自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

見到隔離鋪講大陸人,令我諗起喺飛機上工作多年,遇過大大小小強國人做過嘅好事,好想分享下,親身經歷同同事話比我聽嘅都有,歡迎大家一齊分享平時遇到呢啲人嘅核凸事

1) 試過夜媽媽熄晒燈行過,突然有個阿嬸叫住咁衝埋黎,話小朋友唔要,遞左杯嘢比A同事,佢一望…哦…蘋果汁………一揸上手…pk!!點解係暖嘅…原來係小朋友小便!!

2) 有同事黑媽媽patrol下個cabin啦,點知見到個人影mou左喺走廊中間,用blanket披住,以為佢唔舒服,諗住扶佢起身,點知個客一起身就見到有條💩喺地下!!

3) 我mou喺地下收緊tray...隔離阿嬸好快又好大力dum左一個用黎裝blanket嘅膠袋比我,我一拎上手,暖笠嘅,再睇清楚,原來係一大篤啖!!以前收嘢仲未有得帶手套架頂你!!

4) 同機同事親眼見到廁所牆上貼住一塊用過嘅m巾!我唔敢入去見識

5) 我派餐途中,突然有個強國女人迎面跑過黎叫我拎走佢手上嘅垃圾…我一睇,原來佢直接打開膠袋就嘔落張blanket度…張嘢唔索水,佢就咁兩隻手揸埋一舊由後面衝過黎,結果後面一條嘔路!派派下餐又要去抹

6) 貪心死唔蝕底嘅強國男喪飲紅酒又不勝酒力,差一步都忍唔到入個廁所,一堆紅色嘅雞飯就嘔左落同事B個crew seat..仲要即閃,當無事發生,阿姐行去搵佢問,仲要唔認自己有做過…可憐同事B辛苦抹完,landing時要坐果個位仲要常伴嘔味!

7) 去廁所唔沖廁,踩上坐廁爆到四圍都係已是濕濕碎

8) 平時我地派餐係逐行逐行派…以佢地果套邏輯-執輸行頭慘過敗家嘅理論,通常未到佢地已經係咁大叫大叫同大叫要乜要物…果次親眼見到個大叔佢心急,好一力啪一聲打落個女同事大脾,嚇到佢即場喊,大叔事後解釋係佢習慣咁叫人,唔覺得咁做有問題

9) 連我在內,遇過6次比強國男人大大力打嘅經歷,普遍解釋為佢地習慣左/唔覺意

10) 收餐收到個tray返黎上面有嘔吐物

水晶宮

回覆:飛機上遇過最嘔心嘅事(慎入)

我想問下((2)) 嚿屎點處理

但咁多個case, 個個都好惡頂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

(1) 扮企唔穩成杯嘢倒落個女人度吖嘛

Tuscany    發表於 15-7-18 03:45

大宅

引用:我想問下((2)) 嚿屎點處理但咁多個case, 個

原帖由 豬仔嘜 於 15-07-17 發表
我想問下((2)) 嚿屎點處理
果位同事比個膠袋同手套叫佢拎去廁所…但唔記得叫佢沖走,個客就咁放左落垃圾筒……結果果格廁所瀰漫住一陣💩味

地下就要同事抹返乾淨同狂噴消毒……我地都話好彩個客腸胃幾健康咋

magiee    發表於 15-7-19 13:54
talkative    發表於 15-7-17 18:12
丫雅    發表於 15-7-17 17:50
purple_onion    發表於 15-7-17 11:16

子爵府

引用:見到隔離鋪講大陸人,令我諗起喺飛機上工作

原帖由 shky 於 15-07-17 發表
見到隔離鋪講大陸人,令我諗起喺飛機上工作多年,遇過大大小小強國人做過嘅好事,好想分享下,親身經歷同同 ...
辛苦哂!其實空中服務員真係唔係想像中咁梳乎,上機前落機後都有排你執,特別係長途機和d麻煩乘客,加油!

水晶宮

引用:Quote:原帖由 豬仔嘜 於 15-07-17 發表我想

原帖由 shky 於 15-07-17 發表
果位同事比個膠袋同手套叫佢拎去廁所…但唔記得叫佢沖走,個客就咁放左落垃圾筒……結果果格廁所瀰漫住一陣 ...
佢明玩嘢啦
你地EQ真高

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩...個個都好惡頂

大宅

引用:(1) 扮企唔穩成杯嘢倒落個女人度吖嘛

原帖由 hohoho2013 於 15-07-17 發表
(1) 扮企唔穩成杯嘢倒落個女人度吖嘛
我同事發現左係尿之後佢話個腦一片空白…淨係得啲粗囗字喺腦海中不停徘徊,而事主得米後9秒9速逃…

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。
睇完勁反胃

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表果位同

原帖由 豬仔嘜 於 15-07-17 發表
佢明玩嘢啦
你地EQ真高
事主一把年紀似係鄉下人,應該第一次搭飛機唔識廁所為何勿…佢地習慣一急就除褲mou低痾架啦

Tuscany    發表於 15-7-18 03:46
丫雅    發表於 15-7-17 17:50

男爵府

好嘔心呀!

大宅

引用:痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。睇完勁反胃

原帖由 LedTV 於 15-07-17 發表
睇完勁反胃
如果喺個toilet bowl入面我地會用咖啡沖…不過見過神奇到爆左一大pat勁爛勁臭啲廁所蓋面懷疑佢唔知要打開直接踩上去解決…仲要捉唔到兇手!呢一次就成個廁所block左唔再用…難為landing後負責清楚廁所果位姐姐

magiee    發表於 15-7-19 13:55

大宅

引用:Quote:原帖由 shky 於 15-07-17 發表見到隔

原帖由 白色情人節 於 15-07-17 發表
辛苦哂!其實空中服務員真係唔係想像中咁梳乎,上機前落機後都有排你執,特別係長途機和d麻煩乘客,加油!: ...
而家多左好多渠道比客人知道我地份工,客人大多對我地有禮貌左…你係其中一位…多謝jm

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

全部都好難頂呀
我朋友喺尖沙咀做, 佢話大陸人真係興好大聲講聲同好大力拍佢叫佢攞嘢,佢會大聲話返佢地,叫還叫,唔使拍人嘅,咁大聲叫,聾都聽到啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

shky 發表於 15-7-17 03:45
我同事發現左係尿之後佢話個腦一片空白…淨係得啲粗囗字喺腦海中不停徘徊,而事主得米後9秒9速逃… ...
隨著越來越多不文明ge大陸人出外旅遊,空中服務員好快會變成「厭惡性行業」

大宅

引用:痾到廁所周圍屎點抹吖?好難頂。睇完勁反胃

原帖由 LedTV 於 15-07-17 發表
睇完勁反胃
Sorry呀🙇…我已打慎入架喇…唔好意思…夜媽媽搞到係唔舒服😔🙇

大宅

引用:全部都好難頂呀我朋友喺尖沙咀做, 佢話大陸

原帖由 sytckm 於 15-07-17 發表
全部都好難頂呀
我朋友喺尖沙咀做, 佢話大陸人真係興好大聲講聲同好大力拍 ...
係呀…佢地成日一路行一路大聲同啲frd吹水…經過你身邊個耳膜會就快比佢震爆咁架!事後有一陣耳鳴

男爵府

試過有台灣妹妹去 rest 前擺咗圍裙喺 crew seat,瞓醒返嚟唔見咗⋯ 原來比大Lu Lu 攞咗去廁所墊地下 喺各人去 B 一鑊班大Lu Lu 後人哋話覺得個地濕所以「就拿來墊一下rrrr 有甚麼了不起」 傻的嗎你覺得個地濕咪出聲幫你抹返乾囉!何況仲係你哋整到咁濕嘅

最憎佢哋叫人就叫人啦,係要拍你嘅 伸手可及拍到邊就邊 而家同你好熟咩 通常我會大聲講一次,叫我講就好千祈唔到拍,嚇親我我手上嘅嘢淋到佢哋成身都係就斃喇!講得大聲啲等周圍啲人都聽到

大Lu Lu 啲嘔點好低,搖兩搖就嘔,其實都冇乜問題,但我唔明點解硬係鍾意噴泉式咁嘔 簡直行為藝術咁 噴到成幅牆都係叫人點抹⋯ 仲有啲人都已經去到廁所嘔,咁大隻馬桶唔用係要嘔落個 sink,成個 sink 就咁塞咗,成個廁所就要 block 咗佢,因為已經冇得救 engineer 哥哥話咁係要成個 sink 換咗佢嘅 不過亦有老總叫我哋用手拎杯不走啲嘔吐物 其實不走都冇用,因為啲嘔吐物已經流咗落去塞咗

亦試過 check 廁所一開門⋯ 廁所板放低咗⋯ 但板上有舊💩 究竟有冇人可以話比我知,點解既然都入到廁所,舊 poo poo 仲要喺廁所板上製作 也是行為藝術嗎?真係每次 check toilet 都帶來無限驚嚇

fiyue    發表於 15-7-17 17:32
purple_onion    發表於 15-7-17 11:17
wcpcelia    發表於 15-7-17 10:11

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我一向覺得空中服務員好辛苦

大宅

引用:Quote:shky 發表於 15-7-17 03:45 我同事發

原帖由 hohoho2013 於 15-07-17 發表
隨著越來越多不文明ge大陸人出外旅遊,空中服務員好快會變成「厭惡性行業」 ...
佢地應該只係未被教育過先至會咁嘅……希望見識多左慢慢會好啲啦……後生讀書果班都斯文好多嘅…過多二三十年我地應該會好過啲

hohoho2013    發表於 15-7-17 04:03

首頁
12345...6

尾頁

跳至