論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

今日上午終於和平地炒左印印, 賠左一舊錢比佢, 唔駛再對住佢, 心情輕鬆晒!

中午再接海外菲(只得中東及歐洲經驗), 我無整house rule, 這幾小時內, 她全自動波做野。bb開奶問我開幾安? 我答5安奶, 佢已知道係150ml。掃風都唔駛教。之前個印印, 我同陪月教左1個月, 佢仲未知點開奶。家務懂得做, 只係唔識得煮餸。

此外, 菲姐係菲律賓買左份禮物, 送比我做見面禮, 真係好驚喜! 希望佢有心機做好呢份工! 今次我炒印既决定係完全正確既!

大宅

回覆:送舊迎新!

希望今次係好姐姐

子爵府

引用:今日上午終於和平地炒左印印, 賠左一舊錢比

原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-14 發表
今日上午終於和平地炒左印印, 賠左一舊錢比佢, 唔駛再對住佢, 心情輕鬆晒!

中午再接海外菲(只得中東及歐 ...
舊果個做咗幾耐?

男爵府

bobo101^*^ 發表於 15-8-14 17:59

好開始,祝好運!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-14 發表

原帖由 nikfan 於 15-08-14 發表
舊果個做咗幾耐?
舊印忍左佢19個月! 因不懂湊b加無愛心, 忍無可忍下炒! 賠左9000蚊佢

子爵府

大宅

回覆:bobo101^*^ 的帖子

我12月將會由印轉菲,希望可以好似你咁好啦!

珍珠宮

引用:我12月將會由印轉菲,希望可以好似你咁好啦

原帖由 Maych2012 於 15-08-15 發表
我12月將會由印轉菲,希望可以好似你咁好啦!
我菲姐年紀大架, 都有老seafood感覺! 都怕管佢唔住...... 不過唔理咁多, 最希望佢照顧到我兩個小孩! 我安心返工囉!

子爵府

引用:Quote:原帖由 nikfan 於 15-08-14 發表舊果

原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-15 發表
舊印忍左佢19個月! 因不懂湊b加無愛心, 忍無可忍下炒! 賠左9000蚊佢
即炒唔係賠一個月?點解要賠左9000

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-15 發表

原帖由 nikfan 於 15-08-15 發表
即炒唔係賠一個月?點解要賠左9000
賠一個月通知金, 按比例本月人工, 100蚊交通費, 機票, 補回大假錢

洋房

回覆:bobo101^*^ 的帖子

想請教你機票係賠$,定係買現票送返歸?

男爵府

引用:今日上午終於和平地炒左印印,+賠左一舊錢比

原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-14 發表

明智之舉,其實我之前有一個工人也是差不多,教極都唔識,唔明又扮明,我兩個孩子也不喜歡她,冇愛心, 終於換左人, 心情好返了。

大宅

回覆:kaunty 的帖子

我呢個都係一樣,到9月已做滿一年,仲係完全咩都唔上心,咩到唔知,又唔問,唔講,好似啞咁,所以我都搵左個年紀較大的菲姐,9月尾換人。
不過我想用一個月通知我舊工人,但唸緊點講好d,定唔使解釋咁多,話佢唔適合?

珍珠宮

引用:想請教你機票係賠$,定係買現票送返歸?

原帖由 pigdreamhome 於 15-08-16 發表
想請教你機票係賠$,定係買現票送返歸?
舊印當日走, 佢話會係香港搵工, 叫我比現金佢代替機票(佢同鄉話可以支付現金)。我梗係無彩佢啦!
但佢家鄉唔知係邊度, 因印尼有幾個機場, 所以經agent代買, agent比番收據我keep。機票會貴d, 預左比agent賺幾百蚊, 但勝在唔駛煩到我。

炒當日有心帶佢去agent度簽晒文件, 同錄影左。agent有幾位職員在場, 大家同意晒才離開。保障我嘛!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bobo101^*^ 於 15-08-14 發表

原帖由 kaunty 於 15-08-16 發表
明智之舉,其實我之前有一個工人也是差不多,教極都唔識,唔明又扮明,我兩個孩子也不喜歡她,冇愛心, 終於 ...
明白你心情, 因我也是!
值得慶祝!

珍珠宮

引用:我呢個都係一樣,到9月已做滿一年,仲係完

原帖由 yan321 於 15-08-16 發表
我呢個都係一樣,到9月已做滿一年,仲係完全咩都唔上心,咩到唔知,又唔問,唔講,好似啞咁,所以我都搵左 ...
你要唔要照顧小孩? 如要, 我覺得炒會好過一個月通知!

首頁

尾頁

跳至