自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

畀面勳章

如果往生的老人家不是業主,查冊係查唔到的。

natjosejim    發表於 15-7-17 13:41
itdididi    發表於 15-7-17 00:31
綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

珍珠宮

引用:會難買賣。因為出死亡證時會寫明系間屋度死

原帖由 karykoo 於 15-07-17 發表
會難買賣。因為出死亡證時會寫明系間屋度死。
賣樓要出示死亡證?唔明。

大宅

引用:我又有個假想。 如覺得個長者死左在家 就

原帖由 fitfish 於 15-07-17 發表

我又有個假想。 如覺得個長者死左在家 就扮晤知 當佢暈左 ...
我諗你會有排煩

大宅

引用:土地查冊,簽臨約前俾100蚊地產幫你查,他

土地查冊,簽臨約前俾100蚊地產幫你查,他地會print出來俾你睇。所以地產最後都無可能唔知。

...
都係100蚊,點都查下好

琥珀宮

引用:我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。

我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。地產唔講,業主唔講。一俾錢查就知,會寫埋因咩離世。所以我幾中 ...
有乜可能會查到?

珊瑚宮

vincielau 發表於 15-7-17 00:20
要睇吓老人家係未業主。
如果係業主,樓契要登記死亡證,死亡證會見到佢的死亡地點。
如長者唔係業主就好D。難查D?
如長者係業主就一查就知?,

如長者有遺祝寫層樓比個女。轉左名 隔一段時間再賣楼 咁買家又查晤查到?
玩具萬歲!

子爵府

引用:Quote:karykoo+發表於+15-7-17+00:16+我之

比錢去邊度查?
我都見過。

買樓時地產會查land search , 個表會寫明邊年邊月邊日「業主」在家中死亡(附死亡證)。

但係不是業主人士在家中過身係睇唔到的。

因為不影響到業權嘛。

子爵府

引用:Quote:原帖由+karykoo+於+15-07-17+發表會

原帖由 bik1229 於 15-07-17 發表
賣樓要出示死亡證?唔明。
該業主的死亡證書會attach 埋land search result 的。

上次我意向買一個單位時都睇到。

咁大家可以睇下該位往生業主是咩原因過身便可以。如果度頸、跳樓果d就買唔過(英文description 好易睇的,類似jumped out of the building , hanged himself 咁寫的),其他生老病生個個都會經歷,我自己唔覺得大問題。

珊瑚宮

咁講。如長者係業主 千祈不要在家中死亡。因田土㕔有紀錄

如非業主在家中自然死亡。就無紀錄。好難查到

係未咁觧?
玩具萬歲!

子爵府

引用:Quote:vincielau+發表於+15-7-17+00:20+要

land search result 係單位業權轉讓的summary , 邊個做過業主都會按年序顯示出黎的。

所以我估你假設的情況都會睇到的。

子爵府

引用:咁講。如長者係業主++千祈不要在家中死亡。

咁講。如長者係業主 千祈不要在家中死亡。因田土㕔有紀錄

如非業主在家中自然死亡。就無紀錄。好難查到
我睇法是如此。

而租客的資料要上報紙agent 至會有records ,佢地個database 都係based on 報紙報導。

子爵府

引用:Quote:vincielau+發表於+15-7-17+00:20+要

sorry 我誤會左你的假設。

你意思係長者生前已轉左業權比兒女,之後才過身。

咁樣land search 就只顯示出 轉讓過業權紀錄,長者不再是業主,往生之事land search 就唔會有紀錄啦。

我推斷是如此。

kakabee    發表於 15-7-17 07:47

男爵府

回覆:木土土 的帖子

咁就唔識啦!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:老人家在家中安祥離世。 間屋會是凶宅嗎?

我隨離屋本來係兩位老人家,有一晚救護員上門,勁嘈,搞左好耐,將伯伯送左入院;
伯伯應該係過左身,之後隔離屋開始燒衣,幾個月後就搬出,個單位好快賣出,好快有人搬入。
我唔知伯伯係咪係屋企過身,但我次次見到隔離屋都想問佢知唔知以前係兩個老人家住,而其中一個過左身所以搬出
因為係我,咁樣我都唔敢買,點知佢會唔會以為自己未死,夜返屋企架?

珊瑚宮

itdididi 發表於 15-7-17 00:42
sorry 我誤會左你的假設。

你意思係長者生前已轉左業權比兒女,之後才過身。
是遗祝寫死後業權送比個女
卽係就算個女轉左間屋個名比自己。屋契都附有文件寫住長者業主在家中過身的。走唔甩。成世有record

對嗎?
玩具萬歲!

珍珠宮

引用:Quote:itdididi+發表於+15-7-17+00:42+sorr

是遗祝寫死後業權送比個女
卽係就算個女轉左間屋個名比自己。屋契都附有文件寫住長者業主在家中過身的。走 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

係, 最好唔好在家中往生, 會有警察上來調查, 問一大輪, 年紀不是太老的仲要剖屍確定死因, 如在家中DIE左, 盡快CALL白車送醫院, 都有機會唔寫在屋企DIE

伯爵府

育兒性格勳章

引用:Quote:vincielau 發表於 15-7-17 00:20 要

簡單來講老人家走之前身份係業主,就一定走5到雞,樓契一定會見到。
除非老人家走之前轉咗手(名)咁樓契就睇到佢死亡嘅野。
所以有遺囑係吾關事,樓契記錄住業主嘅嘢係不會因時間而改變。就算十年後放樓都見到。

公爵府

如果自然死, 不算凶宅, 但如果警察有懷疑, 查依樣又果樣, 唔係凶宅都變係
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珊瑚宮

echoo 發表於 15-7-17 00:59
係, 最好唔好在家中往生, 會有警察上來調查, 問一大輪, 年紀不是太老的仲要剖屍確定死因, 如在家中DIE左, ...
老人有病。 例如心臟病 話死就死 救護員上到来 就算剛断氣
見無心跳無脈薄。可能都收隊Call 黑箱。 走唔切
玩具萬歲!

首頁
12345...9

尾頁

跳至