婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ChuChan917 發表於 15-7-30 08:30
睇下呢隻Diben 胰保力, 都係for 糖尿, 可以控制血糖.
,
營養師都有教,飲糖尿營養奶,做代餐,可控制體重

大宅

ChuChan917 發表於 15-7-28 00:18
食少D白飯好D, 香蕉, 車厘子都唔好食咁多.

網上搵, 比你參考下
我都聽過, 低GI食物都未必一定是低糖同低脂, 同埋仲要食高纖維食物, 白飯最好少食, 但唔食飯又真係好易餓

大宅

hachan 發表於 15-8-4 15:05
營養師都有教,飲糖尿營養奶,做代餐,可控制體重
未必一定代餐, 有些老人家糖尿病會營養不良, 咁要在餐與餐之間飲營養奶當作小食

大宅

Treema 發表於 15-8-11 14:57
我都聽過, 低GI食物都未必一定是低糖同低脂, 同埋仲要食高纖維食物, 白飯最好少食, 但唔食飯又真係好易餓
...
其實上網都搵到D餐單

糖尿病營養食譜*自製果醬麥包卷(1人份)**
材料
  • 去邊麥包1片
  • 士多啤梨50克
  • 代糖20克
無糖士多啤梨醬做法
  • 將士多啤梨洗淨,切碎,用小火慢慢將士多啤梨碎煑熱並不停翻動(以免燒燋),加入代糖,繼續翻動炒至轉稠,熄火待涼後放入雪柜。
麥包卷做法
  • 將去邊麥包隔水蒸軟,取出待涼,果醬均匀塗在麥包上輕輕捲成卷狀,切成四段,即可食用。
每份營養
營養成分每份
熱量94千卡
蛋白質5克
碳水化合物16克
脂肪1克
膳食纖維1克

三色米紙卷
材料
  • 米紙 2張
  • 甘筍 20克
  • 青瓜 20克
  • 珍珠筍 20克
做法
  • 先將珍珠筍用沸水略煑一分鐘,甘筍、青瓜、珍珠筍切條狀備用。
  • 將米紙抹上溫水,令米紙變軟。
  • 把甘筍,青瓜,珍珠筍放在米紙中央捲成筒狀,放在蒸碟上隔水中火蒸半分鐘取出,待涼切件即成。
營養分析
營養成分每份
熱量37千卡
蛋白質1克
碳水化合物8克

男爵府

香港醫護學院有個糖尿病講座.免費的,你睇下岩唔岩

侯爵府

朋友仔好任性有糖尿但吾介口吾運動雖然有食藥, 家人都好擔心, 如何可以幫到佢呢?

複式洋房

跟醫生指示, 定時食藥CHECK血糖, 三餐正常, 多菜少肉白飯八分滿碗, 不用太擔心, 偶然食下雪糕都OK

大宅

ChuChan917 發表於 15-8-11 15:37
其實上網都搵到D餐單

糖尿病營養食譜*自製果醬麥包卷(1人份)**
做法都幾簡單呀,米紙卷那個應該會幾好食

大宅

auemily 發表於 15-8-13 14:52
朋友仔好任性有糖尿但吾介口吾運動雖然有食藥, 家人都好擔心, 如何可以幫到佢呢? ...
佢自己都唔幫自己, 咁好難, 唔做運動, 叫佢行下, 行多D都可以當做運動.
飲少D紙包樽裝飲品, 食少D飯, 轉下食米粉, 通粉, 慢慢改.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我兩年前都check到有糖尿,剛好紮界6.1,醫生叫我好好控制飲食,因為唔想食藥,而飲食上真係要好好控制,但白飯我都會食(一茶匙),盡量多食菜,做運動(我係屋企踏健身單車),仲有買咗部機篤手指,初初真係日日check(餐前2小時,餐後2小時),紙包飲品直頭唔會飲,因為糖份真係超得好勁,到咗現在,一星期check兩次血糖,都維持係6.5以下,有時會6以下。

糖尿病是長期病,做運動及控制飲食真係好重要,以前聽過公司同事話有個朋友又係糖尿,度數都幾高,之後佢開始玩運動(跑步),幾年後,血糖指數完全正常,擺脫咗糖尿病,我聽完後直頭打強心針,相信只要肯堅持,一定成功!
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

引用:我兩年前都check到有糖尿,剛好紮界6.1,醫

原帖由 tsuitung 於 15-08-20 發表
我兩年前都check到有糖尿,剛好紮界6.1,醫生叫我好好控制飲食,因為唔想食藥,而飲食上真係要好好控制,但 ...
我5月飽腹check都係6.1,你係空腹嗎?但唔明我係胞腹抽血驗,健康院醫生都話我係摘界偏高,但係還係正常範圍未係糖尿病,但醫生叫我要小心。

伯爵府

老婦仁 發表於 15-8-20 13:24
我5月飽腹check都係6.1,你係空腹嗎?但唔明我係胞腹抽血驗,健康院醫生都話我係摘界偏高,但係還係正常範 ...
我空腹check到6.1唔係高,但都係一個警號,因為我父母都有糖尿病,所以醫生叫我小心控制飲食便可,但我自己加埋運動,相信控制度數會更好。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

大宅

回覆:朋友證實左有糖尿病

請問你們睇政府醫生還是私家醫生?
有冇私家醫生介紹?

男爵府

老婦仁 發表於 15-8-20 13:24
我5月飽腹check都係6.1,你係空腹嗎?但唔明我係胞腹抽血驗,健康院醫生都話我係摘界偏高,但係還係正常範 ...
點解會係飽腹時候抽血驗既? 乜唔係要空腹驗先準確嗎?

男爵府

引用:Quote:老婦仁 發表於 15-8-20 13:24 我5月

原帖由 Lee119 於 15-09-08 發表
點解會係飽腹時候抽血驗既? 乜唔係要空腹驗先準確嗎?
我都唔知點解,可能佢攪錯,後來我出面空腹篤手指,果次5.7,又正常

禁止訪問

禁止訪問

回覆:misswinwin 的帖子

首頁

尾頁

跳至