自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 eeb 於 15-08-12 發表我自己

原帖由 木土土 於 15-08-12 發表
你都要有99幫手先得,咁多學校假期,全無家人support ,無可能只請鐘點ee!

...
係,我係有强大既後盾backup, 老公需要時可以home office, 奶奶又好樂意幫手,我媽咪都可以間唔中幫下手,我份工亦唔難請假。

但如果無backup,我寧願轉part time 或者做ftm 都唔會請外傭。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

子爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 fai_joan 的帖子

其實條數未必係咁計
工人姐姐仲有
保險 (1000/年),
每2年一套機票
食住+水電煤(2-300/月, 唔係講笑,我1家3口加工人,7月時我地3口去左旅行2星期,電費1400, 但工人炒了之後, 我日日在家冷氣長開,電費1100), 食都可以唔平, 佢地好大食架,又識食
A準 (8000-10000/次, 睇你彩數)
如當黑如我, 偷野/博炒,好煩

我依家鐘點EE收我90, 唔駛煩,時間可加可減

子爵府

回覆:請鍾點姨姨 定 外傭姐姐.

段鈡計的本地ee—定貴,段月當然平D,保障每月工資都有糧出喎,比埋大假,公眾假, 建議大家請D年紀大小小如50幾,人家仔大女大多數願做傍晚至7, 8点, 流動性低,兼多只做一份part time, 千祈不要去家務通找,個個年青有幼兒,隨時唔做兼且貴,自己去勞工處登記請人,揾家人幫忙睇住試工—週,满意先比key, 以上是経驗之談,人工唔過5000

忘了我是誰    發表於 15-8-13 23:06

子爵府

回覆:fai_joan 的帖子

不要揾家務通, 又貴又等得耐,有年幼子女,隨非有家人back up , 否則不能請本地ee, 有咩頭暈身慶你仲死

珍珠宮

工人好d!!學校假期,你都要搵人照顧!

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

請外傭姐姐啦。以前有段時間請ee, 淨係每日3小時,人工都俾高左,但一聽到我屋企有3個小朋友都唔願做, 問佢地準備晚餐(唔洗買餸)要幾耐, 好多都話要3小時 我話滾湯已經ok, 咁又唔做....

果陣有一個肯做, 但到返工果朝先話有急事唔做。之後再請一個, 做2個多月突然又話佢99湊唔掂佢個仔所以唔做.... 自此我唔會再考慮請鍾點

男爵府

好媽媽勳章

回覆:twllc 的帖子

唔記得講, 果陣我請3個鐘主要煮晚飯和做少量清潔工作, 屋企仍有一個工人姐姐和99照顧細路

大宅

工人
萬一小朋友病左返唔到學都搵人睇住…

男爵府

我用本地 , 無咁麻煩
1-5 85個鐘
煮埋晚飯先走

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 木土土 於 15-08-12 發表你都

原帖由 eeb 於 15-08-12 發表
係,我係有强大既後盾backup, 老公需要時可以home office, 奶奶又好樂意幫手,我媽咪都可以間唔中幫下手, ...
我都係差唔多,自己 PT + home office,阿媽住隔離座,仔出世後工人完咗第一個約就唔要。 仔放假,突然病幾日辛苦 d 但都實搞得掂。 請工人 4110 一定唔止。 唔好彩佢一入屋話 homesick 要返歸你機票都幾千,請過個新又幾千。 鐘點最好係只要你唔怕煩可以不斷換,無 cost

工人喺屋企住,我最憎係佢買埋執埋咩垃圾返嚟又要俾位佢擺。 病就仲大鑊,喺你屋企係咁咳,叫佢戴口罩就求其做個樣,間屋有幾大,d 細路避無可避,仲衰過喺學校

大宅

引用:段鈡計的本地ee—定貴,段月當然平D,保障每

原帖由 jellyfish1989 於 15-08-13 發表
段鈡計的本地ee—定貴,段月當然平D,保障每月工資都有糧出喎,比埋大假,公眾假, 建議大家請D年紀大小小如50 ...
想問下你經勞工處請,係咪好快就揾到人?同埋你大假點計俾佢?

男爵府

回覆 無話可說 的帖子

你應該未請過外傭,佢地雖然唔係本地人,不過—樣會黑面及唔話得,如果好彩的話,請到個正常嘅做家務睇小朋友等—般工作應該冇問題,如果唔好彩的話,請着個一係唔做,做就整爛野嘅外傭大有人在,而且到你教識佢地做野嘅時侯,佢地就會唔撈跳工揾過第二個僱主。我地香港僱主好多時要使幾皮嘢先會請到個會做满約。

象牙宮

引用:回覆 無話可說 的帖子你應該未請過外傭,佢

原帖由 bettylovingbb 於 15-08-13 發表
回覆 無話可說 的帖子

你應該未請過外傭,佢地雖然唔係本地人,不過—樣會黑面及唔話得,如果好彩的話,請 ...
咁我又真係未請過,黑面當然有聽過既!但係有朋友請本地鐘點,又貴又大脾氣,又話要加錢(不過我唔清楚)佢最後都轉左用印傭,雖然蠢,做野慢,但無話唔做,只係拖慢做,好過無

子爵府

回覆:mcmc2014 的帖子

我post 上勞工署請人, 快唔快撞手神啦! 但唔太耐,反而啱唔啱才重要,我試過試工試到第三個才啱,但呢個好多份鈡点做在半年到就唔做, 而家呢個年紀大D手腳慢D,但佢自己会加時完成,只做我一份,方便迁就改時間,退休人仕唔介意8:00pm 放工, 大假是我放大假咪佢又放

禁止訪問

引用:仔(7歲) 女(5歲) 一向由奶奶照顧開, 但近日

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

長遠工人好D
話時話,依架請ee咁貴要85蚊一小時
我幫街坊湊B每日5小時,40蚊一小時咋(街坊自己開價我又冇咩所謂)

男爵府

無話可說 發表於 15-8-13 16:55
咁我又真係未請過,黑面當然有聽過既!但係有朋友請本地鐘點,又貴又大脾氣,又話要加錢(不過我唔清楚)佢最 ...
其實本地好定外傭好,都係睇彩數,我一年內請左3個外傭,第—個我炒佢,第二個佢炒我,最後果個由去年年中做到宜家,都叫做OK,係等新外傭其間都係請本地ee,咁我又好好彩,請到個幾好,不過我仔仔果時得歲半,需要全天侯照顧,逼於無奈就繼續請外傭。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

宜家好多系HK做近既外傭,已經叫價高過最低工資,有d直叫4500,加埋機票A準,拉混一個月起碼5K,之後仲有包食,雜費,其實起碼6K。有d外傭只食新鮮野,攪到傭主比食物資助再加千幾,其實系貴過本地,不過佢可以24小時standby, 所以冇backup工人就好d,但要忍受黑面,似湊多個女(病吾肯睇醫生食藥,出完街吾肯沖涼,借財仔等),睇彩數!

侯爵府

我用過5 個外傭,好多個鐘點,比d意見你。

我Bb 細時為了自己放心就請陪月湊B,另加鐘點做家務。2個本地人日日來,湊B阿姨 80-90 / 鐘,鐘點 75/ 鐘。2個都經常因為佢哋自己頭家而遲到早退、唔得閒返。叫佢煮完飯已經6點幾,佢趕住回佢家煮飯,所以個廚房打仗咁比返我,我們食咗飯我又要洗,搞到 9 點幾才可以冲涼。

湊B阿姨走咗我又要叫老公睇住先,我洗嘢。個人好累。

依家請咗2個工人姐姐, 24x 365 x 2 總有一個喺左近 standby ,佢哋就算半夜萬一BB嘔都會起身幫手遞下膠袋抹下地,如果請本地人,半夜自己單打獨鬥,第二日仲要返工,我應該唔得。

首頁

尾頁

跳至