婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:世界級姑9(超長篇..) #35 New

留毛

大宅

TiffChan 發表於 15-7-28 13:45
你老爺前世欠落佢好多,今世還。
真係唔知,但62對我幾好架。老爺份人都唔錯,唯獨唔知點解生個咁既女!

大宅

mrschocolate 發表於 15-7-28 13:48
你6299係始作俑者。個姑奶咁癲係佢地一手做成。咁都可以應承佢搬?
如果我係62,個下我已經答佢:我死左你 ...
姑仔真係幾好架真係唔知點解佢地要就佢!連姑仔都嬲6299!
其實6299以前可能真係有錢留比佢地既,但因為姑9依家已經無。

大宅

Jessicalws 發表於 15-7-28 13:52
你62、99係咪前世欠咗你姑9?
呢樣真係唔知!但姑9份人咁樣!就算6299寵佢!亦唔代表佢可以無家教!姑9份人你睇落去就知有幾極品!

公爵府

回覆:hanihani 的帖子

樓主6298好有米㗎?好好地有層自置樓要賣左佢去交貴租,幫姑9還百萬債,冇收家用養埋姑9,仲要每月幫佢找咭數。
老實講,雖然你c6話第時係唔會理姑9,但係你6299未賣咸鴨旦已經俾個衰女陰乾晒啦,到時咪一樣要你c6同姑仔執手尾,唔通佢哋可以唔理老豆老母咩?

複式洋房

毛一條

伯爵府

你姑9何止「港女,拜金,自私,祟洋,三隻手,脾氣差,狗眼看人低,扮野。。。」

加埋不孝、思想幼稚、唔尊重人、唔體諒人。。。

賣樓對於你同你C6一家來說,長遠計好大問題,6299始終會退休,姑仔又搬走咗,咁將來租金、水电煤开支,一定係你C6出,你同C6同小朋友咪焗住養隻姑9???

大宅

littledot 發表於 15-7-28 14:04
樓主6298好有米㗎?好好地有層自置樓要賣左佢去交貴租,幫姑9還百萬債,冇收家用養埋姑9,仲要每月幫佢找咭 ...
佢地只係普通人,仲打份工,無特別有米!但62月入三四萬,99月入二萬,夾埋都有五六萬一個月。
但62身體近年開始比較差,真係需要退休!
我唔知點解6299咁想唔開要賣左佢租貴屋!
但本身屋企開支都大!儲儲埋埋都唔夠貼個女!加上又要還債!
C6加姑仔已達成共識!第時6299退休後一係跟我同C6住,一係跟姑仔住!
但大家都絕對不收留姑9,若果佢地要帶埋姑9黎,就全部不收留!連錢都不會過手!
因為C6同姑仔自搬開後亦有同6299表明,今日搬開係因為姑9,他日亦不會收留姑9。
同時都講清楚,唔會幫姑9或兩老執姑9手尾,若佢地再係咁就請佢地自重!
咁C6同姑仔都受夠了。

大宅

judychungpuiyan 發表於 15-7-28 14:09
你姑9何止「港女,拜金,自私,祟洋,三隻手,脾氣差,狗眼看人低,扮野。。。」

加埋不孝、思想幼稚、唔 ...
我都話你諗到既衰野佢都有份層樓係佢地屋企,我地都無打算一齊住,依家結婚後我地都搬開左。
之後你可以再睇返因咩事搬走!

我地係比較擔心6299,6299都仲有做野,依家我地搬開左都係佢地自己交租!
之前同住時就我地兩公婆出一份,6299出一份,姑9完全無出過!
姑仔同C6係唔會再同返佢地一齊住,我地同姑仔有聯名戶口!
呢個ACC就係每個月C6加姑仔入錢落去比6299做家用,但我地係草住先!
依家無比6299架,係留返有咩事哥時6299用,而不會益姑9。

HystericBBB    發表於 15-8-5 17:39
kerrykwok3736    發表於 15-7-30 14:48

複式洋房

咁你老爺奶奶究竟明唔明佢地個女有問題架?雖則話係女,幫得就幫,但都唔係幫到自己都唔掂呀?
(姑奶仲有冇工作架?)

大宅

natte 發表於 15-7-28 14:19
咁你老爺奶奶究竟明唔明佢地個女有問題架?雖則話係女,幫得就幫,但都唔係幫到自己都唔掂呀?
(姑奶仲有 ...
姑9自發生偷公司錢事件後就無再工作,但近年又有做返,但唔清楚仲有無做!因為佢每份工都做唔長,次次都喊爆話要辭工!

子爵府

好采仲有兩個生性。不過再咁縱落去,遲早出事。

大宅

TiffChan 發表於 15-7-28 14:32
好采仲有兩個生性。不過再咁縱落去,遲早出事。
唉,其實C6同姑仔都知咁落去唔係辦法,但見步行步啦!出事都唔到我地理了。

大宅

追~

男爵府

hanihani 發表於 15-7-28 14:17
我都話你諗到既衰野佢都有份層樓係佢地屋企,我地都無打算一齊住,依家結婚後我地都搬開左。
之後你 ...
千祈唔好比隻姑9知道有個咁既戶口..

大宅

事件(六)還了心願去遊學
咁姑9離偷錢事件後,將近幾年都無再做野!
完全係屋企白食白住,話想讀返書,要去進修咁話!
姑9學歷低,會考又0分,入唔到大學就HEA左幾年,就出黎做野。
點知做第一份工已經偷左人地成百萬,之後就話要進修,話讀會計!
咁姑9進修到一段時間啦,某日姑9又有新計劃!
哥日C6生日,6299叫返去食飯,咁我同C6姑仔都有返去食!
咁就係呢日,食完晚飯後,姑9突然一反常態幫手執碗!
執完碗就對住99眼有淚光,又開始黎料了。
姑9:我覺得做人好無意義,我好想出去見識下!
99:咁你想點?
姑9:我好想去遊學美加!呢個係我唯一既心願!我去唔到就死都唔眼閉!
62:你有錢你咪自己去囉!
姑9:(開始喊爆..)我一定要去架!你地比我去啦!
99:又要幾多錢呀?(99最憎姑9喊!)
姑9:(即刻笑..) 好平架咋,幾萬蚊咋!個遊學團三萬幾蚊包來回機票食宿!
99:我同老豆諗下先啦!

其實99咁講得我地幾個都估到6299一定會比呢筆錢姑9去!
當時姑仔同C6都廢事出聲,因為已經無氣出聲!
之後咁C6生日咁6299就買左個生日蛋糕比C6,係芒果蛋糕。
咁因為C6只係食生果蛋糕,咁芒果味人人都岩,咁所以6299買芒果。
點知拎蛋糕出黎哥時,姑9見到係芒果蛋糕又唔滿意!
姑9又出聲話「我唔想食呢D蛋糕呀!我想食栗子蛋糕!」
姑仔就出聲講,依家夠竟邊個生日阿?你想食咪自己去買囉!
姑仔收左姑9皮,之後準備切蛋糕時又唔比切住,姑9話要影相放上FB同IG喎!
影完相啦,咪又係大大舊咁食呢D蛋糕!

大宅

hahawalala 發表於 15-7-28 14:41
千祈唔好比隻姑9知道有個咁既戶口..
無人比佢知架,哈哈哈!打死都唔比佢知!得我地三個知!

水晶宮

如果兩老因為姑9而背負一身債,例如做擔保人借錢之類,你地會睇住兩老坐錢債監嗎?
到時,會唔會代還?
如果係我,我一定會逼兩老同姑9斷絕關係,否則,我唔會再見兩老.
話我絕都係咁話,我一定要逼到兩老就範.
反正將來兩老百年歸老,姑9都係無人照顧架啦,早D唔理佢,等佢早D學自立好過啦.

伯爵府

引用:Quote:judychungpuiyan 發表於 15-7-28 14:

原帖由 hanihani 於 15-07-28 發表
之後你 ...
好彩你6299仲有你哋同姑仔

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

而家你哋搬走晒, 叫6299租兩房單位平D租啦, 兩個老人家搵食要養埋個開口埋口就要萬萬聲既姑9, 搵多多都唔夠啦, 雖然佢D性格都係你6299縱出嚟, 但都鄧佢哋慘

首頁

尾頁

跳至