論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:姐姐續左一次約,喺度做左三年。
優點 -- 錫我小朋友;必要家務會做齊;你叫佢做咩佢都會即刻做;直至現在觀察到手腳乾淨;脾氣超好,唔會黑面,鬧得佢勁最多都係匿埋喊。
缺點 -- 懶…叫一樣先會做一樣,唔叫唔會自己睇下邊度唔乾淨去清潔;重未識煮飯;成日放假遲返;超冇記性,成日漏呢漏路。

前科:day one 開始我冇比門限佢,初初見佢好正常,八點前返到,漸漸開始遲去試我底線 ,跟住set 21:30 。 有一次,send個what s app 話遲啲返,但 00:30先返到。 嗰次開始實行punishment , 只要遲返,coming week no off at sunday ,只准放閒日。 跟住正常左三四個月左右………
尋晚,20:30 send what s app 話遲30分鐘,sorry hope understand . 我仲覆佢話ok ,but no sunday off next week 再加個奸笑樣。 點知…… 等到22:30 唔見人,我what s app 問佢喺邊冇覆。 我唔等啦,去左訓覺,23:45紮醒,未返………24:30又紮醒都未返……… 忍唔住what s app 佢,問洗唔洗報警搵佢。 01:30 電話佢覆我,話sorry 飲醉左,喺boarding hse 訓左,而家即刻返黎。我好嬲,勁插佢……因為今朝全家人要返工,邊個睇bb. 佢話佢清醒返,會即刻返黎,加好多sorry 同解釋,佢話佢唔開心飲多左等等。
我都知佢老公一年前去識左第個女人,佢好唔開心,因為佢好愛佢老公,如是者,佢老公氹返一齊又識第個,重覆左三四次。我相信佢兩公婆嘅問題應該未解決。

大宅

回覆:姐姐零晨三點先返……比啲意見我

我嘅諗法,初初好嬲,因為覺得佢唔守時同講大話……又唔係第一次,次次都話30分鐘,結果唔止。 同埋明知自己第日要工作,都飲醉,好冇責任感……
今朝再諗下,又覺得……自己都有試過唔開心有試過飲醉,飲醉左又真係情有可原……因為佢同我地住,所以我地知佢一舉一動,如果係自己,第朝返到工老細都唔會理。
我係咪應該嬲定原諒佢呢? 應該算數定罰呢? 要罰 罰咩呢? 大家比啲意見~

子爵府

似乎佢情緒好唔穩定。老實講,邊個老細會在意,你感情有波折. 借酒消愁影響工作,就郁你架啦。你可以俾warning 佢,再問佢care her job or not, if yes, pull yourself together. If not, keep returning home late or get drunk. She will get fired one day.

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

炒喇, 我唔會比 bb 跟住個情緒唔穩定既人! 點知冇人在家時, 佢會晤會想埋一邊, 做儍事!

再者, 做左3年都重未識煮飯, 又係炒得, 基本工作能力都唔達到!

大宅

回覆:Jasber 的帖子

我未去到可以炒嗰步呀,炒左冇人即時可照顧bb,又要賠錢又機票,仲益左佢。
佢平時情緒又唔係咁差,大家關係良好的,只係佢堅唔守時,尋晚又唔知冇啦啦去飲酒,佢以前冇見佢飲。

大宅

半夜返不能接受,仲要飲酒

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:半夜返不能接受,仲要飲酒

原帖由 christina_lo_20 於 15-07-20 發表
半夜返不能接受,仲要飲酒
agree! 我會即時去搵第2個工人, 一到就即炒!
今日我忍你咁夜返, 好容易有第2...3...4...次! 仲要玩到咁夜, 點照顧到小孩?!?!
請問樓主你個工人係菲定印? 本地定海外?

大宅

引用:背景:姐姐續左一次約,喺度做左三年。優點

原帖由 Mitch 於 15-07-20 發表
背景:姐姐續左一次約,喺度做左三年。
優點 -- 錫我小朋友;必要家務會做齊;你叫佢做咩佢都會即刻做;直 ...
你工人遲番的借口同我工人一樣,最終佢會唔番,朝早先番,信我

大宅

引用:Quote:原帖由+Mitch+於+15-07-20+發表背景

原帖由 wchan020 於 15-07-20 發表
你工人遲番的借口同我工人一樣,最終佢會唔番,朝早先番,信我
根住,會越來越放膽做任何野,懶,唔主動,好多工人都係。遲返就唔係個個工人夠膽,除非想被人炒

大宅

回覆:Mitch 的帖子

同佢講,下次 XX 點唔見人,call police

男爵府

引用:我嘅諗法,初初好嬲,因為覺得佢唔守時同講

原帖由 Mitch 於 15-07-20 發表
我嘅諗法,初初好嬲,因為覺得佢唔守時同講大話……又唔係第一次,次次都話30分鐘,結果唔止。 同埋明知自 ...
Warning then force her resign no need payment in lieu! Why pay her hk4110 to leave, if u don\'t wrong in company lol u still get pay?

大宅

Mitch 發表於 15-7-20 10:48
我未去到可以炒嗰步呀,炒左冇人即時可照顧bb,又要賠錢又機票,仲益左佢。
佢平時情緒又唔係咁差,大家關 ...

佢每次遲番,你都當會口警告或書面警告,口頭要錄,多次警告無改善,可即炒唔使俾代通知金。

大宅

回覆:bobo101^*^ 的帖子

我姐姐係菲,本地完約

大宅

回覆:TiffChan 的帖子

佢話佢care , 不停say sorry ,話coming week 唔放假補償番喎…………

大宅

回覆:wchan020 的帖子

咁大獲………?

大宅

回覆:sallyshlau2 的帖子

咁法例上有冇規定幾點要返屋企? 我set 21:30會唔會太早?

大宅

如果佢有心改過,都可以比個機會,再出warning letter俾佢警戒佢下次就會炒

人心肉做,話即炒的僱主們如果有一日老公再三出軋,自己就真係肯定一次波都唔會射?可能自己都會詐一日病喊餐飽...

再者…請過一個未有係會有第二d問題,都要浪費唔少時間搞,都唔會天真到覺得請過一個就會咩都好prefect啦~

大宅

回覆:htsims 的帖子

我媽咪話見佢今日眼腫晒,聲沙晒,應該係尋晚喊過又大叫過。
拍拖時失戀都有啦,何況係老公出軌。

大宅

回覆:姐姐零晨三點先返……比啲意見我

可以俾一次機會佢,但要兩手準備,揾下新外傭up date下現時market, 留意小朋友,收好貴重嘢,觀察佢一舉一動,如果問題惡化或再犯即炒!

大宅

回覆:Happynappy 的帖子

我暫時係比左封warning letter 佢,佢知衰不停say sorry 話以後唔會,因為佢好唔開心,原來佢媽咪識左第個男人,佢覺得好羞愧好罪惡感,佢係天主教徒,唔容許咁做,就算佢老公之前有外遇,佢都唔會搵第個,除排佢老公過左身。另外為左改善佢嘅準時問題,我實施左新罰則,門限係21:30, 如果今次遲15分鐘,下個休息日門限就會早15分鐘,如此類推。 我解釋佢知,做人要守時,你呢個係壞習慣,每次總要遲十分八分鐘,為乜呢? 我比半年時間佢改善呢個壞習慣,如果改到,warning letter 同罰則都會取消。

首頁

尾頁

跳至