論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

舊印姐只識講廣東話, 新賓姐只識講英文, 基本上佢地係溝通唔上, 但因timing問題, 呢兩位工人會同時係我屋企住2星期, 請問危險嗎? 舊印姐是和平分手的, 我亦信佢"應該"唔係咩衰印印.

我同老公要返工, 屋企有一個3歲小朋友要工人照顧.

真心救意見, 請指教. 謝謝

大宅

我舊姐姐十月走,我特登安排新姐姐早兩個月到,好讓舊姐姐可以慢慢敎佢,因為新姐姐第一次黎香港

大宅

引用:我舊姐姐十月走,我特登安排新姐姐早兩個月

原帖由 toyandcar 於 15-08-13 發表
我舊姐姐十月走,我特登安排新姐姐早兩個月到,好讓舊姐姐可以慢慢敎佢,因為新姐姐第一次黎香港 ...
對舊工人始終有不滿的地方,所以怕新工人有樣學樣

伯爵府

畀面勳章

我由印轉用菲時, 都有比佢地有幾日交接期, 因為同印印係和平分手. 點知後來才知道, 印印有d 野用錯方法, 都教埋菲菲, 所以自此每次換工人, 我都情願自己請假去教新工人

大宅

引用:我由印轉用菲時,+都有比佢地有幾日交接期,+

原帖由 恩祺媽(carol) 於 15-08-13 發表
我由印轉用菲時, 都有比佢地有幾日交接期, 因為同印印係和平分手. 點知後來才知道, 印印有d 野用錯方法, 都 ...
但我舊工人要遲走,我又拖唔到新工人再遲d 先黎,所以我好擔心

伯爵府

引用:Quote:原帖由 恩祺媽(carol) 於 15-08-13

原帖由 Dior8 於 15-08-13 發表
但我舊工人要遲走,我又拖唔到新工人再遲d 先黎,所以我好擔心
叫其中一個工人暫住boardinghouse 得唔得?

子爵府

引用:Quote:原帖由 恩祺媽(carol) 於 15-08-13

用錢解決, 反正果2星期你都會出糧, 咪early terminate佢囉~

大宅

我都想問啊,我舊印姐十月尾走,舊的做野是僅僅合格,尤其煮野不好味道,不過念在她從我細女NB到現在,中中廷廷,我們對這個印百依百順,人工卑多她400,自己一個房。現在求她幾次都不肯續約,現在她明顯HEA住完約,因為她性格是漂浮那種,又想29歲結婚。而新印剛剛簽,海外白紙,有一子,我不想一開始就卑新工人太好條件,怕收不回,想要她同大女同一間房。

我要agent安排新工人11月頭到。不知道這樣好不好?我驚舊的工人透露她高人工,又獨立房,仲我們平時帶她出去吃飯,基本好多時候不煮飯。

而讓她們同時1-2星期,好處就是舊的可以教教新的。

大家說要不要她們見面?

男爵府

2024年龍年勳章

Olympics 發表於 15-8-14 15:49
我都想問啊,我舊印姐十月尾走,舊的做野是僅僅合格,尤其煮野不好味道,不過念在她從我細女NB到現在,中中 ...
我不會, 會自己講假教.

大宅

^GGmami^ 發表於 15-8-14 08:19
用錢解決, 反正果2星期你都會出糧, 咪early terminate佢囉~
最大問題係我3歲囡非常痴舊工人, NB 湊大, 咁岩9月新學校開學我個囡一定唔習慣所以我先留住舊工人耐D, 但新工人又唔可以拖到佢9月尾先來. 所以並不是單是錢可以解決的問題.......

大宅

Olympics 發表於 15-8-14 15:49
我都想問啊,我舊印姐十月尾走,舊的做野是僅僅合格,尤其煮野不好味道,不過念在她從我細女NB到現在,中中 ...
如你兩個都係印印, 一個白紙, 一個有比較好的待遇就萬萬不能見面. 真係會好大件事呀.

子爵府

引用:Quote:^GGmami^ 發表於 15-8-14 08:19 用錢

原帖由 Dior8 於 15-08-14 發表
最大問題係我3歲囡非常痴舊工人, NB 湊大, 咁岩9月新學校開學我個囡一定唔習慣所以我先留住舊工人耐D, 但新 ...
新工人到, 你會請假train佢嗎?

大宅

試過新舊交接,發覺舊工人唔會盡心教新工人,只Hea 著唔做嘢,又驚佢講是非。

試過—次怕怕,之後換工人都係自己教番,費時煩。

大宅

引用:Quote:原帖由+Dior8+於+15-08-14+發表最大

原帖由 ^GGmami^ 於 15-08-14 發表
新工人到, 你會請假train佢嗎?
會呀

子爵府

引用:Quote:原帖由 ^GGmami^ 於 15-08-14 發表新

會呀
咁咪得囉, 你會同新姐姐一齊響屋企架嘛, 你個女咪果段時間適應新姐姐囉~ 我兩個女平時都好跟姐姐, 但一有我, 就兩個都跟返我, 所以我完全唔擔心無咗個舊工人 開學適應嘅野, 有d 唔需要, 有d適應幾個月, 總之有媽媽陪就足夠, let her go啦!

水晶宮

引用:舊印姐只識講廣東話, 新賓姐只識講英文, 基

舊印姐只識講廣東話, 新賓姐只識講英文, 基本上佢地係溝通唔上, 但因timing問題, 呢兩位工人會同時係我屋企 ...
你個家傭保險可以同時cover 兩個工人嗎?

叫舊工人早d走可省卻好多麻煩!

水晶宮

引用:Quote:^GGmami^ 發表於 15-8-14 08:19 用錢

最大問題係我3歲囡非常痴舊工人, NB 湊大, 咁岩9月新學校開學我個囡一定唔習慣所以我先留住舊工人耐D, 但新 ...
你個囡始早都要面對同舊工人分離,早2星期分離其實可能仲好。你囡冷靜过後才迎接新工人,會較易接受!

你似乎有点偏向想新舊工人同在,由得佢地交接;但事實係此做法有利亦有幣,問題只在於你自己心態。

公爵府

我吾會俾佢地碰面, 免得多講無謂野

侯爵府

印姐姐同我說,好多印菲也能溝通的。

原來。大多在中東(亞拉伯)做過,一起說阿拉伯文

首頁

尾頁

跳至