自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:請求有2個b以上嘅媽媽幫忙解答

我情況同你一樣,不過哥哥算聽話,可以自己玩多、但有時都會扭計要我,我唯有放低細佬陪佢玩,令佢唔會覺的忽略佢,大肚時會成日同佢講遲D會有個細佬陪佢玩,細佬出世時買左份禮物送比哥哥、話係細佬送比佢既。以家兩兄弟相處ok,有時細佬喊哥哥會囉玩具氹細佬同埋喂細佬食奶嘴

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存

原帖由 cherry_elc 於 15-08-03 發表
今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存在,好扭計呷醋,頭先有朋友係度所以唯有叫朋友幫我用奶樽餵細b.. ...
埋身餵係天然嘅事,唔需要搞到神神秘秘,邀請大仔一齊幫手,拎濕棉花比你抹nipple,幫下細b打開件衫仔……總之搵d嘢比大仔做下,即時稱讚大仔幫到你同細b手

佢合作嘅話,就話:你睇下,今次係細b食奶最叻嘅一次,有哥哥幫手呀!然後請大仔拎尿片,濕紙巾之類,預備換片,飲完奶幫手掃風

總之成件事懶係溫馨,又有哥哥一齊參與咁

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

大細b一人一邊咪餵到囉

大宅

我都係岩岩生完,,不過大女4歲,,距一見到妹妹超開心,,同好錫距,,成日走去睇距,,又拿玩具俾距玩,又話俾自己既被子距,睇到bb喊就跑去拿紙巾幫距抹,,只要我一抱住bb距就跟到實,,但距宜家唔舒服,,我唔俾距行近bb距就喊,,

大宅

回覆:cherry_elc 的帖子

係咪無人同你坐月? 我帶細b返屋企時,家姐都係得歲半,如果有人陪你坐月食奶時叫人睇一睇同佢玩分散下注意力,你入房喂完出黎再同佢玩下,會唔會好啲,不過我大囡果時成2個月到先完全接受到,初初日日哭鬧係全日少少野就喊大叫,有時兩個一齊喊,仲會搵野打細佬,真係要夾到實一實,同埋要一得閒就抱佢,同佢玩,比佢摸下bb慢慢會習慣,開頭喊晒真係無辦法,個細點都要食奶,呢段適應期有人幫你一定係最好

伯爵府

你大b幾多歲,我都係一湊二無人幫,細b出世,大b近2歲,我好少抱細b,包到佢實訓得幾好,會埋自,用斗篷蓋住,一邊同大b玩,比手工佢做,油下顏色砌下lego。好少比細b喊,通常預早食奶,預早換片,搞掂晒就放搖椅搖佢話,一直都陪大b。一路讀故事書一路泵奶,仲泵埋比大b食同沖涼。有時忙就開YouTube比佢睇一陣分散注意力,按時叫大b睡覺。訓得好,扭少好多計

男爵府

買份禮物俾大b,話係細b送既

伯爵府

好媽媽勳章

比大B參加埋照顧小B,比個職位佢,得佢一個專人負責,媽媽你可以詐嬌「而家全屋最大的男人就係你,你要照顧我」之類,例如:大脾好凍,要你手手掃下先得,要你挨住先得,當佢小情人咁痴住佢,只有你比佢更詐嬌,你先可以嬴,小B訓左,爭取同佢獨處時刻,比佢明白,即使唔再係一注獨得,都仲係地位超然架。
媽媽唔好喊,呢個係作為媽媽的黃金時期,你睇下自己幾咁重要,到佢地再大,大到廿幾,冇得痴架啦,媽咪要享受呀,加油,上當年,我一拖三,餵呀細時,點呀大仔大女扮送外賣,「唔該,我係37樓C室呀,想愛個焗豬排假,檸檬茶走冰呀,快,好餓」然後大仔將個玩具飯放入豬仔車個seat 位,車入房比我。咁我就搗亂,一陣話個豬排有鑼絲,一陣話佢膠豬排,一陣話食到有屁股味,檸檬太甜,冇味 ...... 之類。笑死佢地,總之,詐嬌過佢,然後,佢就會開始懂得享受獨處的時光,一樣架咋,你反客為主,加油。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 964000 於 15-08-03 發表揍兩

因為我得一個人,無人幫手,所以好徬徨
明白你辛苦。
一,多啲叫家人朋友上黎坐,唔幫到你坐月,都可以買下零食比大仔,帶佢落去買雪糕之類,陪佢玩下。你陪唔到佢出街,大家都悶。
二,一家幾口都未適應,你要接受現實,適應係要啲時間,自己首先要淡定唔好慌張,兩個一齊喊又如何?各有所需而已,有些需求,唔係唔滿足佢,只是等一陣才滿足佢。

我大女好錫好錫妹妹,相差2年,但頭一兩星期相處上都有啲問題,慢慢就會好。

輸入搜索內容

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+cherry_elc+於+15-08-03+發表

原帖由 方麗娟 於 15-08-03 發表
埋身餵係天然嘅事,唔需要搞到神神秘秘,邀請大仔一齊幫手,拎濕棉花比你抹nipple,幫下細b打開件衫仔…… ...

Good point

我都有2個,細女BB時期餵奶、換片、哄瞓覺,哥哥全部有參與,所以哥哥到依家依然好疼妹妹,比妹妹蝦到上心口

不過,我2個相差4年

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 15-08-03 發表埋身

原帖由 siukei17 於 15-08-04 發表

Good point
Exactly,我兩個相差2年半,
哥哥當妹妹係小情人,
妹妹當哥哥係談丙民
初則「談」判,實為假民主呃哥哥,
唔夠三兩句就「丙」,
丙完貶為庶「民」……
哥哥並不是妹妹心中的王子

樂希媽媽    發表於 15-8-4 11:50
siukei17    發表於 15-8-4 08:45

複式洋房

我兩個仔相差兩年幾,陀緊細B時已經不停洗大仔腦,話媽媽肚裏面有BB,佢要做哥哥照顧細佬,BB出世要佢幫手,BB大個啲就會同佢一齊去玩,個時我大仔成日走黎鍚我個肚,砌BB床又叫佢幫手抹,到細B出世後,哥哥一見細佬就好興奮係咁話BB吖BB吖,頭果個月好幫得手,餵奶爭住餵,換片又幫手拎片拎爽身粉又掉尿片去垃圾筒,BB喊又第一時間黎叫醒我話我知BB喊,仲會拎奶嘴餵BB,掃風又爭住掃,BB踢被又會一路話BB曳曳一邊幫BB蓋被,出街有人行近BB仔就即刻拉底BB車蓬,唔比人搞BB,仲成日拎佢部ipad影個細佬相(得啲腳吖手吖半塊面……),我有時仲會係大仔面前同細B傾計,話哥哥曳曳唔食晒啲飯,媽媽打哥哥好唔好,細B求其發聲,我就扮晒細B答我唔好打哥哥😂😂😂我就不停問細B點解唔好打哥哥,扮晒細佬好維護哥哥咁😂生細B前已經同我老公夾定,宜家細B細未識野,所以有咩都以大仔行先,等大仔唔好覺得有細佬就分薄晒我地既愛同專注,不過我大仔本身就鍾意痴爹哋多啲,因為爹哋唔會打佢,又黄大仙有求必應,所以易搞啲·

水晶宮

果陣就係因為顧大果個 所以無餵人奶 改為粉 由姐姐主力照顧

呢家餵三妹 就有人奶 通常我邊餵奶邊同佢地講故事書 未出世前教佢地同公仔掃風 出左世實戰掃風 換片肯定叫佢幫手 拎新片 貼貼紙 勁落力讚佢係好哥哥 姐姐 幫手照顧bb
好彩有你咋 如果唔係媽咪都搞唔掂! and a big kiss and hug

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

大宅

我回家果晚同大b一齊食飯。食完後同佢講bb未食野,肚餓喎,媽咪比奶佢飲好唔好,佢答好。運用他的同理心。

珊瑚宮

今日出院返屋企,但發現大仔未能接受細b存在,好扭計呷醋,頭先有朋友係度所以唯有叫朋友幫我用奶樽餵細b.. ...
由佢食兩口,再指出佢有好多選擇,又唔喊,好叻!BB就要慢慢學佢!

唔好拒絕佢黐埋嚟,係改善佢行為第一步。

申利:我得一個,但deal過好多合醋姪甥

子爵府

我月中就生得,大仔黎緊2歲,雖然佢依家日日都好錫妹妹,我個肚日日係咁摸,錫,但我都好驚出世之後會有呢個情況

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

我大細同你相差一樣
當日家姐係驚細佬
唔知咩黎又成日喊
我老公會陪佢玩下細佬,手仔,面豬
又叫佢錫細佬

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-08-03+發表揍兩

因為我得一個人,無人幫手,所以好徬徨
唉,三歲前都好需要媽咪照顧的,生得咁密又無人幫手我朋友例子:開奶俾大B食先,再feed細B,媽咪瞓低餵奶,一手抱一個!乜嘢都回應咗大B先,得歲半,唔好指意佢可以幫你手,更唔好諗住歲半BB知道咩係做家姐哥哥責任!

男爵府

你大肚時有無同佢講下準時有妹妹或細路?我個時我仔兩歲,我胎動我會叫佢摸下話係妹妹黎,會出黎同佢玩架,佢好開心,返到黎買左架車俾佢話係妹妹送,初初見我係房餵奶佢都可以,一個月後每日佢喊住叫我出黎,變得脾氣大左,心都痛埋,即刻一食完奶就理左大仔先,同佢玩睇書餵佢食飯,細既喊唔即刻搞佢,呢個情況到第三個月妹妹又大左,哥哥又明白左有妹妹呢個事實好好多,妹妹飲奶,哥哥又一齊飲,換片沖涼又俾佢一齊,佢即刻變左大哥哥佢好自豪,初初係佢好辛苦,但要對大既洗腦係真架

大宅

回覆:964000 的帖子

無錯,無準備既,其實對大同對細都好唔公平。

首頁

尾頁

跳至