自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

(本來在另一篇報告,但另開帖希望幫到煩惱中的爸媽!)

我上來報告了!阿仔粒疣在腳趾公,之前阿仔成個月烏梅不成功,斷斷續續再用tea tree oil, 但果時係去咗外地兩星期,只有朝早滴完,夜晚滴,因為阿仔有時話痛,所以少了好好包住粒疣,而且又要成日出街容易出汗,所以仍未成功!

回到香港,即刻去買雞眼貼,改變策略,除了夜晚貼,日頭也貼,浸完腳抹乾後貼!(通常我加幾滴尤加利和lemon oil去暖水浸腳)!

這階段我的工具是:雞眼貼,交剪,黏貼長膠布帶(用來定位)

每朝與每晚浸完腳後,放上新的雞眼貼,再額外加黏貼長膠布帶包實!本來買了日本牌子雞眼貼,也挺見效,但藥性較強,小朋友覺得比較痛!之後轉用萬寧雞眼貼,貼在粒疣上,為免容易走位甩貼,同樣也另外用黏貼長膠布帶再好好包住整個雞眼貼!小朋友覺得萬寧貼不太痛,而且真的最有效,幾日後已經甩咗中間核心粒嘢出來,但周邊仍有,多少疣根留下。跟住阿仔又不小心踢到腳趾,傷囗留好多血!所以又要改變策略,改用vitamin E 去搽患處,希望可以傷口好番之後再貼雞眼貼!,點知有意外驚喜,原來vitamin E 仲利害,可以好快令傷口好番之餘,亦應該杜絕了疣根生長,用了4天,便可以甩了所有疣根皮,腳趾回復光滑平復了!

我建議大家可試用萬寧雞眼貼,亦要另外包好,以防走位!至於vitamin E, 在屈人寺或其他同類商鋪,買維他命E tablet(即可口服那些)! 我每次也消毒交剪後剪開藥丸,先滴在患處,然後再滴好多滴在一塊無藥性膠布上(我買塊大的,剪開一半來用),包住整個患處,然後又同樣再用黏貼長膠布帶,包好佢以防走位,早一次,晚一次,浸腳後包,好快好番了!

vitamin E 階段我用的工具是:維他命E 1粒,交剪,大塊少少無藥性的膠布,黏貼長膠布帶(用來定位),消毒棉

我覺得兩個方法也有效,但好像維他命E更周全護理患處和成效更快更好!希望幫到你地啦!

大宅

回覆:cafeteen 的帖子

Thanks for share. 好詳細,可惜我d疣係面到……

子爵府

回覆:終於去除粒疣了!(先後用了萬0雞眼貼與Vitamin E tablet)

唔知可唔可以除雞眼呢

大宅

回覆:cafeteen 的帖子

我仔之前手都有一粒,條根好深,做咗4次冷凍治療都唔得!之後我見bk有jm用烏梅得,我又走去試下,貼咗5晚之後,去沙灘玩咗一日,上水個時,我用手輕輕一搣,成粒走咗出嚟無流血,完全唔痛!
c6話可能係海水咸死咗粒疣

侯爵府

伯爵府

cafeteen 發表於 15-8-14 17:40
(本來在另一篇報告,但另開帖希望幫到煩惱中的爸媽!)

我上來報告了!阿仔粒疣在腳趾公,之前阿仔成個月 ...
請問粒疣係點既樣?我右腰有一粒,但同面上細細粒果D唔同,面上果D唔識痛,而腰果粒有根,唔小心HI 到會流血/痛。而佢外表好似有一層結左焦既野包住咁。我一直都唔知腰果粒係唔係疣,如係疣,好想用你方法去試下。

BTW,多謝分享!

男爵府

回覆:cleverpan 的帖子

不如試下直接放vitamin E 在面上?看看有無效果?若是效果不好,才想想其他方法?vitamin E 對皮膚也好的!

男爵府

回覆:chichiho 的帖子

我覺得可以㗎!疣仲嚴重些,若果疣都得,雞眼應該仲易消除!加油呀!

男爵府

回覆:kanekochoi 的帖子

我地用烏梅失敗呀! 好在今次用呢兩樣嘢就好番啦!

男爵府

回覆:mimorjai 的帖子

你試下呀!可能vitamin E 幫到你呀!加油呀!

(我原本以為阿仔係生雞眼,但浸烏梅時間長了,就變成疣,本來無根,變成好多一條條黑色的根,係幾嚇人的!希望你亦可以盡快找到解決方法啦!)

wcpcelia    發表於 15-8-23 10:06
mimorjai    發表於 15-8-15 00:22

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆:終於去除粒疣了!(先後用了萬0雞眼貼與Vitamin E tablet)

我仔果粒搞足成個月先掂

醫生話泳池污糟都有可能野到

男爵府

回覆:lambing 的帖子

我估我個仔都係泳池感染番來!所以最好著住對拖鞋出入會好些!

公爵府

引用:我地用烏梅失敗呀!+好在今次用呢兩樣嘢就

原帖由 cafeteen 於 15-08-14 發表
我地用烏梅失敗呀! 好在今次用呢兩樣嘢就好番啦!
多謝分享

子爵府

cafeteen 發表於 15-8-14 23:52
你試下呀!可能vitamin E 幫到你呀!加油呀!

(我原本以為阿仔係生雞眼,但浸烏梅時間長了,就變成疣,本 ...

唔係好明, vitamin E 係藥丸, 係咪整碎做粉狀洒係上面再貼膠布 ?

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 cafeteen 的帖子

維他命e係咪磨粉敷疣傷口

男爵府

回覆:lanczak 的帖子

Vitamin E 藥丸入面係油來到的,用交剪剪一剪,就可以滴出維他命E油出來,直接塗在患處。

男爵府

回覆:connieyee 的帖子

Vitamin E 入面係油,滴在患處便行了!

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公都係用雞眼貼搞掂粒疣,我都出帖講過好簡單同方便架。

cafeteen    發表於 15-8-15 00:22
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

Up up up

男爵府

剪藥丸時小心維他命E油會四射出來!都要練多幾次先熟手!或者放張紙巾在下面會好些!

首頁

尾頁

跳至