自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:看到湖北女童個post,個心好唔舒服,我女10

原帖由 may.112233 於 15-08-05 發表
看到湖北女童個post,個心好唔舒服,我女10歲,升六年班,係斯文靚女型,有D佢同學都叫佢校花,上兩三個月 ...
死金魚佬!俾我實即場表演咩叫鬧爆金魚佬,教個女點保護自己。
我女中一自己搭巴士返學,我都教佢,有咩可疑,即刻落樓坐司機隔離,再離譜d就即時要求報警

珍珠宮

引用:呢d嘢無得教,女仔有經驗自然會識處理。我3

原帖由 lady++ 於 15-08-05 發表
呢d嘢無得教,女仔有經驗自然會識處理。我3年級在書局被個變態佬跟,迫我睇佢打飞機,個時得我同個朋友一齊 ...
我都係呀,小學同鄰居响屋企附近的走廊玩,有個變態佬(依家比我見到佢仲認得佢)走過來打飛機,我鄰居定咗响度,我立即拉佢狂走去公園多人的地方。 所以要教定個女自我保護的方法

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆:你地個女幾多歲開始比人聊?

小五已教阿女返學放學,遇到有人撩當聽唔到,如果跟住你,就要去人多嘅地方,死緊唔走就打俾我即去接你。

見有d家長話中學先俾小朋友自行返學放學,其實升中好多野要重新適應和自行處理,家長應及早放手。

子爵府

引用:看到湖北女童個post,個心好唔舒服,我女10

原帖由 may.112233 於 15-08-05 發表
看到湖北女童個post,個心好唔舒服,我女10歲,升六年班,係斯文靚女型,有D佢同學都叫佢校花,上兩三個月 ...
只好盡量去人多既地方,少行d陰暗隧道後巷,就算有咩事都可以大叫搵人幫。

我就無囡,但係自己細個中四時試過被聊,一次行過被2個飛仔拍我膊頭,我望佢地後照行,無理佢地。

另一次迎面行黎既阿伯特登走近我(條路好闊),喺我耳邊講「哇,好好x呀」

男爵府

回覆:你地個女幾多歲開始比人聊?

我好記得三年班已經自己行路番學,15分鐘路程,中途有個男人同講:小妹妹,我比20蚊你,你幫我做啲野呀!嘩!嚇到我跑番學校

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我有教我囡若被人撩就當聽唔到,唔好理行開就算。如果只係口頭撩真係好普通,自己細個時都試得多啦,又唔使太緊張,啲人通常冇惡意,係口花花撩女仔啫,你唔理佢就得。但如果吊住你尾或者埋身搏懵就唔同講法,我教我囡一定要去人多地方,甚至入去商店裡面求助,如果街度有警察就向警察求助。埋身就大叫,唔好驚佢唔好畀佢得逞。
當然教就咁教,至於實踐就未試過,亦希望佢唔好有機會試。

首頁

尾頁

跳至