自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

如果派錯卡, 又點會有記錄派錯呢? 對郵政而言, 補發是直接的處理方法, 記錄你的投訴, 都是用作評估個別郵差的表現.

唔派擋房, 相信不是法例, 而是 "確保郵件正確送達收件人" 的措施.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章

bylobb 發表於 15-8-6 16:30
因為我見識少, 心中劏房好細, 仲邊可容納工人
唐樓實用率高卦, 其實入到佢間屋真係唔多似劏房, 好大好光猛, 佢又有自己再裝修, 未見過我都未必信, 錫返妳

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-8-6 16:11 想問

原帖由 希澂 於 15-08-06 發表
問左佢, 佢話係.... Room x, 2/F, xxxxx Road
一間劏房一個room??

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:bylobb 發表於 15-8-6 16:26 文10萬

佢有請工人, 好奇怪嗎?
工人咪好迫囉,要訓廳?

寶石宮

引用:Quote:希澂 發表於 15-8-6 16:28 佢有請工

原帖由 bylobb 於 15-08-06 發表
因為我見識少, 心中劏房好細, 仲邊可容納工人
400尺都唔係大啦

伯爵府

回覆:求求幫手... 請教: 香港政府法例 / 香港郵政法例

唔一定唔派,我住過,試過上黎咁鐘,因為每間都有獨立門鐘,但都試過比咭仔就算

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

good_pig 發表於 15-8-6 16:34
400尺都唔係大啦
晌香港地黎計, 400實用都唔算細了
如係劏房, 可稱得上大添啦

珍珠宮

Lukeung 發表於 15-8-6 16:25
你朋友住幾耐?有d 唐樓會怪d ,如果地鋪or 地下有閣樓都影響,層數
有時3樓叫2/f,亦有2樓叫2/f!

...
我印象中佢住左年幾咋, 但一直都收到信, 又收過大郵包, 都係郵差派, 佢果時叫郵差可打電話比佢叫工人落樓下拎, 但果 D 郵差話要送到門口, 今次唔知點解果間局 D 人態度咁差, 又死都話唔派

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 15-8-6 16:34 400尺

原帖由 bylobb 於 15-08-06 發表
但有工人嘛

男爵府

引用:Quote:Lukeung+發表於+15-8-6+16:25+你朋友

我印象中佢住左年幾咋, 但一直都收到信, 又收過大郵包, 都係郵差派, 佢果時叫郵差可打電話比佢叫工人落樓下 ...
噤你叫佢留意下地址要統一寫法!
我之前都試過地址寫法有差別,俾人話過收唔到信嘅原因

珍珠宮

howmuch 發表於 15-8-6 16:32
如果派錯卡, 又點會有記錄派錯呢? 對郵政而言, 補發是直接的處理方法, 記錄你的投訴, 都是用作評估個別郵 ...
可能係咁處理, 但今次朋友係收唔到領取卡, 而打電話去 CHECK, 果間局死口話郵差話有派, 想屈我朋友唔記得拎或整唔見張卡, 我朋友先咁大反應
人人都會有機會做錯野, 嘅然有市民話收唔到卡, 咁一句話 "唔好意思呀, 可能郵差一時入錯左, 我地安排返張卡比你啦", 咁咪得囉, 大家聽到都開心, 而唔係一而再再而三咁話唔派劏房

希望我講得清楚, 怕大家誤會

珍珠宮

good_pig 發表於 15-8-6 16:33
工人咪好迫囉,要訓廳?
佢間左兩間房, 唔大, 但工人都有房, 佢請工人主要睇屋及清潔, 因為佢地成日夜返

珍珠宮

bylobb 發表於 15-8-6 16:37
我上到去覺得大架

子爵府

親子王國15週年勳章

既然佢地2個都係高層,咁咪揾秘書寫封信比郵政局長,問下係唔係劏房唔派掛號信。記住叫秘書揾埋局長全名同辦公地點,最好send封掛號信比佢佢一定收到同一定要覆你朋友。

其實你朋友間劏房幾多呎,佢2公婆交幾多稅根本唔係重點,難道草根階層就唔應該得到應有嘅服務?

珍珠宮

Lukeung 發表於 15-8-6 16:46
噤你叫佢留意下地址要統一寫法!
我之前都試過地址寫法有差別,俾人話過收唔到信嘅原因

...
佢應該有咁做, 我再提佢啦

珍珠宮

Jessie688 發表於 15-8-6 16:51
既然佢地2個都係高層,咁咪揾秘書寫封信比郵政局長,問下係唔係劏房唔派掛號信。記住叫秘書揾埋局長全名同 ...
妳講得好好呀
如果果間局堅持唔道歉, 妳呢個提議佢會實行.....

珍珠宮

sumsum_so 發表於 15-8-6 16:35
唔一定唔派,我住過,試過上黎咁鐘,因為每間都有獨立門鐘,但都試過比咭仔就算

...
即是個別郵政局問題, 係, 我朋友度都有獨立門鐘, 謝謝妳

水晶宮

希澂 發表於 15-8-6 16:47
可能係咁處理, 但今次朋友係收唔到領取卡, 而打電話去 CHECK, 果間局死口話郵差話有派, 想屈我朋友唔記得拎 ...

要政府部門說一d, 介乎認錯的說話....., 我估私人機構都未必間間會.

珍珠宮

howmuch 發表於 15-8-6 17:01
要政府部門說一d, 介乎認錯的說話....., 我估私人機構都未必間間會.
妳講得啱, 銀行就一定會認錯, 我估政府部門仍有人係明錯都要撐, 今次可能見係劏房戶, 更加屈市民
當然, 政府都有好多好人, 我都有朋友做政府工

伯爵府

引用:Quote:sumsum_so+發表於+15-8-6+16:35+唔一

即是個別郵政局問題, 係, 我朋友度都有獨立門鐘, 謝謝妳
但都係早三四年前既事,有冇變到就唔知啦

希澂    發表於 15-8-6 19:37

首頁

尾頁

跳至