自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔(7歲) 女(5歲) 一向由奶奶照顧開, 但近日太奶奶身體轉差要人照顧, 宜家由大陸親戚落黎香港照顧, 但3個月果親戚就要番上大陸, 奶奶尋晚同我地叫我地準備好搵工人, 3個月後要去照顧太奶奶, 幫唔到我地照顧小朋友..
簡單計過如果請本地鐘點 星期一至五, 15:00~19:00每月要7000, 但工人姐姐4110, 如果單錢睇, 計埋介紹費, 伙食. 長遠請工人都係抵.. 但我又鐘意屋企多個外人. 我應該點選擇好?

男爵府

外傭好似划算D

子爵府

本地ee每日四個鐘不用七千咁貴。五千內合理D。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請鍾點姨姨 定 外傭姐姐.

唔習慣屋企多個人住,我請鐘點ee...

tsung    發表於 15-8-13 22:20

子爵府

講平,一定外傭。
吾仲有外人在家,就要比貴d,完全視乎你覺得幾千蚊重要定有外傭在家重要

水晶宮

回覆 fai_joan 的帖子

我請開本地EE, 真係好貴, 可以一開2, 依家呀B大咗, 我都請工人算啦

大宅

回覆 jellyfish1989 的帖子

梗係唔至喇...我媽咪宜家做梗鐘點清潔, 宜家出面市價係最少$80/HR, 我媽只返星期一, 三 & 五, 每次4個鐘, 一個月都超過4千喇

男爵府

jellyfish1989 發表於 15-8-12 15:25
頭完打去樂活家務通問過. 佢話宜家市價大約$75/hr, 要睇埋小朋友要再調整我預$85
$85 x 4hr x 21day = $7,140.00

重有到暑假唔洗番學, 諗搵人湊我重煩

珍珠宮

外傭

子爵府

jellyfish1989 發表於 15-8-12 15:25
睇區域, 我果區4 個鐘計半日, 2-6都起碼8 千, 要去到晚7 點, 可能仲要加錢。

大宅

我會請工人, 小朋友會姐姐湊, 會唔會好過EE, 我覺得本地EE好難搵到好

侯爵府

1500-1900 未必有EE做的, 她們一般都有自己家庭, 自己小朋友放學後和預備自己嘢都要做

我請緊一星期五日, $85/小時, 其實無咩俾佢做, 不過時間太少人哋都唔制, 我要人睇小朋友, 無計

davywm    發表於 15-8-13 15:04

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人姐姐...

男爵府

我又諗過本地ee唔岩搵過個會比較易, 但工人姐姐唔岩, 轉過個又好煩又要時間.

侯爵府

MAXLAU2002 發表於 15-8-12 15:30
回覆 jellyfish1989 的帖子

梗係唔至喇...我媽咪宜家做梗鐘點清潔, 宜家出面市價係最少$80/HR, 我媽只返星 ...
YES

如果唔係日日有工開, 佢唔憂做添呀

你識計數時人哋都識

象牙宮

本地人好多面色,要求,我有能力會請外傭,起碼話得,幫手做多少少家務

侯爵府

luvkaka 發表於 15-8-12 15:28
回覆 fai_joan 的帖子

我請開本地EE, 真係好貴, 可以一開2, 依家呀B大咗, 我都請工人算啦 ...
我都係, 等緊捱大DD小朋友, 太細個真係唔放心俾外傭

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請外傭唔係只係帳面數$4110, 仲有機票費, 保險, 水電都好大機會用多咗, 再者, 未必一請就啱心水, 唔啱心水換個外傭成本唔細, 而家出面agent fee動輒講緊7, 8千, 仲要唔包好, 話就話可以換, 但補文件費分分鈡要4千, 鈡點唔啱心水可以換, 但換外傭要賠一個月代通知金(或留佢喺屋企一個月做通知期)另再請新外傭要再俾agent fee, 時間金錢付出成本唔輕。

丫雅    發表於 15-8-12 17:10

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

請工人啦

珍珠宮

fai_joan 發表於 15-8-12 15:18
仔(7歲) 女(5歲) 一向由奶奶照顧開, 但近日太奶奶身體轉差要人照顧, 宜家由大陸親戚落黎香港照顧, 但3個月 ...
如你自己做到家務煮到飯既, 咁本地姨姨都可以, 但是返工後忙到買菜都無時間, 請外傭好D, 本地姨姨買餸可能會落格呀, 開大條數呀咁睇你接唔接受到, 我有FD 請本地既, 睇住佢在佢家偷菜
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁

尾頁

跳至