自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-07-17+發表我有

原帖由 mingjan 於 15-07-17 發表
老人家在家中往生而家屬唔想解剖,唯一就係拎過往病歷証明,要係政府醫院果啲,咁樣就可以當因病過身或自然 ...
所以就算有錢睇私家,老咗keep住在政府醫院覆診係有需要,否則死後難逃解剖一刀!

別墅

回覆:老人家在家中安祥離世。 間屋會是凶宅嗎?

冇人死都可以係凶宅, 例如床頭頂衣帽間加陰氣就得

所以呢个問題, 死唔死或点死, 唔一定有意義

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:echoo+發表於+15-7-17+00:59+係,+最

原帖由 fitfish 於 15-07-17 發表
老人有病。 例如心臟病 話死就死 救護員上到来 就算剛断氣
見無心跳無脈薄。可能都收隊Call 黑箱。 走 ...
但我聽聞即使無心跳脈搏,救護員因為不是醫生,冇權certify佢死亡,一様要抬佢上白車。出動黑車嗰d係要已經發臭或者支離破碎。

wonderlulu    發表於 15-7-17 07:31

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:唉,所以好多業主唔係太想租俾年紀大既老人

原帖由 winner128 於 15-07-17 發表
唉,所以好多業主唔係太想租俾年紀大既老人家, 同埋我覺得好慘係想訓響自己張床安詳離世原來對其他人都係 ...

公爵府

引用:我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。

原帖由 karykoo 於 15-07-17 發表
我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。地產唔講,業主唔講。一俾錢查就知,會寫埋因咩離世。所以我幾中 ...
邊到有得查

珊瑚宮

引用:Quote:fitfish+發表於+15-7-17+01:20+最驚

原帖由 OKYeung 於 15-07-17 發表
題外話,長者半夜瞓瞓下而往生,唔會太辛苦,係修來的福,應該替她/他高興。
...
冇錯。

老人能在家安然往生,代表風水甚佳有護蔭。但唔知點解咁多人混淆不清?
若是加上私心,咁做佢地家人係咪千祈唔好老病?否則未死先被送出家門免得「累」間屋成凶宅?

回應返樓主#1問題:係咪地産知情不報,成交咗冇符?

做得香港人,唔該了解下香港法例對呢啲欺騙買賣處理方式,首先地產經紀要個人註冊,註冊地產經紀在法例監管下「必須如實披露」物業資料,包括各種死亡,亦有明確凶宅界定。
無論刻意隱瞞或大意遺漏,買家事後查出,可以推翻整個買賣,賣家/經紀賠償。
聰明港人應該自聘代表律師完成查核交易,而不應為省少少錢,共用賣方或其經紀律師。
試過去間出售單位,對出後樓梯有電表房,隔離單位裝修時,電工不幸遭電亡,都要記錄在案,經紀必須向客人披露。同樣起樓時出工業意外而致命,也要披露的。

PPKS    發表於 15-7-17 16:16

子爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由+karykoo+於+15-07-17+發表會

原帖由 bik1229 於 15-07-17 發表
賣樓要出示死亡證?唔明。
香港係title deed 吖嘛,如果係業主,查冊會見到

子爵府

親子王國15週年勳章

引用:Quote:vincielau+發表於+15-7-17+00:20+要

原帖由 fitfish 於 15-07-17 發表
如長者唔係業主就好D。難查D?
如長者係業主就一查就知?,
如果已完成登記會見到

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+木土土+於+15-07-17+發表我有

原帖由 mingjan 於 15-07-17 發表
老人家在家中往生而家屬唔想解剖,唯一就係拎過往病歷証明,要係政府醫院果啲,咁樣就可以當因病過身或自然 ...
都唔得架

我62一直有長期病,心臟,高血壓等,喺政府有紀錄定時覆診

有一天佢坐喺梳化去咗,99以為佢只係瞓咗,冇理佢就去咗食早餐,返黎見冇郁,又凍,打俾C6,C6打999,警察上黎話已經去咗一段時間,影相紀錄,話冇可異,背脊有輕微C斑,直接call黑箱,因為不在醫院去,必須要解

水晶宮

引用:Quote:原帖由+OKYeung+於+15-07-17+發表題

原帖由 wonderlulu 於 15-07-17 發表
冇錯。

老人能在家安然往生,代表風水甚佳有護蔭。但唔知點解咁多人混淆不清?
絕對同意,老人家能夠在家中安詳地去極樂世界,係佢積來的福氣。

我識人住係果d單位,睇住佢先生在短短幾年升職加薪(double 人工),2 位小朋友入傳統名中,不知幾令羨慕,佢話間屋真的好好風水,佢點都唔賣,住佢高2層,前2年中左mark six 頭獎搬走左。

珍珠宮

咁樣唸法如果係放租比有老人家嘅家庭,如大吉利是老人家咩野,都唔會影響業主紀錄?

題外話,我聽親戚講話佢地果棟樓專生孖b, 搭都見過好多對。

又見過某屋苑某棟樓垃圾房每個星期都放滿魚缸,聽老人家講話果度殺氣大,所以連d魚都頂唔住養唔到

又係親戚,佢搬左屋後隔幾日舊屋火燭,之後就發左有幾層樓收租

pomanlife    發表於 15-7-17 09:54

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔係自殺, 他殺, 唔算....
你若盛開, 蝴蝶便來!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔算凶宅

pomanlife    發表於 15-7-17 09:55

男爵府

畀面勳章

好心寒,屋企有同住老人家突然離世,嗰刻比我只會好傷心難過,點會諗點樣博懵運個遺體走改變死亡地點?

珊瑚宮

winner128 發表於 15-7-17 07:07
唉,所以好多業主唔係太想租俾年紀大既老人家, 同埋我覺得好慘係想訓響自己張床安詳離世原來對其他人都係 ...
真人真事。我有親戚係老人。 去租楼業主唔租 用女名租比老人住都唔得
唯有用女名去租过第二間。
玩具萬歲!

珊瑚宮

joanie731 發表於 15-7-17 09:59
好心寒,屋企有同住老人家突然離世,嗰刻比我只會好傷心難過,點會諗點樣博懵運個遺體走改變死亡地點?

...
此事未曾發生。 只係一家人幾兄妹茶餘飯後講笑討論下
玩具萬歲!

珍珠宮

引用:唔算。如果無困難,呢間屋唔好賣tim.

原帖由 我愛Corina 於 15-07-17 發表
唔算。

如果無困難,呢間屋唔好賣tim.
yes,成日講五福臨門,第五福就係善終,好難㗎。 間屋風水應該好好

水晶宮

晴B媽 發表於 15-7-17 07:27
但我聽聞即使無心跳脈搏,救護員因為不是醫生,冇權certify佢死亡,一様要抬佢上白車。出動黑車嗰d係要已經 ...

無錯, 邊有咁快黎黑箱車呀~

我99果陣心臟病發, 我返到去先發現佢暈左喺房, CALL 左白車後,
沿途去醫院都一直同佢做急救無停過架

去到急症室, 醫生睇完先講佢已經唔得喇~

佢有去開QE覆診, 所以第2日去富山認BODY 時帶晒D 覆診記錄去, 所以無需解剖, 可以安排做其他事~

其實好彩唔係我地去左旅行佢出事咋~ 吽幾日喺間屋入面, 仲大煲~~

伯爵府

回覆:fitfish 的帖子

唔買好啲,怕難再賣出

男爵府

引用:我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。

原帖由 karykoo 於 15-07-17 發表
我之前睇過一層樓,都系老人家系家中離世。地產唔講,業主唔講。一俾錢查就知,會寫埋因咩離世。所以我幾中 ...
係邊到查到

首頁
23456...9

尾頁

跳至