自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存在,好扭計呷醋,頭先有朋友係度所以唯有叫朋友幫我用奶樽餵細b..

我就帶大仔入房哄訓,細b好乖,飲完就訓,大仔岩岩亦已訓著,而家朋友亦已走
但我覺得好迷惘,下餐都5知可以點

問題係我想埋身,但大仔見細b一喊或見到佢就一齊喊埋一份,即刻要霸住我,如果咁情況,我根本埋5到身或者餵樽,又或者我應要點處理?我已經代細佬買左禮物,亦理左大仔先架啦,岩岩忍5住喊左出嚟

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

引用:今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存

原帖由 cherry_elc 於 15-08-03 發表
今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存在,好扭計呷醋,頭先有朋友係度所以唯有叫朋友幫我用奶樽餵細b.. ...
補充,大仔只得歲半

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

歲半係本能反應.......
俾d時間大家適應, 佢需要多多多安全感

pomanlife    發表於 15-8-3 16:55
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

回覆:請求有2個b以上嘅媽媽幫忙解答

揍兩個不能當揍一個咁揍,一定要有些取捨。通常如果第一個好痴身醋意大又相隔得近,第二個要揍得獨立D,例如工人揍多D,餵樽食,不要一起瞓等。捱到大個番學就多些時間和細的獨處。我個女就是超痴身,而家快三歲仲要同我瞓,所以我短期內都不會考慮生多個了。

baby7  Agreeee
無可避免的要取捨!  發表於 15-8-4 12:21
701003    發表於 15-8-4 07:38

男爵府

引用:歲半係本能反應.......俾d時間大家適應, 佢

原帖由 超級特務 於 15-08-03 發表
歲半係本能反應.......
俾d時間大家適應, 佢需要多多多安全感
咁我應該要做d咩,又或者點樣處理好?因為得我一個人坐月,無人幫忙,2個同時扭我應該點做

男爵府

引用:揍兩個不能當揍一個咁揍,一定要有些取捨。

原帖由 964000 於 15-08-03 發表
揍兩個不能當揍一個咁揍,一定要有些取捨。通常如果第一個好痴身醋意大又相隔得近,第二個要揍得獨立D,例 ...
因為我得一個人,無人幫手,所以好徬徨

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

cherry_elc 發表於 15-8-3 16:55
咁我應該要做d咩,又或者點樣處理好?因為得我一個人坐月,無人幫忙,2個同時扭我應該點做

...
難搞d......
叫大仔一齊幫手湊個細(做個樣都要), 等佢覺得有得一齊參與

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-08-03+發表揍兩

原帖由 cherry_elc 於 15-08-03 發表
因為我得一個人,無人幫手,所以好徬徨
得一個人好難,唯有調整自己心態:接受喊係正常,喊下吾會有事。醫院裏一個姑娘看咁多BB,餓都要喊下輪到自己先有得食啦。另外你大B受吾DVD, 必要時播下兒歌you tube頂下先,開盤水玩水又頂下先。氹下氹下,喊下喊下就大。

水晶宮

樓主你係細b出世前有無做定d 先前熱身?!
我見d兩個b既父母多數係bb返屋企果日就拎埋份禮物返屋企,
同大既講係bb帶黎送俾佢地咖...雖然未必完全無事但扭得無咁勁...
而且大既得歲半...扭係正常...
還好你話細b乖, 之後你多d關注返大既先啦~
同佢做多d心理輔導, 又試下俾d好輕鬆既工作要大b幫手 (如拎紙巾之類)
俾佢地多d空間同時間相處啦~慢慢得既, 加油

男爵府

比佢餵或一齊埋身食

伯爵府

環保接龍勳章

我都係差歲半, 我當時係一餵BB就會坐係地同佢一齊玩, 平時好少, 佢鐘意我陪佢, 所以佢都鐘意我餵BB架.

唔好暱埋餵, 餵的時候對眼望住大B同佢玩, 眼神好緊要, BB 你FEEL到佢啜緊就OK. 唔洗特別望住. 同佢講故事, 比平時誇張D.

pppsze    發表於 15-8-4 20:18

子爵府

引用:樓主你係細b出世前有無做定d+先前熱身?!我

原帖由 Chirley 於 15-08-03 發表
樓主你係細b出世前有無做定d 先前熱身?!
我見d兩個b既父母多數係bb返屋企果日就拎埋份禮物返屋企,
同大既講 ...
其實好睇BB性格,有D真係做乜都冇用,因為對歲半來說,媽媽係佢世界的全部,反而細個個未認人,不過大個D一齊玩下就會好D啦。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

只係第一日啫,慢慢黎,唔好緊張,好易產後抑鬱架,
比D時間大仔啦,有無工人姐姐,99幫手?
起碼都要2,3個月適應,真係要多D關顧大仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如朋友嚟探你時叫佢地帶份小禮物俾哥哥, 恭喜佢升呢做哥哥
每日留返D時間可以你同大仔獨處俾佢知道你冇偏心

水晶宮

964000 發表於 15-8-3 17:11
其實好睇BB性格,有D真係做乜都冇用,因為對歲半來說,媽媽係佢世界的全部,反而細個個未認人,不過大個D一 ...
都係咖, 不過就算更無所謂既小朋友,見到屋企突然間外左個『外人』,
點都需要多d時間俾佢接受...

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:cherry_elc 的帖子

我都好擔心你呢個問題,我仲有4個月就生喇,大仔係我自己一手湊大,所以比較痴身,我都驚佢遲d會以為我唔要佢 我而家不停同佢講媽媽遲d會帶個bb翻屋企,又俾佢睇下d影片係關於媽媽同初生,希望佢會接受到啦,我仔就黎3歲!

子爵府

畀面勳章

我生二女時大女未夠歲半。。。我既做法係比大個個參與。。。餵奶時叫大個個唱歌比BB聽(因餵人奶無野比佢幫)。。。换片就叫大女比片片,紙巾,丢垃圾入垃圾筒等。。。不斷同大個個洗腦比佢知佢大個BB細個。。。不斷强綢媽媽最錫佢(大個個)只不過要理左BB先因為BB乜都未識需要媽媽。。。希望幫到你啦i
E

大宅

大仔有冇特別喜歡嘅食物?每次餵細b前同大仔講,哥哥同細b而家一齊食嘢,叫大仔要乖乖

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

不知道如何應付。加油

男爵府

唔好話歲半,我個大仔3歲時細佬返嚟,佢第一兩日都覺得唔知點,無啦啦多舊識喊嘅人仔响屋企。比少少時間佢適應啦!另外如果有朋友嚟探bb,叫佢地嚟果時先搵咗大果個先,等佢唔好覺得比人冷落咗!做乜都搵佢先。呢樣都重要架!

首頁

尾頁

跳至