自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我發現99用切開生肉既砧板去切熟食,切完直接上碟,佢用塊砧板前係冇經任何消毒,只係用水喉水沖一沖就算(平時切完生肉都只係用水沖就算),我同佢講話咁樣會有細菌,叫佢分開砧板用,99覺得自己冇問題,因為咁多年都係咁,又唔見有事,我話小朋友同大肚婆抵抗力差d (因為我地間唔中會去99度食飯) 我62仲要加把口,話如果乾淨慣,第時出街食飯先最易肚痾,唉,真係怕左佢地。

伯爵府

回覆:99既衛生問題

好易姐,唔食咪得囉,食飽先上去,佢地唔聽都冇辦法,煮埋比你食又唔好咁多聲氣,所以最佳方法係食飽先上去

InkCartridge    發表於 15-7-22 18:17
mickeyellen    發表於 15-7-22 14:45
IaMMoYY    發表於 15-7-22 13:46
vc731    發表於 15-7-22 13:37

水晶宮

老人家嘅衞生意識係好差。

子爵府

叫你C6同佢地講.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

老友記係咁架...我99都係咁

BIGPAT    發表於 15-7-22 14:16

大宅

我已經幾年冇食99煮嘅飯。

侯爵府

引用:好易姐,唔食咪得囉,食飽先上去,佢地唔聽

原帖由 sumsum_so 於 15-07-22 發表
好易姐,唔食咪得囉,食飽先上去,佢地唔聽都冇辦法,煮埋比你食又唔好咁多聲氣,所以最佳方法係食飽先上去 ...
我都係想佢地好,因為99話自己容易肚痾,佢覺得自己腸胃比較敏感,而且佢得閒又會煮野食比姑兩個姑仔既小朋友食,所以提一提佢,唔聽我都冇計。

水晶宮

我想講, 如果只係咁, 都算小事啦~我99都係咁, TOUCHWOOD 我囝無事,
其他既先更令我嬲...呢D真係小事

別墅

叫c6講好d
廢事6299話你有說話講

子爵府

開心吸收勳章

我媽都係咁,我阿嫂頂唔順自己買咗兩塊膠砧板,一塊切肉一塊切菜,我媽仲要話佢扮曬嘢老人家啲習慣改唔到,你開口講衛生生問題佢哋又唔高興.....

Sand8148    發表於 15-7-22 14:27

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

以前啲人對衛生點同呢家啲人。。。。。。無得改。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好難攪

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

哈哈,我食過有蔥味嘅西瓜,把刀問題

侯爵府

引用:我媽都係咁,我阿嫂頂唔順自己買咗兩塊膠砧

原帖由 港式奶茶 於 15-07-22 發表
我媽都係咁,我阿嫂頂唔順自己買咗兩塊膠砧板,一塊切肉一塊切菜,我媽仲要話佢扮曬嘢老人家啲習 ...
我覺得我點都會講,我6299以前仲有好多唔衛生既野,只係我地同佢講得多,又叫佢地參加多d關於衛生既講座,而家叫改善左好多。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+sumsum_so+於+15-07-22+發表

原帖由 玫瑰花茶 於 15-07-22 發表
我都係想佢地好,因為99話自己容易肚痾,佢覺得自己腸胃比較敏感,而且佢得閒又會煮野食比姑兩個姑仔既小朋 ...
同意你最後嗰一句,佢唔聽都冇計,何況佢咁做唔係第一日既事,你依家先開口話唔衛生會比佢地感覺大牌左,所以唔出聲為妙
題外話,其實真係有人食慣細菌,冇細菌食會病,我老公就係,佢做地盤既,環境係點你到估到,早排新年放假佢腸胃炎,以為佢食錯野啦,點知開工佢同啲同事傾番先知,十個有八個都肚痾,原因係,一放長假就必定係咁,因為我老公入職唔耐,所以唔知,但聽番覺得好搞笑

伯爵府

引用:哈哈,我食過有蔥味嘅西瓜,把刀問題

原帖由 aprilbaby04 於 15-07-22 發表
哈哈,我食過有蔥味嘅西瓜,把刀問題
有冇好清新既感覺

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

sumsum_so 發表於 15-7-22 12:08
好易姐,唔食咪得囉,食飽先上去,佢地唔聽都冇辦法,煮埋比你食又唔好咁多聲氣,所以最佳方法係食飽先上去 ...

子爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+港式奶茶+於+15-07-22+發表我

原帖由 玫瑰花茶 於 15-07-22 發表
我覺得我點都會講,我6299以前仲有好多唔衛生既野,只係我地同佢講得多,又叫佢地參加多d關於衛生既講座, ...
佢哋有改善的話,都算肯聽我幫阿嫂講說話,直頭俾我媽鬧返轉頭我全家又係腸胃唔多好嗰隻,同衛生應該好大關係。或者你叫老公開口講?睇吓奶奶會唔會易啲入耳。

侯爵府

我的育兒心得勳章

我個暗黑料理99都係咁樣樣,真係勁想嘔

男爵府

回覆 玫瑰花茶 的帖子

首頁

尾頁

跳至