自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返個top up degree
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科係完全唔同

我屋企人係唔贊成我讀,覺得我咁大個人,應該做野,佢地覺得讀黎都無用,唔應該浪費錢,因為佢地成日話有個親戚朋友讀到中六都係無讀,話我已經讀多左2年已經足夠

但我覺得呢家好似學歷膨脹,身邊好多同學朋友都讀緊top up degree,佢地係覺得讀多無壞,有張紙係手較好,我d同學就話讀top up係升職用

我做左全職半年有多,呢份係我第一份工,返9-6,每星期5-5.5日,扣完強積金唔夠10k

我應該點選擇,因為我已經交左留位費,讀定放棄
如果讀我係打算借loan,自己還錢
定係讀返個pt top up,定係hd已經足夠

好想聽下各位媽媽們的意見,因為呢一兩日要決定了,thanks

大宅

回覆:明天你好 的帖子

可否説清楚讀什麼科?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明天你好 發表於 15-8-4 00:25
我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返個top up degree
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科 ...
如果諗住是但讀一科, 人有我有, 我覺得唔好讀啦...
除非手頭好鬆動..

我果時, 個個都話上degree, 再讀埋master...最後錢又駛左, 又未必搵得返..

PS: 如果諗住讀大學夢, 我覺得fine ....但本人係現實的

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我中六畢業,上年hd畢業,我諗緊會唔會讀返

原帖由 明天你好 於 15-08-04 發表
呢家有一科top up degree收我,但係用hd讀既科 ...
如果係專業,應該fulltime讀埋top up degree先。

如果係大路科目,建議你讀part time,係會辛苦啲,但你後生唔怕,幾年後,你將會同時得到工作經驗&學位,職場上勝人一籌。

有時經驗較沙紙重要,當然,長遠嚟講亦須一紙傍身

bellmai    發表於 15-8-4 00:46

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:今年21歲,讀唔讀top up degree好

你首先要清楚自己career path想點行,top-up major同你現在工作有關嗎?幫到事業發展嗎?你hd major同現在工作有關嗎?如有,你是想轉行嗎?如冇,你想清楚想做邊行未?

伯爵府

不如講下第日想做咩?hd 讀咩,topup 收你讀咩?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

問下自己:當初點解要交留位費?

斷估你唔會答我“咁啱有錢喺銀包,唔知點洗好,所以交住留位費先“咁呀~

既然你想讀上去,又覺得自己有需要更高學歷,仲猶疑乜嘢?

我估計你而家放棄嘅話,好快會後悔

伯爵府

引用:Quote:明天你好+發表於+15-8-4+00:25+我中

原帖由 good_pig 於 15-08-04 發表
如果諗住是但讀一科, 人有我有, 我覺得唔好讀啦...
除非手頭好鬆動..
同意

子爵府

我建議你讀,但小心啲揀學科
興趣同出路都要考慮下

我都係hd畢業,而家好多工都要degree,我都想讀番個degree都難,我指時間同金錢上,同埋好多 senior工都要u grad
所以最好讀番個degree

琥珀宮

HD 畢業,扣完mpf有差不多一萬,人工算好,如果份工有野學,你對呢個行業有興趣發展,既然屋企又唔支持,我覺得返工好d,top up 可以part time 讀!

男爵府

好睇你份工需唔需要呢張cert! 我細佬會考一分,又ive 又high dip 又topup 讀到28 先有degree...搵份工得$13000 , 學費加加埋埋廿幾萬。。。講真,當年廿幾萬夠俾首期買樓。 你問我,真係唔好因為覺得而家成街都大學生所以要有degree. 番工升職都係講人事關係,識做人有用過個degree! 攞多d 經驗到有需要時pt 讀都唔遲。

panyeung    發表於 15-8-4 04:06

子爵府

其實如果有資格讀,你又可以support到自己既學費,收你果科又唔係冇出路既,點解唔讀?依家唔完成,怕你第時想讀冇得讀、冇精神讀。21歲,應該係仍然享受讀書時光既階段,有能力讀到書係好事。
我同c6係大學同學,我地讀完HD時,佢屋企人極反對佢再讀degree,佢地覺得賺錢緊要d,但我覺得一定要完成degree去肯定自己,而且鞏固自己既競爭力。佢畢業出黎社會做野,短短幾年已經跳幾級,做左野8年,依家已經在部門坐正。雖然個人際遇、工作能力都好緊要,但學歷係佢一個好重要、優勝其他人既因素。

珍珠宮

top up degree 遲早要讀,問題係讀邊科,如你想繼續在你讀HD 那科方面發展,都要個degree 係relevant至得,最少也要related 吧!

珍珠宮

我覺得你有"為讀而讀"嘅心態,因為人人讀,所以讀?因為個個有degree,所以自己份工20k係歸疚於冇degree ?

我唔贊成現階段讀

你根本未知自己想做乜,求其揾科肯收你嘅大路科讀,倒不如花兩三年時間摸索自己路向,同時順手儲錢,確認目標再搵科專D嘅讀!

珍珠宮

引用:我覺得你有"為讀而讀"嘅心態,因為人人讀

原帖由 panyeung 於 15-08-04 發表
我覺得你有"為讀而讀"嘅心態,因為人人讀,所以讀?因為個個有degree,所以自己份工20k係歸疚於冇degree ? ...
*10k

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

緊係讀啦~

而家小朋友都識問:你讀唔讀到大學呀? 黎label你,而且讀左都唔算好叻,只不過唔太差咁咋~

同埋degree真係一張入場券黎,人有我有都無錯!

支持你! 不過你屋企人係咪好想你俾家用? 細佬妹仲讀緊書?

你可以讀part time, 或者讀住full time 搵多幾份part time

我是一隻喵

大宅

有degree的確係入場券,但都要睇你讀咩科,Business的科一街都係無太多著數,要爭都未必到你

最後,你自己有決心就去讀,搵下part-time做去支持學費,通常去到25歲打後動力失去唔想讀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

degree 同 top-up degree 有咩分別?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:緊係讀啦~而家小朋友都識問:你讀唔讀到大

原帖由 siumeow 於 15-08-04 發表
緊係讀啦~

而家小朋友都識問:你讀唔讀到大學呀? 黎label你,而且讀左都唔算好叻,只不過唔太差咁咋~:not ...
part time讀,真係要睇埋份工有冇時間讀

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至