係讀書...住就1-2年就搬..
有機會我都會同人吹吹水.....

伯爵府

回覆 iLoveBBW 的帖子

有機會可以見見WO

我加入咗去MEET UP 個到個SEATTLE ASIAN , 但未有啱時間見面

首頁

尾頁

跳至