自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

畀面勳章

mingjan 發表於 15-7-17 10:53
睇下果時個救護點講,同埋個時間性,因以前親人都係咁,係2個都係,係屋企其實走咗,及時在家中報警,救護 ...
因為有POLICE上左黎先, 話已經凍晒, 去左應該已經有一般時間, maybe半夜, 當時係第二日既中午時間~
所以call左黑車黎~

公爵府

2024年龍年勳章

引用:唔算。如果無困難,呢間屋唔好賣tim.

原帖由 我愛Corina 於 15-07-17 發表
唔算。

如果無困難,呢間屋唔好賣tim.
點解呢

公爵府

2024年龍年勳章

回覆:老人家在家中安祥離世。 間屋會是凶宅嗎?

我亞爸就係訓訓下教喺屋入面去左,當時已經即刻call 白車去廣華醫院, 因為佢平時身體健康, 無事無幹, 要解剖驗屍, 最後話係死於自然, 咁間屋佢係業主⋯如果好似你地咁講,我地遲d touchwood 有經濟困難,咪好難賣出去囉

象牙宮

引用:Quote:mingjan 發表於 15-7-17 10:53 睇下

原帖由 mmki 於 15-07-17 發表
因為有POLICE上左黎先, 話已經凍晒, 去左應該已經有一般時間, maybe半夜, 當時係第二日既中午時間~
所以cal ...
點解警察上來先?你直接話有人死左?我阿嫲老人院訓覺走,都係白車送院先架

象牙宮

引用:我亞爸就係訓訓下教喺屋入面去左,當時已經

原帖由 koala904 於 15-07-17 發表
我亞爸就係訓訓下教喺屋入面去左,當時已經即刻call 白車去廣華醫院, 因為佢平時身體健康, 無事無幹, 要解剖 ...
通常有白車送去醫院,死亡証寫醫院走架!我爸爸係街暈左,都係途人送去醫院,跟住証實走左,死亡証寫醫院!係會難少少賣走,所以唔可以開市價,要低少少,有人唔介意既

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 fitfish 的帖子

如黑箱車收屍。又要不要解剖?

>> 在殮房認屍時,法醫會問家人願唔願為死者解剖知道死因,如家人唔願意,亦有醫院的record,係可以唔需要解剖的

侯爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 echoo 的帖子

如果係家中去世,call白車係冇用,因白車係唔會接走屍體,最終係由警察call 黑箱車接走的

別墅

畀面勳章

回覆 mrschocolate 的帖子

原來係咁,長知識了

子爵府

畀面勳章

無話可說 發表於 15-7-17 13:05
點解警察上來先?你直接話有人死左?我阿嫲老人院訓覺走,都係白車送院先架

...
c6打999, 當時c6不在場, 只係99口講c6知情況,
c6打999應該話62已經去左, 冇左氣, 到c6上到去, 有個police到左, 話已經冇氣, 再要等另一個高級d既police黎影相, 證明冇可疑先可以移動c體

影完相, 冇特別, 就等黑車車走

象牙宮

引用:Quote:無話可說 發表於 15-7-17 13:05 點解

原帖由 mmki 於 15-07-17 發表
c6打999, 當時c6不在場, 只係99口講c6知情況,
c6打999應該話62已經去左, 冇左氣, 到c6上到去, 有個police到 ...
哦,咁直情講已經係屍體,所以咪警察到場囉!我記得我嫲走,安老院D人都係話無呼吸,不過係白車黎先,警察係醫院搵我地

珍珠宮

回覆:fitfish 的帖子

田土廳係會有紀錄

公爵府

自然死亡都算凶宅, 我現在至知
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

唔算

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:假設家中有老人八九十歲。 有病 睡在床上

原帖由 fitfish 於 15-07-16 發表

假設家中有老人八九十歲。 有病 睡在床上叫不醒 打999
普通病死算唔算?

侯爵府

如果安祥離世 係好屋
點解公屋要抽起呢一堆做特快

仲有 安祥離世係指無病發過世?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆:fitfish 的帖子

唔算,又唔俾人殺同自殺

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

不算

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 15-7-17 13:36
哦,咁直情講已經係屍體,所以咪警察到場囉!我記得我嫲走,安老院D人都係話無呼吸,不過係白車黎先,警察 ...
我嘛嘛走個陣, 我都係打999講無呼吸, 無反應
最後係白車黎, 警察無上過屋企
好似係駐醫院個警察過黎問過兩句

天朗氣清

男爵府

畀面勳章

joanie731 發表於 15-7-17 09:59
好心寒,屋企有同住老人家突然離世,嗰刻比我只會好傷心難過,點會諗點樣博懵運個遺體走改變死亡地點?

...
這個同意,應該係想點樣處理後事;
惟一不同意的是,不要太傷心難過,
傷心難過,死者是會知的,令佢有所
留戀,不能往生極樂。

綠來天注定,緣去人自奪,種如是因,得如是果,一切惟心造

子爵府

唔算,百年歸老,仲要笑喪!

首頁
45678...9

尾頁

跳至