自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

有無 jm 知掛號信係咪唔會派比劏房戶?
我朋友好嬲, 佢尋日收到銀行電話, 話在七月中寄出掛號信用卡, 問收到未, 朋友家中24小時有人, 又收不到領取掛號信通知卡

便打去香港郵政問, 回覆係唔派劏房戶, 朋友要求香港郵政話佢知邊度睇到呢個條例 / 條款, 教他上網找出來, 但一個郵政幫辦及一個郵政主任只說一向係咁, 比不出證據, 朋友問點解無領取掛號信通知卡, 一個郵政幫辦及一個郵政主任只話補返, 因問過當日郵差話有比掛號信通知卡, 唔知點解無左, 半句道歉說話都無, 朋友問佢係咪即係話佢專登收到掛號信通知卡都話收唔到, 等到銀行打電話嚟先專登去投訴? 但果兩位幫辦及主任佢堅持有比卡, 都唔肯講話可能郵差可能失誤, 可能派錯信箱

我朋友其實每年兩公婆夾埋交差不多十萬蚊稅, 只係兩個公司都好忙, 時時不在家, 所以對住屋要求不高, 先住劏房, 而佢間劏房其實算好大間又舒適, 有差不多四百呎

請問有無 jm 知係咪香港有無法例係咁 / 香港郵政有無咁嘅法例?

明明無派領取掛號信通知卡, 但怕被處分, 死口話有派?

公爵府

牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珍珠宮

我聽完都覺得香港郵政 d 人點解唔可以話可能今次郵差失誤, 派錯信箱, 我朋友話佢肯講, 都唔會要佢拎證明, 但一直只話郵差話有派, 香港郵政係唔派劏房戶, 咁得個講字, 咪佢鍾意點講都得

男爵府

BK Milk勳章

回覆:求求幫手... 請教: 香港政府法例 / 香港郵政法例

有信箱就會派
我收過
會唔會張卡俾人偷左?

珍珠宮

pigda 發表於 15-8-6 14:25
有信箱就會派
我收過
會唔會張卡俾人偷左?
佢信箱有鎖, 無被偷過痕跡, 而據我所知, 領取卡係好細張, 唔會突出信箱, 所以應該無比人偷

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:pigda+發表於+15-8-6+14:25+有信箱就

原帖由 希澂 於 15-08-06 發表
佢信箱有鎖, 無被偷過痕跡, 而據我所知, 領取卡係好細張, 唔會突出信箱, 所以應該無比人偷 ...
業主有無?因為我試過業主開完 幾日後先放返去

男爵府

回覆 希澂 的帖子

"法例"? 莫非你朋友想同政付/郵政局打官司?

珍珠宮

pigda 發表於 15-8-6 14:31
業主有無?因為我試過業主開完 幾日後先放返去
個信箱係朋友自己買, 所以業主無鎖匙

珍珠宮

viotior 發表於 15-8-6 14:34
回覆 希澂 的帖子

"法例"? 莫非你朋友想同政付/郵政局打官司?
如果香港郵政唔道歉, 都有機會
因為我朋友及佢老公都係高層嚟, 佢覺得香港郵政點解睇唔起劏房戶, 雖然好多劏房戶係有問題, 但亦有大學生 / 搵到錢嘅人貪方便 / 貪平住, 今次好明顯係郵差忘記派 / 派錯信箱

香港郵政果兩個所謂高層想屈我朋友自己整唔見張卡

珍珠宮

我朋友話香港郵政咁大聲, 如佢出年唔交稅, 到有掛號稅單追稅, 香港郵政都唔好派比佢, 因為香港郵政唔派掛號信去劏房戶

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:pigda+發表於+15-8-6+14:31+業主有無

原帖由 希澂 於 15-08-06 發表
個信箱係朋友自己買, 所以業主無鎖匙
明白
咁就政府錯
唔好勞氣

珍珠宮

pigda 發表於 15-8-6 14:42
明白
咁就政府錯
唔好勞氣
我安撫唔到我朋友呀, 佢勁嬲, 明明香港郵政做錯野重想大大聲屈市民, 最慘係我朋友交好多稅, 條氣好唔順
朋友話最好呢個 TOPIC 可以上報

珍珠宮

其實我知 BK jm 好勁, 一定知係咪有 d 咁嘅條例 定香港郵政 d 郵差懶

珍珠宮

一堆人入面難免有害群之馬, 我公司一年寄幾次信, 每次幾千咁寄, 總會有幾十封彈回來話已搬, 但其實唔係lor (唔係住宅).

珍珠宮

小歪仔 發表於 15-8-6 14:52
一堆人入面難免有害群之馬, 我公司一年寄幾次信, 每次幾千咁寄, 總會有幾十封彈回來話已搬, 但其實唔係lor ...
越來越覺得香港郵政好求其, 唔怪得無錢賺, D 咁嘅服務....
佢地 CUSTOMER SERVICE 果度 D 人反而好 D, 有同我朋友講香港郵政係服務市民

我近幾次 gmarket 訂野都揀順豐, 佢地服務好好多, 而美國果 d 有得揀都揀 DHL, FedEx 等等, 點都唔揀香港郵政

珍珠宮

希澂 發表於 15-8-6 15:02
越來越覺得香港郵政好求其, 唔怪得無錢賺, D 咁嘅服務....
佢地 CUSTOMER SERVICE 果度 D 人反而好 ...
講起g market, 我試過星期六送貨, 明明無人按門鐘, 但之後收到張咭仔話無人, 送唔到件

伯爵府

又會唔會入錯信箱呢? 你都識話劏房, 原來一個單位, 但分成幾個單位, 可能人地入錯左唔出奇, 何必咁嬲, 你都識講你朋友係高層來, 叫佢唔好同D郵差低層一般見識

ilovexo824    發表於 15-8-6 15:30

珊瑚宮

希澂 發表於 15-8-6 14:08
有無 jm 知掛號信係咪唔會派比劏房戶?
我朋友好嬲, 佢尋日收到銀行電話, 話在七月中寄出掛號信用卡, 問收 ...
交十萬蚊稅, 住劏房? 稅單又收到?

信用卡唔使用掛號架喎, 得張咭, 要去CALL CARD CENTRE俾資料確認, 先激活到。

劏房冇門牌, 基本上冇得分戶, 派都派係大信箱(如果有)。 樓主係咪以為自己買個信箱, 掛係邊, 郵政就要順應派到?

zaba    發表於 15-8-6 17:53

珍珠宮

小歪仔 發表於 15-8-6 15:05
講起g market, 我試過星期六送貨, 明明無人按門鐘, 但之後收到張咭仔話無人, 送唔到件
...
我就係 gmarket 之前成日都係咁, 成日網上 show 話無人派唔到, 一係又係收卡叫我去拎, 預先打電話去約又話無得約定時間, 所以我依家先會揀順豐, 順豐一定打電話比我先話我知幾時到, 我可預時間
我樓下看更都話 d 郵差好懶, 佢成日見 d 郵差在茶餐廳吹水吹好耐, 我信囉, 因為我公司門口大約 17:30 左右, 都有架郵政車泊喺度, 佢地架車似貨 van 咁, 佢係開住側門及冷氣, 坐喺度打手機, 好似驚死無人見到咁

我其實想影低佢, 但個郵差係染左金毛高大嘅似三十左右嘅壯男, 我怕佢發現我影佢, 會打我, 所以唔敢影咋

珍珠宮

KAKAMAMAKAKA 發表於 15-8-6 15:19
又會唔會入錯信箱呢? 你都識話劏房, 原來一個單位, 但分成幾個單位, 可能人地入錯左唔出奇, 何必咁嬲, 你都 ...
如果係入錯, 係咪應該道歉, 朋友明明收唔到, 但香港郵政仍堅持同我朋友講郵差話派左, 咁嘅態度, 我聽到都可能會嬲

首頁

尾頁

跳至