自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Wildlly+於+15-07-22+發表我

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+mrschocolate+於+15-07-22+發

男爵府

回覆:純呻:點解會生長係咁既家庭

你阿媽咁似我

大宅

點解你個case同我咁似我爸媽都係以前因為啊爺係度搞鬼,屈我媽拎d錢返外家,其實係佢怕我老豆俾錢啊媽唔比啊爺!好啦!依家啊爺同叔大把錢,我老豆仲挨緊~而我啊媽又係成日咒老豆快d死之類!夾係佢地中間真係好辛苦。而且我有時係活係痛恨中,點解啊爺咁衰,搞到我地家庭咁!

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:背景:我屋企得3個人,我爸媽同我由我出世

原帖由 nanabee0728 於 15-07-22 發表
背景:我屋企得3個人,我爸媽同我
由我出世起,我爸媽經常鬧交,有時仲會打交,我媽成日埋怨我老豆以前對佢 ...
同我阿媽差唔多

我阿媽差不多盲婚啞嫁,成日屈住晌屋企做家務,零娛樂,火氣大。我阿爸唔係好老公好爸爸,中意勞役媽咪,叫我同家姐唔好讀書去搵工(我同2個成績都升到大學)

咪以為我有個家姐會好過d, 感情麻麻咋,係另一個計時計彈

咁又點,邊個唔想老逗係李+×, 但李擇街又可能怨寧願生長平常家庭,想爸爸多d倍伴! 孤兒又可能諗跟個虐兒既父母,都好過父母邊個都唔知,好過無屋企無家人!

父母都係無得揀,可能前世因今世果或者咩都好,既成定局既就咪執著\"點解咁架\", 不如積極計劃自己既人生!

現代社會,女仔可以有自己事業,唔洗靠男人,可以自己搵錢自己洗。如果你出生晌古代,無父蔭,又唔會嫁得特別好,就算嫁個有田有地,都可能要去種田。

父母同唔係一齊住過世,好快成過去,好好舖將來既路先可以邁向幸福!

我以前都為左阿媽好煩下,但我知道嫁左同老公住,或者自己搵到錢買樓自住,就可以清淨下,又無奈拍拖d ex 都麻麻地能力,又散拖幾次。最後嫁左俾個公屋戶,生左個女。講錢傷感情,貧賤夫妻百事哀,同c6感情仍然都係麻麻,可能我女眼中,我都係一個嘈嘈閉媽咪。 但我好盡量唔晌個女面前嘈。

遇到問題,最緊要諗點解決,唔係怨命怨點解問題發生自己身上。

總之活在當下,向前望啦!

我是一隻喵

大宅

回覆:nanabee0728 的帖子

我唸佢有情緒病,同埋真係佢既心結。你依家經歷既可能你幾廿年後都仲怨緊你阿媽,一樣道理。

可能我都有你阿媽咁既情況,所以可憐佢。其實有時我都會討厭自己,唔知自己幾時開始變得咩都怨一餐。可以的話,搵d細藝俾佢做,分散佢既注意力。

侯爵府

nanabee0728 發表於 15-7-23 00:02
請問你媽因咩事成日鬧你爸爸?
我而家性格都有d悲觀,同對婚姻有小小恐懼,好驚第時會變左做我媽!

...
佢睇唔起我老豆,成日覺得我老豆高攀佢,所以郁D就揾嘢鬧。試過有一次我老豆唔知食錯乜,攪到敏感皮膚起晒粒粒,我阿媽發神經話我老豆係去滾所以咁,佢重打電話去我老豆公司查我老豆,完全唔顧我老豆面子。我嗰期日日提心吊膽,好驚會發生血案。基本上一年有三分二以上嘅日子都係家嘈屋敝,所以我細個真係好憎我阿媽。樓主,你又唔使怕結婚嘅,你可以學我咁當阿媽係反面教材,我都結到婚有小朋友啦,而且結婚後離開呢個家,關係都好咗D。

大宅

引用:Quote:nanabee0728+發表於+15-7-23+00:02+

原帖由 imlcc 於 15-07-24 發表
佢睇唔起我老豆,成日覺得我老豆高攀佢,所以郁D就揾嘢鬧。試過有一次我老豆唔知食錯乜,攪到敏感皮膚起晒 ...
我媽都係睇唔起我老豆,我都成日擔心有血案發生,驚有一日會上報紙頭條。

侯爵府

nanabee0728 發表於 15-7-24 16:25
我媽都係睇唔起我老豆,我都成日擔心有血案發生,驚有一日會上報紙頭條。

...
所以真係要同有類似家庭背景嘅人傾先有共鳴,好多人只會覺得我誇張,包括我c6在內都係咁諗,針唔吉到肉唔知痛。

大宅

引用:Quote:nanabee0728+發表於+15-7-24+16:25+

原帖由 imlcc 於 15-07-24 發表
所以真係要同有類似家庭背景嘅人傾先有共鳴,好多人只會覺得我誇張,包括我c6在內都係咁諗,針唔吉到肉唔知 ...
無錯,真係針唔吉到肉唔知痛,個種精神弱待其他人係唔會明。

伯爵府

引用:可能有啲嘢發生咗而令你媽呢一世都痛恨某人

原帖由 yanbb12 於 15-07-22 發表
可能有啲嘢發生咗而令你媽呢一世都痛恨某人或事...sorry 我都唔知自己講乜,但比著我,我會為我女有個完整 ...
你旁人睇真係唔同睇法,我家又係由細到大都家無寧人粗口咀咒樣樣齊,叫去死果d都係由細聽到大~好彩響我十幾歲終於肯離婚先有番d好日子過,就算到左而家我同阿媽都有時傾點解唔早d 離婚,因為一個家長既行為真係好影響仔女,而家我兄弟就好似變左我老豆以前咁,d行為,無得救了....
勉強咁一齊只會害左下一代既下半世

公爵府

畀面勳章

引用:引導媽媽改變,可以學外國家庭專家,以局外

原帖由 十分鐘 於 15-07-22 發表
引導媽媽改變,可以學外國家庭專家,以局外人影低媽媽亂發脾氣個樣,佢平靜時比佢睇返,好多人因而改變

...
有啲咁既野?

公爵府

畀面勳章

由我出世起,我爸媽經常鬧交,有時仲會打交,我媽成日埋怨我老豆以前對佢 ...
父母係冇得揀既,我都想生喺一個家庭,我媽係溫溫柔柔,識教好我既,事實唔係,唔駛一齊住你應該會舒服好多

珍珠宮

應該正視問題,妳媽媽可能有情緖病

子爵府

不過咁多年過來 都改變唔到了
其實小朋友係一個家庭起到好重要的角色

有時候我大聲少少,我女會問我「媽咪 你係唔係罵爸B呀?」
我只會答「sorry啊,媽媽大聲佐少少,我唔係罵人呀」

侯爵府

覺得似BI-POLAR, 要睇醫生, 甚至食藥
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

珍珠宮

係咪以前出過帖,內容似曾相識。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

試下帶佢睇心理輔度有無幫助……

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

you are not alone 加油

首頁

尾頁

跳至