自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

平時我出街都會帶定一個咁的流動方便廁所,係怕如果出街搵唔到廁所以解燃眉之急,平時帶廁所都會抱佢去,就唔會出動呢個流動廁所,小朋友2歲半左右,剛剛學識唔用片1個月左右,不過生理問題就唔係好想佢忍尿太耐,但我就發現原來好多人都接受唔到用呢種廁所。

今日行商場,廁所好多人排隊,又無沖廁水又污糟,我就帶小朋友入去廁所搵左個比較清潔角落用呢個流動廁所解決,清潔阿姐無當面話我,不過同人傾計時就話樓下有小朋友廁所都唔用,又話大6人唔識去廁所等我,小朋友解決完,我清潔好無理就走左。
之後同一商場去第二層廁所又係同樣情況,好多人,等唔切就用呢個流動廁所馬上解決,但排緊隊等的人就好大反應咁話我咁對小朋友,要佢咁樣去廁所....
因為我身邊朋友都有用,其實大家對咁樣係咪好難接受?有時廁所污糟,我都會蓋起廁板,set好比佢廁板上解決的。

我每次都有用附帶吸水墊有香味的膠袋,用完即棄,唔會漏出黎的。

附上少許流動廁所的功能:

公廁髒-1
出門玩,就不怕公廁髒,孩子沒辦法上厠所

苦腦-2
下雨天離不開車
輕便,車裡用方便。尤其是下雨天不方便帶孩 子離開車的時候,尤其重要。

苦腦-3- 寶寶認座廁
寶寶認座廁,出去外面上廁所非常不方便,有了這個,不用擔心寶貝出外上廁所問題,袋子還帶香味,尿尿和便 便了也不會覺得臭了。

苦腦4-不蹲盆盆不尿
東西非常的好,出去就很方便,寶寶不蹲盆盆不尿呀?

苦腦5帶寶寶旅行
女兒2歲了,旅行實在是方便了!男寶寶只要坐姿調整好了,尿尿也不會尿到外邊的,非常輕便,結實

苦腦6-冬天天冷
冬天天冷,外出在車上,還
帶出門十幾天,寶寶便便全靠這個了

男爵府

回覆:大家接唔接受到咁樣?

我有帶俾兩個仔用!

珍珠宮

香港搵廁所超級方便,冇需要

子爵府

回覆:karen_520 的帖子

我覺得冇問題喎,去商場廁所最擔心乾淨唔乾淨,其次係小朋友忍唔忍到,用呢覺ok呀~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:karen_520 的帖子

小朋友細真係好難忍
大少少俾人睇到就唔好,尤其女仔

大宅

引用:小朋友細真係好難忍大少少俾人睇到就唔好,

原帖由 blackberry 於 15-08-09 發表
小朋友細真係好難忍
大少少俾人睇到就唔好,尤其女仔
我諗佢大d忍耐力好d就唔使用,如果好急就問人可唔可讓一讓,行個方便。

blackberry    發表於 15-8-10 00:15

珍珠宮

未用過,但睇樣好方便。最緊要處理好vv同便便就好了。

wcpcelia    發表於 15-8-10 09:49

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

我覺得。。。連去公厠都做唔到
大個左點生存?

zjz    發表於 15-8-10 11:57
rayrayus    發表於 15-8-10 02:53
milk323    發表於 15-8-9 23:32

大宅

引用:香港搵廁所超級方便,冇需要 +

原帖由 panyeung 於 15-08-09 發表
香港搵廁所超級方便,冇需要
去商場都ok,不女廁永遠排長龍,有廁所會抱佢去,係好長龍/唔乾淨時先用,有時唔乾淨時我入去都就住就住...(特別係成地水時...)

禁止訪問

畀面勳章

大宅

引用:我覺得。。。連去公厠都做唔到大個左點生存

原帖由 ksviola 於 15-08-09 發表
我覺得。。。連去公厠都做唔到
大個左點生存?
佢仲2歲半ja😅😅😅唔使講到生存咁大件事,只係想睇下大家接唔接受到用呢個....

大宅

引用:唔係周圍屙,或當衆屙,當然接受

原帖由 lingbo0609 於 15-08-09 發表
唔係周圍屙,或當衆屙,當然接受
在女洗手間內的一個角落。

大宅

好似幾好喎~雖然我唔知點用,但用後清理返就得啦!

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

其實可唔可以著定片,萬一等唔切廁所都有塊片頂住

大宅

引用:唔係周圍屙,或當衆屙,當然接受

原帖由 lingbo0609 於 15-08-09 發表
唔係周圍屙,或當衆屙,當然接受
不過算啦,係今日個阿姐講說話難聽,又話大6人係咁,又話懶唔肯行去樓下有小朋友廁所,我完全唔知道,平時好少去呢個商場,有時同一件事,百種態度面對。

大宅

引用:其實可唔可以著定片,萬一等唔切廁所都有塊

原帖由 jkbabe 於 15-08-09 發表
其實可唔可以著定片,萬一等唔切廁所都有塊片頂住
當小朋友學識唔著片就唔鐘意著,而且天氣太熱又真係無諗過出街著,下次可以考慮,不過佢識講自己要去廁所的😊只係有時女廁太長龍等唔切。

珍珠宮

減齡達人勳章

喺香港商場好易搵洗手間,你叫個女喺洗手間某角落用呢個汽動廁所,同啲內地人叫個仔用樽痾有咩分別?好似叫個女喺人面前表演甘。明白小朋友好難忍,甘你可以每個半小時就同佢去一次洗手間。
外國用係因為外國一揸車上highway 就好難揾廁所,如塞車仲大件事。我小朋友細時喺英國都有用呢啲流動廁所。但香港真係冇需要,至於你話污穢,對女細咪抱起佢痾,大咗就教對女坐無影櫈痾。

珠媽    發表於 15-8-10 00:11

禁止訪問

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 lingbo0609 於 15-08-09 發表

大宅

引用:喺香港商場好易搵洗手間,你叫個女喺洗手間

原帖由 FennieMan 於 15-08-09 發表
喺香港商場好易搵洗手間,你叫個女喺洗手間某角落用呢個汽動廁所,同啲內地人叫個仔用樽痾有咩分別?好似叫 ...
我見男仔都有出樽狀的流動廁所😅😅😅個陣都覺得好方便tim....😅😅😅

大宅

引用:喺香港商場好易搵洗手間,你叫個女喺洗手間

原帖由 FennieMan 於 15-08-09 發表
喺香港商場好易搵洗手間,你叫個女喺洗手間某角落用呢個汽動廁所,同啲內地人叫個仔用樽痾有咩分別?好似叫 ...
我平時都抱,帶定for不時之需,我緊係唔係要小朋友做show,我會遮一遮😊

首頁

尾頁

跳至