自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

左邊甲狀腺有一個1.5cm架結節,醫生建議抽組織驗,但想直接割左再驗。
因為呢個甲狀腺瘤已經嚴重影響我生活,成日頭暈,覺得好累,成個人精神好差,行樓梯都喘氣。經常覺得左邊甲狀腺痛。
請問各位JM有割甲狀腺好架醫生介紹,做呢個手術大概幾錢?Thanks

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:左邊甲狀腺有一個1.5cm架結節,醫生建議抽

原帖由 myangle86 於 15-07-18 發表
左邊甲狀腺有一個1.5cm架結節,醫生建議抽組織驗,但想直接割左再驗。
因為呢個甲狀腺瘤已經嚴重影響我生活 ...
你有無了解過無左甲狀腺有咩後遺症?我當年焗住要係政府割就話無計

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

男爵府

冇乜事唔好割

水晶宮

你個結喺邊個位置呀?而加私家医院做要十萬架,抽組織可以令結節收細,而且又吾痛,如果吾係大,抽咗只係水瘤,可以吾駛理,差好遠喎。做手術做得吾好會沙聲,做完至少兩年內講野好似吾夠氣甘架。

大宅

回覆:小雄維尼 的帖子

請問有咩後遺症的?我妹有朋友割左,話冇麼其他,而且個人冇甘水腫咯。

大宅

回覆:pairwin 的帖子

但系宜家有個瘤系到,好似有個計時炸彈甘,醫生話個個月檢查,如果變大就系惡化左,要割左區。所以想睇多個醫生,問多d意見

大宅

回覆:小雄維尼 的帖子

我都排政府,不過要2017年7月先有得見醫生

男爵府

回覆:想割甲狀腺,請問各位JM有冇介紹?

你去睇中醫啦,浸會中醫,治癒率8成,我姑奶本來要切除,睇中醫半年,好番!

M@ggie :-D

大宅

引用:Quote:原帖由 myangle86 於 15-07-18 發表

原帖由 HLDMaMa 於 15-07-18 發表
你個結喺邊個位置呀?而加私家医院做要十萬架,抽組織可以令結節收細,而且又吾痛,如果吾係大,抽咗只係水 ...
我果個結節系左邊,1.5cm。請問系米唔算大啊,抽組織可以令結節變細架?
醫生只系話抽組織驗唔一定準 。10萬甘貴我問果個醫生話6萬左右,又冇買保險,唉甲狀腺令我脾氣有時變得好大,精神好差。
因為想問多兩個醫生意見,請問有冇醫生抽組織化驗架,Thx
咩都唔識,麻煩曬你

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都排政府,不過要2017年7月先有得見醫生

原帖由 myangle86 於 15-07-19 發表
我都排政府,不過要2017年7月先有得見醫生
之係你唔嚴重 我今年四月排期 醫本俾2016年7月期我 但過兩星期醫院就打電黎 話醫生睇完我封轉介信之後 就即刻俾個早期我 變左今年八月就有得睇!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:你去睇中醫啦,浸會中醫,治癒率8成,我姑

原帖由 金瑪姬 於 15-07-19 發表
你去睇中醫啦,浸會中醫,治癒率8成,我姑奶本來要切除,睇中醫半年,好番!

...
我之前睇左浸大中醫差唔多一年 時好時唔好 對我黎講唔work

水晶宮

引用:Quote:原帖由 HLDMaMa 於 15-07-18 發表你

原帖由 myangle86 於 15-07-19 發表
我果個結節系左邊,1.5cm。請問系米唔算大啊,抽組織可以令結節變細架?
醫生只系話抽組織驗唔一定準 。10 ...
我當時係旅行回來一兩天,無啦啦頸下面漲起咗,一星期後越來越大,大到有一乒乓波甘,吞嚥開始困難,每次吞嚥有D頂住頂住甘,後來去照昭聲波和抽組織。但吾痛,只是外觀已看得出。有朋友係医護人員,佢話你lee D冇生命危險,要排做手術要一二年時間。我就立刻去睇私家医生,医生睇x光片後已經話應該係水瘤,問我做乜吾抽多D,另個瘤平D。

水晶宮

回覆:想割甲狀腺,請問各位JM有冇介紹?

後來決定做手術,只需割左邊甲狀腺,但如果係cancer 就兩邊都要割,而且就要終身食葯。其實你揾外科医生,佢就可同你抽組織去化驗。(抽組織只是用枝好幼既針拮入去,好似抽血甘,但吾痛),我覺得驗咗冇事再決定睇中医或第二種治療會較安全和放心。祝你身體健康!

大宅

回覆:金瑪姬 的帖子

請問果個中醫師叫咩名啊,Thank you

大宅

回覆:zarita 的帖子

可能我個唔系好大掛,或者都唔算嚴重,系我自己怕區會變壞,因為呢方面唔系太熟悉,所以有少少徬徨。祝你早日康復

大宅

回覆:HLDMaMa 的帖子

我都呢排都經常覺得痛,有時好似俾針刺甘,甘我都穩醫生抽組織化驗再覺得,多謝你意見。

大宅

回覆:HLDMaMa 的帖子

請問你驗左系水瘤點解仲要割啊?手術後有冇後遺症?系傳統手術還是微創的?價錢大概幾錢啊?可否pm醫生名我?太多問題啦,無限感激

大宅

HLDMaMa 發表於 15-7-19 07:18
後來決定做手術,只需割左邊甲狀腺,但如果係cancer 就兩邊都要割,而且就要終身食葯。其實你揾外科医生, ...

請問你驗左系水瘤點解仲要割啊?手術後有冇後遺症?系傳統手術還是微創的?價錢大概幾錢啊?可否pm醫生名我?太多問題啦,無限感激

我都想知這些答案, thanks

大宅

甲狀腺是有用的, 割了就會出毛病.

水晶宮

引用:Quote:HLDMaMa 發表於 15-7-19 07:18 後來

原帖由 idachan 於 15-09-23 發表
請問你驗左系水瘤點解仲要割啊?手術後有冇後遺症?系傳統手術還是微創的?價錢大概幾錢啊?可否pm醫生名 ...
印多年,當時微創未算好成熟,但我覺得如果係cancer就做傳統既較好。

首頁

尾頁

跳至