樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我妹本來申請緊公屋, 已經排左3年半, 如果黎緊同c6結婚, 可以加埋6299一齊排嗎? 可以扣一半妹妹排隊既時間嗎?
6299兩老係退休人士, 香港人, 62好似夠65歲, 99就未夠, 退左休之後返左大陸居住

妹妹+佢c6 2人人工申請2人就爆quota, 如果加到6299 4人申請就剛剛好。

子爵府

好媽媽勳章

聽講要重新排

大宅

回覆:可以1人轉4人嗎

1個人申請可轉4人申請,不過當你排左年半時間

男爵府

引用:我妹本來申請緊公屋, 已經排左3年半, 如果

原帖由 janjan_1312 於 15-07-29 發表
我妹本來申請緊公屋, 已經排左3年半, 如果黎緊同c6結婚, 可以加埋6299一齊排嗎? 可以扣一半妹妹排隊既時間 ...
可以加4人,但只計你排左18個月的時間,如果要加就快了,因為房署做野好慢,遲一個月加分分鐘遲5000個號碼呀

伯爵府

熱血勳章

單人轉家庭的,永遠建議註冊左即刻加
加左做2人先
6299慢慢再加
因為加人果一刻係唔會審查

大宅

多謝各位回覆,想問吓兩老都過60歲嘅長者申請,請問大概排幾耐

伯爵府

引用:多謝各位回覆,想問吓兩老都過60歲嘅長者申

原帖由 janjan_1312 於 15-07-31 發表
多謝各位回覆,想問吓兩老都過60歲嘅長者申請,請問大概排幾耐
單人長者過65,都排左4年未上到樓。

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:多謝各位回覆,想問吓兩老都過60歲嘅長者申

原帖由 janjan_1312 於 15-07-31 發表
家有長者參加天輪樂計劃可減半年
你單人申請左幾耐都好,上限係當你等左年半,但而家4人以上要等7-8年或以上,所以當你等左年半+半年=2年,你最少要等多5年

首頁

尾頁

跳至