心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Fanleebbee 的帖子

咁又未必係姊妹一定會好D, 或者有d事佢地未經歷過, 只可以講佢地冇/唔識體諒你係剛生完bb。可能你同bb入住(雖則是父母家), 但佢地同住, 某程度上係有打擾到大家生活, (lee)點你一定要明白。每個人接受/容忍程度唔同, 唔好太上心別人的說話, 放鬆心情, 盡力湊好bb。況且你坐月完都會番自己屋企啦, 咁更加唔好上心, 祝福你同BB, 加油!

想當年我番娘家坐月, 比說話聽同比面色睇果個係我老豆, 唉......! 所以我明白係我擾亂左人哋嘅生活, 鬼叫自己有求於人, 為有調節心態!

複式洋房

我好明白你感受, 被人嫌棄已經難受, 更何況佢哋係你親人, 一起長大, 生活咗幾十年既親人, 點會唔難過, 我得一個哥哥, 一向感情較疏離, 佢結婚後, 因某些原因已好耐冇同佢講嘢, 我都好想有家姐或細妹, 你還好, 自己還有家庭, 我真係好驚將來父母離世剩低自己一個了

伯爵府

我都好想有親生家姐或細妹,咁就唔駛孤單長大,有個伴。
至於返娘家坐月,其實樓主又唔可以因為一家人而理所當然,因為個間屋唔止有父母住,仲有其他人住,雖然係兄弟,但佢地要工作揾食,咁大細人要明白“無得好好睡眠休息"係好難頂架。。。對佢地黎講呢個並非必要受既辛苦嘛!

就比如有姐妹曾表示返娘家坐月被人嫌棄,原因因為屋細人多,既然都無可行條件比產後婦和初生嬰兒,產婦點可以盲目執著一定要返娘家坐月呢???? 唔係人人都得閒架。
即使99家好難頂,唔想係男家坐月,想返娘家,事前應該要諗多步,同老公和娘家家人商量下先,如 自己一意孤行咪叫自私囉!

子爵府

我都無姐妹, 只有2個哥哥同弟弟, 但我由細到大都吾想要姐妹因為我家人好錫我, 我吾想有姐妹分薄 . 我生呀仔時我D呀哥仲緊張過我老公

伯爵府

回覆:如果有個家姐或者細妹⋯⋯

到冇呀哥個陣咪又係好羡慕人地有哥錫。 其實最好係同性一齊長大

琥珀宮

我反而想要阿哥,我識親人有阿哥都超錫細妹,錫到連老婆都會妒忌的程度

瑪瑙宮

我有家姐, 但我家姐得鬼閒理我.

首頁

尾頁

跳至