婆媳關係

跳至

首頁
12345...85

尾頁

大宅

平時睇就睇得多, 不過一直無account, 終於開post 發洩下, 有d 長, 唔好意思!

(一) 我同老公結左婚十幾年, 外國認識的, 都係香港人, 畢業後返來香港工作, 6299 對我一直都唔錯, 試過我加班, 99 仲叫老公攞湯黎俾我飲, 結婚果陣99 仲話, 以後係一家人喇! 我都好感激有呢個好99

婚後第一年都好地地, 都會暗示叫我地生BB, 第二年開始見未有聲氣就講多左喇, 我同老公自己都好心急, 睇醫生呀, 中醫呀, 食療咩都試過, 都係無bingo!! 有一日, 99 問老公點解未有得生, 咁老公咪話我地努力緊架喇, 99 仲話如果真你無就介紹個大陸女人俾老公識, 生左先算, 老婆次要, 有後最重要etc. 當時我喺房99 以為我訓左但其實我聽到晒, 但我無發惡, 因為我都為自己無BB 嘅事好唔開心, 只可以默默忍受!

大宅

回覆:我真係極度討厭我99, 俾我發洩下

仲有, 繼續打

大宅

(二) 之後因為工作需要, 我被調派到外國工作, 老公就跟住我一齊去(老公份工係home office都無問題的), 99 當然反對啦, 覺得我帶走佢個仔, 咁最後老公都勸服左99。 雖然我地身處外國, 但每4個月就會返來一次, 每次返黎同佢地食飯, 佢都當住我面話我係生唔出蛋嘅母雞!!

試過去酒樓食飯, 個部長推介餸菜時提到雞, 我99 立即話, 下? 唔食雞啦, 我屋企都有一隻, 不過生唔出蛋嘅, 部長望一望我之後好尷尬, 我嬲到衝左出門口, 老公就話99, 生咩蛋呀!而家人係喺蛋度爆出黎架咩!?而家係我不舉呀!仲咩怪人啫!?

跟住就走左…

努力左好多年終於bingo 了, 我同老公都好開心, 但最後陀唔穩無左, 唔知係咪99 知道原來我係可以生, 小x 後對我好左好多, 成日打黎關心我, 咁我雖然好憎佢但都算啦, 以為佢知錯了。 翌年我工作完成大家決定返香港, 99 以為一齊住, 點知我地買左樓, 成千呎, 本身都無野, 之後咁岩老爺破產, 佢地無屋住, 我為左唔想同佢地住, 就買多層樓俾佢地住, 當投資囉… 我無諗過佢會開口感激我, 但至少唔好再諷刺我丫, 佢唔知眼紅定自卑, 佢周圍同親戚講我洗黑錢先買到兩間屋, 我當然好嬲啦… 唔俾人做生意地投資賺錢架… 黑錢你估咁易洗! 睇電視睇上腦!!!

待續…

大宅

(三) 果次小x 後我就一直無再bingo, 咁岩有一次我媽咪返黎香港探我, 就話叫埋親家食飯, 咁我唔想媽咪知道我同99 關係咁差就頂硬上啦!飯局上大家本身都無野, 老公都叫左99 唔好亂講野嚇親外母, 咁岩媽咪問起邊度做body check 好, 佢想去check 下, 99 立即搭訕, 佢話:“去檢查好呀, 帶埋你個女一齊去, 可能個卵巢塞左呀!叫醫生幫手通返佢啦”, 我媽咪聽完唔知俾咩回應, 我就忍住啖氣, 老公立即解圍, 話佢媽講野無邏輯, 傻傻地, 叫媽咪唔駛理佢!

果晚返到屋企我當然爆喊啦!仲提出離婚, 實在忍受不了, 我無可能叫老公同自己阿媽斷絕來往, 但我就可以! 反正我無仔生, 無謂拖累佢地屋企無後啦… 老公極力挽留但我可能太嬲, 堅決要離婚, 第二日仲問好晒離婚嘅法律程序添, 呢段時間我去左陪媽咪住酒店(媽咪唔知我同老公冷戰中, 以為我只係陪佢), 老公當然每日都搵我, 有一日我覺得自己暈暈地去睇醫生, 原來我已經有左 6 weeks 了, 真係好開心。

亦因為咁我同老公都和好了, 老公亦答應會好好保護我同BB, 唔俾任何人傷害我地, 包括99。 由於我怕再小x, 公司俾我停薪留職, 我一直在家休息, 煮下飯, 到左我懷孕6個月時, 因為老爺生日先見到99, 99 到果刻先知道我有左, 果晚返去之後, 99 立即send sms 俾我, 話“大肚婆唔好周圍走呀, 下次你唔好出黎了, 我上你屋企煮俾你食”, 我驚到喊左出黎, 老公話佢會叫99 唔好上黎…

但99, 又點會咁聽話丫…

別墅

留毛,追

大宅

俾我呢啲eq低號嘅人實忍唔到 我會係佢第一次講就決定以後唔見佢

別墅

回覆 smartpandagirl 的帖子

你99真係看電視太多

大宅

你個99真係pk到無朋友

大宅

毛。

大宅

呢啲99咪衰格囉
有仔生就對你好,無仔生就阿之阿左

大宅

JM你好慘, 你已經同先生咁努力, 好多野唔係話要就即刻有
最衰就係你好心買埋屋比佢地住, 仲要唱你洗黑錢
點解99咁理所當然

男爵府

支持你丫

男爵府

你99把口真係賤到呀
生左唔好比佢見個孫

伯爵府

熱血勳章

做女人有時真係好慘,樓主都係叻女人
工作有成就
但對住啲野蠻99真係....

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

系我會問佢做完戲未?仲有,如果你晤堅強,你之後會更多問題出現,好好保護bb啦

禁止訪問

大宅

繼續…

(四) 上文講到99 知我有左後態度180度轉變, 當然佢都不斷轟炸老公, 想知道仔定女啦… 其實我地一早知係仔, 不過老公就同99 講“唔知呀照唔到.... 仔女都無所謂啦健康咪得囉!”99話:“咁又唔係咁講呀!有後先係最緊要呀!” 我62 終於忍唔住出聲話99, “即係生個弱智嘅男仔好過生健康嘅女仔呀!?有xx(男人生殖器官) 就大晒呀”

99 竟然答:“梗係啦, 最緊要係有後”

(講講我62, 佢係典型生意佬, 工作至上家庭第二果隻, 我地相處正常, 客客氣氣, 不過就唔多交流, 以前99 出聲串我時62 都係唔出聲, 最多都係叫99 專心食飯啦~唔好口水多過茶, 但自從破產後我幫佢解決左部分小問題同住屋問題後, 佢對我係寬容左, 而99 就覺得我係用錢收買人心)

對於生男生女呢個問題, 其實我同老公都無所謂, 呢個小生命得來不易, 同埋呢個年代, 仔女都一樣啦… 但99 就堅持要知道仔定女先肯放過我, 基本上我養胎期間係好少外出, 最多都係樓下公園散步, 所以連99 都一樣拒絕應酬, 但有一次, 外面好大雨, 99 不請自來, 開門見到99 全身濕晒, 唔通真係唔俾佢入黎咩…

入到黎當然俾佢沖個涼啦… 沖完涼後老公就俾杯熱茶99 飲, 就建議落街食野唔好阻到我休息(本身我訓緊覺), 99 就話參觀下啦… 行到入BB 房佢就知咩事啦… 咁多粉藍色嘅野喺度, 佢知道我陀嘅係男仔就立即大笑, 成個癲婆咁, 老公叫佢唔好嘈住我, 就拉左99 走送左佢返屋企了…

待續…

大宅

引用:呢啲99咪衰格囉有仔生就對你好,無仔生就阿

原帖由 ew927 於 15-07-31 發表
呢啲99咪衰格囉
有仔生就對你好,無仔生就阿之阿左
有B 生都唔夠, 仲要生仔先對你好, 寧願要個弱智嘅仔都唔要健康嘅女, 咩思想呀!

大宅

俾個讚62

複式洋房

嘩!!!...佢比起大婆台D奶奶變態無限倍...把口衰到呢!! 但你老公都幾好呀, 起碼會維護你, 會鬧返佢ar媽轉頭...
好過D男人成隻縮頭龜咁!!!

希望你同BB, 老公都健健康康, 開開心心!!

首頁
12345...85

尾頁

跳至