婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+EudyptulaMinor+於+15-08-12+

原帖由 zxzx 於 15-08-12 發表
why 9962晤想你地買樓意而你老公又最後縮沙唔 俾錢?是否因為6299想你地搬去同佢地住?

...
係6299唔想俾,話唔想要個仔供樓,寧願幫我地俾兩年租(我諗言下之意係兩年之後要搬去同佢地住),c6點同6299傾我唔知,但最後6299俾嘅果d首期我覺得係c6嘅,佢話係6299俾啫,如果唔係佢舊錢點會無啦啦冇咗~

男爵府

引用:Quote:sunshine135+發表於+15-8-12+19:34+

原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表
佢咁搞笑既,我媽都覺得6299諗我係D衰女人,話驚我第二時搶左層樓,所以先唔俾我地買
我99都問過我D金係邊 ...
我都將d金放去銀行保險箱,但跟住就問我個保險箱係咪我嘅名定我媽嘅名,係咪得我一個開到,佢驚死我媽會吞咗我d金

大宅

引用:Quote:原帖由+茶靡+於+15-08-12+發表本帖最

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-08-13 發表
最後都有買,亦都係一齊供,好彩當年上咗車,如果唔係就要捱貴租,6299知道層樓升咗值就再冇依依鵝鵝啦 :ig ...
恭喜,我仲捱貴租中

大宅

引用:Quote:原帖由+茶靡+於+15-08-12+發表佢咁搞

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-08-13 發表
我都將d金放去銀行保險箱,但跟住就問我個保險箱係咪我嘅名定我媽嘅名,係咪得我一個開到,佢驚死我媽會吞 ...
就算自己阿媽吞左,
都可能係用返係我地度,
總好過唔知佢用去邊

男爵府

引用:Quote:原帖由+EudyptulaMinor+於+15-08-13+

原帖由 茶靡 於 15-08-13 發表
就算自己阿媽吞左,
都可能係用返係我地度,
總好過唔知佢用去邊
我果陣d金器大部分都係女家的,而且最重最大的金器都係我爸爸媽媽送的,加上爸爸媽媽肯幫我出咁大筆首期,唔駛我地還喎,真係唔會貪果d金器囉!後來令我最嬲嘅係c6阿嫲話我地俾幾多家用外家就要俾幾多男家,我叫c6話佢聽我外家冇要過我一分錢家用,我爸媽一毫子都冇要過全數入返曬落我同c6聯名戶口,我想睇佢地係唔係可以做到外家袋幾多男家就袋幾多(我頭兩個月係怕老人家唔好意思要我地嘅錢,所以都話雙方屋企都有一樣金額嘅家用,事實上我爸媽係將錢入返曬俾我地的),結果下次見面時專登拉我埋一邊同我一個講唔夠錢洗,暗示我俾多一份家用佢!

男爵府

引用:Quote:原帖由+EudyptulaMinor+於+15-08-13+

就算自己阿媽吞左,
都可能係用返係我地度,
總好過唔知佢用去邊
結婚前99同太99都以為佢地男家俾好多金器我,一定多過女家,問咗我兩次話要幫我keep金器,不過我自己一早開咗銀行保險箱所以拒絕佢地的好意,拒絕之後又問多次我又拒絕多一次,果陣我都唔醒目,真心以為佢地一番好意,直至到俾人問個保險箱係唔係得我一個開得我先知佢地係咁諗!

男爵府

恭喜,我仲捱貴租中
所以我都好感激我爸爸媽媽幫我地上車,而且堅持要我地買咗樓先結婚,如果唔係我地一係就捱貴租,一係就搬去同男家住(仲要係新界偏僻地方)

男爵府

引用:Quote:mwmyway+發表於+15-8-12+23:08+真係

原帖由 茶靡 於 15-08-12 發表
我又唔會咁諗喎,我只會諗6299出錢,無我名都無所謂
有我名,到時換樓咪要俾雙倍印花
同埋,都係個句,有個 ...
當時買樓,就算6299、c6一毫子首期都唔出,我爸爸媽媽都會將層樓落我同c6名,佢地覺得女婿有份供樓,層樓當然有女婿名,而且佢地唔想個女婿覺得寄居人籬下,同埋如果話層樓係我爸媽名再租俾我地,到時6299又會覺得租金唔合理,爸媽唔想同我地有持續錢銀瓜葛,費事傷兩家和氣,所以我爸爸媽媽先會話出一舊錢俾我地做首期,但供幾多錢一個月、點樣供法… 佢地就唔過問。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 08:56
係6299唔想俾,話唔想要個仔供樓,寧願幫我地俾兩年租(我諗言下之意係兩年之後要搬去同佢地住),c6點同62 ...
我6299都講過話幫我地俾租, 我地唔肯, 但我地點都無可能搬返去同6299住,
因為我老公以前係同大伯一間房的
最後上到車就唔追究啦,
反正知道咪只會令自己唔開心

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 10:18
結婚前99同太99都以為佢地男家俾好多金器我,一定多過女家,問咗我兩次話要幫我keep金器,不過我自己一早開 ...
真搞笑, 不過坦白講, 男家俾我既金器多過女家因為我個邊女家俾cash多, 佢地怕我唔夠錢埋單
但.......我地夠過數係唔會架
我99都問過兩三次, 我老公答佢係我媽保險箱
佢就再無問過啦

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 10:21
所以我都好感激我爸爸媽媽幫我地上車,而且堅持要我地買咗樓先結婚,如果唔係我地一係就捱貴租,一係就搬去 ...
我又無喎, 因為如果我堅持, 變左高鹷都未結得成婚囉我寧願捱窮捱貴租, 都唔會搬去同6299住囉
其實我娘家個邊, 都諗過好多方法架,
只係我老公面子問題, 唔接受
同埋, 我唔想受親戚太多恩惠,
所以拒絕左

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 10:28
當時買樓,就算6299、c6一毫子首期都唔出,我爸爸媽媽都會將層樓落我同c6名,佢地覺得女婿有份供樓,層樓當 ...
講真, 有無名, 我真係唔太在乎
只在乎係咪自己既家, 兩小口既安樂窩
6299都講過, 話叫大伯買, 之後租俾我地,
仲話幫人地供樓, 不如幫自己人供樓喎
佢話大伯好叻仔, 自己儲到首期,
但大伯係宅男, 根本無買樓既需要
依D說話係依幾年我一直都有聽到,
但.......從來無見過佢地睇過樓
只係不斷話會跌架, 好貴呀, 唔好買住
但..........無啦啦, 樓價點會跌呢
到時真係跌, 香港經濟都差啦
咁佢地仲點敢買呢???

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 茶靡 的帖子

其實你62 99有吾岩, 比左個希望你地又收返, 但我認為結緍生仔買樓都係自己事, 吾應該靠人, 你地咁大個人應該有PLAN, 我當年27YRS結緍, 買樓, 都係我地自己SAVE 錢, 無問要父母擔心, 我地都係中下階層, 吾係有錢, 但有計劃就一定辦得到. 樓主, 你地都努力, 好日子一定會來.

男爵府

引用:Quote:EudyptulaMinor+發表於+15-8-13+10:2

講真, 有無名, 我真係唔太在乎
只在乎係咪自己既家, 兩小口既安樂窩
6299都講過, 話叫大伯買, 之後租俾我地 ...
等到樓價跌我都俾咗幾年貴租啦,計返落去咪又係果條數~ 我成日覺得政府唔會俾97重現,唔會再令大部分香港人變負資產,現時樓按多數係7成或以上,即係我認為樓市由最高位計唔會跌超過3成,但我6299就認為最少跌一半…… 由我第一次睇樓到今日,樓市升咗都唔止3成啦……

大宅

SUSANNA 發表於 15-8-13 10:41
回覆 茶靡 的帖子

其實你62 99有吾岩, 比左個希望你地又收返, 但我認為結緍生仔買樓都係自己事, 吾應該靠 ...
我從來都無諗過靠任何人架, 所以結婚, 無要過6299一毫子, 至於樓, 我有無都無所謂,
我地一直都諗住靠自己,
我相信我同老公會有發撻既一日

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 10:44
等到樓價跌我都俾咗幾年貴租啦,計返落去咪又係果條數~ 我成日覺得政府唔會俾97重現,唔會再令大部分香港 ...

係, 所以我唔明點解佢地成日會諗跌囉
佢地都知道幫人供樓唔抵架我兩年前睇, 350萬勉強都買到實用面積二百幾尺既樓,
今時今日, 350萬連百幾尺都未必買到囉
其實仲有其他事, 我費事公開講
驚俾人圍供我

男爵府

引用:Quote:原帖由 茶靡 於 15-08-13 發表就算自

我果陣d金器大部分都係女家的,而且最重最大的金器都係我爸爸媽媽送的,加上爸爸媽媽肯幫我出咁大筆首期, ...
點解d 99咁貪$, 成日當新抱係外人,但就成日諗計想搶新抱d 金,又要管新抱d $點洗, 好cheap

男爵府

引用:+本帖最後由+茶靡+於+15-8-13+10:48+編輯+\\

講真,我唔係話奉旨要佢地幫,結婚前幾年我地已經儲到筆首期可以唔靠人自己俾首期買樓,但佢地就話要幫,就因為佢地話有份出首期所以就有權俾意見,次次睇中都唔俾我地買,結果一拖就拖咗幾年先搞到越來越貴要非靠人不可!所以我寧願當初一口拒絕佢地幫忙囉!

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 11:05
講真,我唔係話奉旨要佢地幫,結婚前幾年我地已經儲到筆首期可以唔靠人自己俾首期買樓,但佢地就話要幫,就 ...
認同, 唔幫唔好煩我就得

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-8-13 10:14
我果陣d金器大部分都係女家的,而且最重最大的金器都係我爸爸媽媽送的,加上爸爸媽媽肯幫我出咁大筆首期, ...
有幾唔夠錢洗呀, 我都唔明點解咁鐘意比較
好討厭囉

首頁
23456...7

尾頁

跳至