婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓, 無電梯, 260尺交緊$10000),

見咁上下年紀, 我唔想做高齡產婦, 我父母有長期病, 我想佢地可以睇住我結婚生仔,

所以就同老公商量結婚, 我地手頭上都有少少錢足夠結婚, 當然首期就唔夠俾啦

老公同6299講話想結婚, 62就主動提出俾首期, 律師費, 裝修費我地買樓

(我知道個刻, 真係好開心架, 我無諗過6299會主動提出, 對我地咁好

我亦都好開心咁同左我媽講, 等佢唔洗擔心我捱貴租)

(當然, 我地係會之後還返錢俾6299,同埋, 都知道唔應該拎佢地D養老金)

我只係唔開心, 我地無要求, 一直諗住繼續自己租樓住,

你既然主動提出, 點解最後要反口呢????

反口都唔緊要, 你唔好諗住為我地好, 幫我地諗我地可以點囉

但依一刻, 我好慶幸無拎到6299既錢買樓, 亦都好感謝佢地反口

老公: 我地諗住出年結婚, 唔會大搞, lunch自助餐

62: 你地有錢架啦

老公: 有呀, 我地有儲錢

62: 咁住呢, 你地有錢架啦

老公: 繼續租住先啦, 咁貴, 無能力買, 申請唔到公屋

62: 其實, 首期, 裝修, 律師費等等, 都有預到俾你既, 你地自己去睇樓啦, 鐘意買邊都得, 最緊要係你地自己供得掂

隔左一星期

99: 睇樓睇成點呀

老公: 無呀, 好細都好貴, 唔抵囉

62: 我朋友話鰂魚涌有個單位, 又平又大

老公: 唔鐘意鰂魚涌, 老婆返娘家唔方便

又隔左一星期

99: 睇成點呀

老公: 都係未睇到岩心水呀

62: 講明先, 層樓要有99名架, 依家層樓, 99, 99好無保障, 至於你老婆, 你地自己傾啦, 最好無你老婆名啦

老公: , 我地傾好左, 無我老婆名, 佢無所謂, 佢都幫手一齊供樓

之後每星期老公返去食飯, 都會問下睇樓睇成點

又隔左兩星期

99: 有無睇岩呀

老公: 有呀, 有個單位, 我地都幾鐘意, 不過2百幾尺350萬貴左D, 再睇下先囉

62: 不如你地問下業主, 賣唔賣你地住緊個度啦

老公: 唔啦, 唐樓唔方便

又隔左大約半年

62: 不如, 你地唔好買樓囉, 一來, 依家貴, 會跌架, 二來, 如果我有嘜事唔係度, 你地供唔掂, 無人幫到你地手

老公: ………..

62: (1) 你地申請公屋 (2) 你地搬返黎, 我地同大伯搬出去租樓住, 唔洗好大我地都夠既 (3) 你地繼續租樓住, 唔好租咁大, 平少少囉 (4)
俾錢大伯買, 佢人工高D

之後老公同我講

老公: 62話唔好買喎, 咁你諗住點呀

: 我一定唔會咁不孝要佢地出去租樓住囉, 可以點, 咪繼續租樓囉, 係唔知點同我媽講啫 (當時已經好唔開心架啦, 好失望架啦, 但始終覺得, D錢係佢地既, 唔俾都無所謂啦)

老公: 睇定D先啦, 佢地都一時一樣既

如是者, 我地就繼續處理結婚既事, 亦都繼續租樓, 轉眼間, 又到左食團年飯既時候

99: 你申請公屋啦

: 入息過左, 申請唔到呀

99: 點會呀, 申請公屋啦

62: 我個朋友既邊個邊個都申請到啦

老公: 真係申請唔到呢

: ……(強忍淚水)

老公: 我地食飽啦, 走先啦

落到樓下, 我都一直無出聲, 強忍淚水

老公: 你想點呀

: …….

老公: 唔好唔出聲啦

:…….

老公: 點呀

: 唔想出聲

返到屋企, 已經忍唔住喊

老公: 你想我點啫, 係咪要買樓, 我同佢地講囉, 我去鬧佢地囉

: 唔係呀, 只係唔開心啫

老公: 我無用囉, 俾唔到個屋企你

: 我唔係貪佢地D嘜呀, 我都無要求, 係佢地主動話俾首期, 叫我地去睇樓, 我地開開心心去睇樓, 幻想下點裝修, 唔敢轉工, 依家一下話唔俾, 真係好唔開心, 覺得被騙, 佢地唔俾錢, 我地咪繼續租囉, 點解仲要係咁叫我申請公屋, 申請到, 都唔洗捱貴租啦

老公: 都係我無用 (跟住又喊埋一份, 我地一齊喊, 怪自己無用)

之後個幾日, 我都係心情好down, 亦都唔會再提買樓, 唔會再睇TBB安樂窩

而之後每次見到6299, 我都會笑笑口咁叫佢地, 只係每次佢地見到我, 仍然會叫我申請公屋, 我只係答佢地申請唔到, 就無再出聲啦

其實搞結婚期間, 6299都俾左好多難題我, 不過好彩,

最後都順利結婚, 6299, 我父母都好開心

複式洋房

~
我都明白...
帶你上到天堂, 由高處掉你落地下個種感受
真的一D都唔好受~

大宅

回覆 大咀 的帖子

係, 不過我又無嘜既, 只要佢地唔好理我住邊就OK唔好再哦我申請公屋就OK

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:一句說話, 心情由天堂迅即跌落地獄

作地咁一時一樣,慶幸自己無收過佢錢

littlesun    發表於 15-8-13 00:22

大宅

回覆 Mimmy 的帖子

係呀, 唔洗良心過意唔去, 成日覺得欠佢地錢同人情
同埋, 唔洗俾佢地知住邊

子爵府

領左人情要還㗎,還哂錢都重有排講,算啦,平常心吧

珍珠宮

引用:件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓

原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表
件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓, 無電梯, 260尺交緊$10000租),見咁上下年紀, 我唔想做高齡產婦, ...
人一世物一世,同老公一齊捱都開心丫!住99樓你估好過癮?
你有個好老公!

littlesun    發表於 15-8-13 00:23
輸入搜索內容

複式洋房

真係好彩冇收過佢哋啲$,仲話要加99名,第時仲麻煩

水晶宮

反口覆舌係佢地唔啱,不過,幸好你無靠佢地比錢買樓,否則層樓無你名,隨時有咩事,比99趕你走都仲得.佢地一時一樣,真係信唔過.
成萬蚊租二百幾呎的唐樓,又貴左少少喎.你地依家點呀?搬左未呀?

大宅

Bobo113 發表於 15-8-12 17:21
領左人情要還㗎,還哂錢都重有排講,算啦,平常心吧

係, 所以我好慶幸佢地最後反口

大宅

anna_my_baby 發表於 15-8-12 17:22
人一世物一世,同老公一齊捱都開心丫!住99樓你估好過癮?
你有個好老公!
我從來無諗過同佢地住, 又或者要住佢地層樓我一直都係諗住同老公捱架,
所以先有少少唔開心啫
係, 好彩老公都會撐下我

大宅

PinguZ 發表於 15-8-12 17:27
真係好彩冇收過佢哋啲$,仲話要加99名,第時仲麻煩
其實我當時無諗咁多, 只係覺得我同老公有個小天地, 唔洗成日搬屋, 可以安排生小朋友, 我已經好開心架啦
我又無諗過會同老公離婚, 所以, 有無我名, 我都無所謂
層樓係邊個名, 我都無所謂, 有得住就得

大宅

方方媽媽 發表於 15-8-12 17:32
反口覆舌係佢地唔啱,不過,幸好你無靠佢地比錢買樓,否則層樓無你名,隨時有咩事,比99趕你走都仲得.佢地一時一 ...
咁我6299應該唔趕我走掛,依家我地都係租樓住,
只係搬離左唐樓, 依家邊區租樓都一樣貴,
已經盡能力揀到最平架啦

侯爵府

我的育兒心得勳章

可能因禍得福!

大宅

cream090909 發表於 15-8-12 17:53
可能因禍得福!
可能掛, 依家仲貴過我年幾前睇樓,遲D話加息, 真係有少少慶幸無買到,
如果唔係, 到時都有少少擔心唔知點負唔負擔到

伯爵府

成件事最大得着係:

你老公同你步伐一致。

呢樣嘢比份首期更有價值!

KiuShaBB    發表於 15-8-13 14:02
kerrykwok3736    發表於 15-8-13 11:07
kerrykwok3736    發表於 15-8-13 11:07
littlesun    發表於 15-8-13 00:24

大宅

引用:成件事最大得着係:你老公同你步伐一致。呢

原帖由 maisy-lee 於 15-08-12 發表
成件事最大得着係:

你老公同你步伐一致。
係呀!因為佢都有點唔開心6299咁,
之後仲不斷叫我申請公屋,
有次我老公頂佢地唔順,爆左佢地一獲,
到依家都唔敢再提公屋

水晶宮

明白,但好在及時。

伯爵府

算把啦!你嗰2個係6299。。。我竟然係自己阿媽咁對我,原本我同老公勉勉強強上到車,我阿媽話俾$10萬我幫輕下,原本打算要咗就儲起佢,等佢地再老啲時俾返佢地養老(因我仲有一個敗家阿哥,驚俾佢陰啲又敗埋)

點知我地睇樓無叫我媽咋嘛,就黑面狂鬧,好似佢嗰10萬係首期咁,之後佢就反口唔俾嗰10萬我地喇!

大宅

引用:明白,但好在及時。

原帖由 shannnb 於 15-08-12 發表
明白,但好在及時。
yes ar, 好在及時反口

首頁
12345...7

尾頁

跳至