自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係 8x 年考 HKCEE 果批老餅 , 想了解下宜家入大學制度

1) 我知有種叫 自資學位 , 其實同政府資助既學位 , 除左俾多 d 學費外 , 其他仲有冇分別 eg. 學科 , 承認程度 , 還是完全下樣 ?

2) 聯招會唔會派自資學位 ?

3) 聯招係咪只會派一個學位給學生 , 如果果個學生唔鐘意獲得果個學位 , 係咪就要自己到各院校自己報名 ?

4) 大學自己會自行收生嗎 , 定只會經聯招收生 ?

5) 假設有個學生想讀醫護 , 如果聯招派唔到資助既醫護學位 , 咁通常會點做 , 係咪可以自己去各大學報名 ?

thanks

侯爵府

回覆:老餅想問下 , 宜家既入大學制度

我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大堆資料叫我去了解,我睇極唔明,我連要問咩問題都未知,我細女上年升中,我喺ek做咗好多資料搜集,現家姐講明要好似呀妹咁幫佢,我怕佢話我偏心,但實在複雜到無從入手

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

留毛學嘢

大宅

試下答,有錯請指正
1.自資課程認受性視乎有無學術評審同,有的話的確等同本地大學

2.會,聯招網頁表示有公大自資課程

3.係,只派一個選擇,但不一定係學位,有機會係副學位(當然你無揀副學位,就派唔副學位!)
唔啱心水,唯有搏自資院校有位

4.會,經非聯招收生

5.聯招派唔到,可以考慮醫管局nursing course

去大學報名,其實我諗等asso 先係。。。

大宅

識少少,答下先

1睇cert
eg. 同樣係自資,Poly award vs speed(under polyu)
Polyu award張cert 寫polyu會同ugc一樣
Speed張cert寫speed,冇話唔係大學生嘅,不過真係差d囉,好似KongU同LingU分別咁囉

2會,OU係自資,8大個d係ugc

3No,reject=game over!可以retake多1年再報過jupas/報HD/asso博好成績入u
或者可以報下非聯招個d,但一定唔係8大ugc

4會,自資個d就係,另外8大ugc課程有d位會留俾大陸人同non-jupas,例如讀asso/hd升上去

5可以試護士學校啲,不過要睇返個deadline,有d可能未考DSE已經開始報得,報定有SO

有錯請指教

子爵府

好媽媽勳章

回覆:hebesiu 的帖子

自資大學學位政府係承認,職業架構方面都係同8大一樣係第5級,承認程度就係間無咁叻大學,將來見政府工都係一樣有個學位,咁人地有得選當然選間叻d咁。

聯招係不會派自資學位,只派政府資助的。

聯招只派1個學位,不喜歡也沒辦法,即使要報自資也應是之前要做的事,否則老太遲。
仲有個情況係,除非聯招無比過學位你/在appeal成績有進升/有同學放棄8大學位,例如,外國升學,咁就有機會在round 2玩多次。

子爵府

好媽媽勳章

回覆:hebesiu 的帖子

4.大學係會自行收生,但不是for2014 7月8月這些階段,已一早在2014/約11月for non jupas/外國留學生/國際學校學生報。

5.唔係,大學派不到就無,你可以repeat,但你可以到護士學校報名,現階段應該仍有剩餘學位收生。

子爵府

好媽媽勳章

引用:4.大學係會自行收生,但不是for2014 7月8月

原帖由 pinkiesalbe 於 15-08-11 發表
4.大學係會自行收生,但不是for2014 7月8月這些階段,已一早在2014/約11月for non jupas/外國留學生/國際學 ...
更正係2015/7,8日•

男爵府

回覆:fionakong2008 的帖子

下⋯你女出年dse已經係半個大人啦!學校入面老師,同學都有好多意見參考!始終佢地比較了解,加上咁大個女,應該有自己諗法同意向

有乜可能開聲叫阿媽搞架⋯

琥珀宮

引用:我係+8x+年考+HKCEE+果批老餅+,+想了解下宜

原帖由 hebesiu 於 15-08-11 發表
我係 8x 年考 HKCEE 果批老餅 , 想了解下宜家入大學制度

1) 我知有種叫 自資學位 , 其實同政府資助既學位 ...
八大學入學申請有分Jupas同non Jupas報名,學生只可以選擇其中一個途徑!

用DSE成績報名就一定係經Jupas,八大統一處理申請及派位!

用其他成績報八大(eg IB 、GCE 、High Dip/Asso畢業),就係經non Jupas,學生自己去八大學各自申請,院校收生完全自住,可以在不同時間向個別學生發出收生offer!

大宅

熱血勳章

hebesiu 發表於 15-8-11 12:15

1) 我知有種叫 自資學位 , 其實同政府資助既學位 ...
1)OU有自資degree學位,JUPAS可以申請
另外仲有一種叫SSSDP資助學位,係由指定專業/界別資助,讀嘅都係實用性科目,例如護理/土木工程,學院有珠海學院,OU,恆管等等,同樣JUPAS有得申請

2)會
3)係,一個,如果唔要offer就要自己搵其他學院報名,或者下年non-jupas再黎過

4)自行收生只適用於non-jupas

5)如果想讀一個學位,TheI,明愛,東華學院都有相關課程

有錯請指正

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+hebesiu+於+15-08-11+發表我

原帖由 木土土 於 15-08-11 發表
八大學入學申請有分Jupas同non Jupas報名,學生只可以選擇其中一個途徑!

用DSE成績報名就一定係經Jupas, ...
Non jupas有得扣門!

識得兩個(唔同年)扣門扣到HKU medi,之前用predicted grade無offer出,八月中GCE出咗result 再去扣入到!
之前BK都有人個仔話扣門扣到HKU IBGM!

侯爵府

引用:下⋯你女出年dse已經係半個大人啦!學校入

原帖由 MISS_MEOW 於 15-08-11 發表
下⋯你女出年dse已經係半個大人啦!學校入面老師,同學都有好多意見參考!始終佢地比較了解,加上咁大個女 ...
佢要攞星,由七月中開始,已開turbo,晚晚溫到一兩點,有試過四點,朝早一起身面都未洗就坐書枱,我見咁,唔通佢開到聲唔幫佢咩,佢大概知想邊科,但現時a1實在唔夠分,所以a2好重要,佢又無時間了解,所以見我ftm咪見我睇,可能我蠢啦,怕幫佢唔到

伯爵府

熱血勳章

引用:我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大

原帖由 fionakong2008 於 15-08-11 發表
我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大堆資料叫我去了解,我睇極唔明,我連要問咩問題都未知,我細女上 ...
jm養得兩個女好好,公主好叻,
識點人做野

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 MISS_MEOW 於 15-08-11 發表

原帖由 fionakong2008 於 15-08-11 發表
佢要攞星,由七月中開始,已開turbo,晚晚溫到一兩點,有試過四點,朝早一起身面都未洗就坐書枱,我見咁, ...
你可以試下\"學友社\",幾多資料~

侯爵府

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-08-11+

原帖由 Miss.Hui 於 15-08-11 發表
你可以試下"學友社",幾多資料~
唔該晒,我去睇吓,因對我黎講好似好深咁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

fionakong2008 發表於 15-8-11 19:36
佢要攞星,由七月中開始,已開turbo,晚晚溫到一兩點,有試過四點,朝早一起身面都未洗就坐書枱,我見咁, ...
或者咁啦, . . . 囡囡之前有無睇過大學啲開放日 (通常 11/12月),睇吓有咩想讀,問吓收咩成績 . . . 例如想讀藥劑,人地一定要有 CHEM . . .

有大約概念,再計吓夠唔夠分 ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

侯爵府

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-8-11+19:36

原帖由 ivory0915 於 15-08-11 發表
或者咁啦, . . . 囡囡之前有無睇過大學啲開放日 (通常 11/12月),睇吓有咩想讀,問吓收咩成績 . . . 例如 ...
有,已抄低哂心儀嗰啲學科上年收生分數大約係幾多,應該唔夠分,所以要睇a2仲有咩可以選擇

子爵府

引用:我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大

我都想知,好複雜,我女出年dse,比咗一大堆資料叫我去了解,我睇極唔明,我連要問咩問題都未知,我細女上 ...
建議去小卒論壇,好多學術嘢睇

大宅

回覆:dobbybabie 的帖子

留毛學嘢

首頁

尾頁

跳至