婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

引用:算把啦!你嗰2個係6299。。。我竟然係自己

原帖由 Gopher_Lo 於 15-08-12 發表
算把啦!你嗰2個係6299。。。我竟然係自己阿媽咁對我,原本我同老公勉勉強強上到車,我阿媽話俾$10萬我幫輕 ...
自己阿媽咁,真係好hurt囉!
不過件事過左去,自己阿媽又無可能嬲得落,
最後你地有無買到?

公爵府

引用:Quote:原帖由 maisy-lee 於 15-08-12 發表

原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表
係呀!因為佢都有點唔開心6299咁,
之後仲不斷叫我申請公屋,
有次我老公頂佢地唔順,爆左佢地一獲,
咁佢地應該知道你地嬲左佢啦

大宅

引用:Quote:原帖由+茶靡+於+15-08-12+發表係呀!

原帖由 yl88 於 15-08-12 發表
咁佢地應該知道你地嬲左佢啦
唔知架!我地之後如常對住佢地笑,
結婚既野都會話佢地知,
佢地見到我地都繼續ee哦哦囉!
只係我地自己唔開心,
成為左我地既禁忌話題

子爵府

引用:Quote:原帖由 maisy-lee 於 15-08-12 發表

係呀!因為佢都有點唔開心6299咁,
之後仲不斷叫我申請公屋,
有次我老公頂佢地唔順,爆左佢地一獲,
你話D人系唔系欺善怕惡呀,幫唔到手又系度意見多多,以後再講就即刻話我自有分數,即刻收佢口

男爵府

引用:件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓

件事係咁既, 我一直同老公租樓同居 (唐五樓, 無電梯, 260尺交緊$10000租),見咁上下年紀, 我唔想做高齡產婦, ...
呢d 6299 吹水就叻,想羅彩要威ma, 但到真係幫手時就推三推四,唔好對佢地講既野認真,我99得一層自住樓,又冇錢但成日拎層樓黎做話題,話咩換細單位套畢錢做首期一開二揾人供佢供,c6以為佢媽認真咪幫佢計數睇下揾咩樓岩數,點知99周圍同親戚講個仔不孝想賣佢層樓要阿媽訓街,之後再玩左幾次野又老屈個仔要佢訓街,從此c6唔再信同理佢媽..

公爵府

引用:Quote:原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表件事係

原帖由 sunshine135 於 15-08-12 發表
呢d 6299 吹水就叻,想羅彩要威ma, 但到真係幫手時就推三推四,唔好對佢地講既野認真,我99得一層自住樓, ...
你c6係咪佢親生架

男爵府

回覆:一句說話, 心情由天堂迅即跌落地獄

我結婚買樓時更離奇,當初6299話支持我地買樓,俾部分首期,其餘我地加我外家俾,點知睇咗幾個盤都啱心水,但每次佢地都反對,再之後我父母見離結婚唔到3個月,而我地又真係睇中,咁就話我外家俾曬首期(我同c6只出得起小部分,因為當時樓價已經升左將近20%),但層樓照落我同c6名,點知6299照樣反對,話唔可以落c6名(如果唔落c6名,得我一個人就貸唔到咁多,即係首期要俾多差唔多double),佢地反對嘅原因係唔想個仔供樓…… 咁最後c6私底下同佢地商量,6299都有出少少錢當首期,但本來c6預左出果部分c6話佢自己攞唔出啦……咁…… 大家知咩事啦…… 其實我父母都唔介意出曬所有首期,只係對於6299不停阻撓唔happy 果排我心情差到極點,都唔知點面對自己父母,更加唔知結婚當日叫唔叫得出「老爺奶奶」……

男爵府

引用:Quote:原帖由 sunshine135 於 15-08-12 發

原帖由 yl88 於 15-08-12 發表
你c6係咪佢親生架

我嫁左入去99當我係假想敵覺得我會謀佢住緊層樓(其實層樓係長命契遲早係c6) 先搞咁多野,想造我都算,但搞著自己個仔,一次都算,三番四次拎層樓黎講,c6中左幾次招後醒覺唔再so 佢媽,最後一次仲屈c6要$ 大大聲話過年後會賣層樓俾$個仔自己訓街,個仔明明最孝順,有2個家姐但得c6一個俾家用養6299,99入院得c6日日去探,每次覆診c6實返屋企睇阿媽,咁孝順換黎咁既待遇,c6心淡哂好憎自己阿媽直頭想移民唔理佢..
通常d 99 自己貪$就驚人地貪/爭/搶佢d 野, 我結完婚99 話幫我keep 我d 金器(女家佔大部份) 唔肯俾返我, 都糾纏左成年幾先拎得返..

翡翠宮

用左佢d錢你就真係要喊

sunshine135    發表於 15-8-12 19:46

公爵府

回覆:茶靡 的帖子

咁又真係好大打擊嘅,冇靠距地喇,自己賺錢買喇

大宅

你唐5樓二百幾呎租1萬????
咩區呀?

珍珠宮

最緊要樓主c6對你好,6299果邊盡量少見就得

子爵府

回覆:茶靡 的帖子

可以講 女家父母攞首期 買樓 租俾你兩公婆住
層樓寫女家父母名

伯爵府

住遠啲得唔得呀,唐樓都成萬蚊真係好貴好彩冇要你6299啲錢咋!

伯爵府

回覆 sunshine135 的帖子

俾錢買樓就預左6299會縮骨,但連新抱既金器都想搶就太過份。。而家咩年代呀!新抱金器(重要多數係女家出既添)駛鬼99保管咩?

自己去開一個保險箱或放返娘家都得啦!

子爵府

借左俾你咪又會預還俾佢,到時又要供樓又話要生B又要還錢咪仲煩...

大宅

老爺唔係度供樓都有問題
點退還首期呀
租樓啦

大宅

Bobo113 發表於 15-8-12 18:32
你話D人系唔系欺善怕惡呀,幫唔到手又系度意見多多,以後再講就即刻話我自有分數,即刻收佢口

...
唔講得架,因為之後62會發癲架仲更加唔會收口

大宅

sunshine135 發表於 15-8-12 18:39
呢d 6299 吹水就叻,想羅彩要威ma, 但到真係幫手時就推三推四,唔好對佢地講既野認真,我99得一層自住樓, ...

同我6299咁似既,第一次我天真地相信,之後,佢講既,我已經唔會相信,
由佢講,連我老公都話,佢地講野,
聽一成都死

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-12 19:31
我結婚買樓時更離奇,當初6299話支持我地買樓,俾部分首期,其餘我地加我外家俾,點知睇咗幾個盤都啱心水, ...

我99都話登我老公慘,咁貴又細之餘供樓又辛苦,我心諗,我地交貴租,幫人供樓,
又要成日搬,咁就唔辛苦
但我都仲俾面佢地,結婚當日大大聲聲叫佢地6299飲茶,
佢地笑到四萬咁既口添

咁最後有無買到?係咪一齊供樓?

首頁
12345...7

尾頁

跳至