自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-08-16+

原帖由 MoMoPanda 於 15-08-16 發表
夠嘞, 佛都有火
我一開始已經講左我既中文意思, 冇後加扯開話 ...
你係隔離post講現今3歲小朋友講英文好common,岩嘛?
我覆你點為之講 ...
夠嘞, 佛都有火表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號
我一開始已經講左我既中文意思, 冇後加扯開話題
你好叻㗎嘛, 甘我問左你好多次啦, 你指普遍=大部分人吖嘛, 甘吾該你廢話少講, 直接答我大部分等吾等如普通啦表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號
用形容詞又錯, 文盲點解都未識, 可悲也表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號表情符號

唔駛咁火喎,網上既野認真你便輸,好心你收工啦,一開始你講common你所指係既普通/常見,又上網搵左資料我睇比,仲話我指common譯做普遍係唔岩(你搵得資料比我睇都係想取笑我譯做普遍唔岩啫),後尾我亦搵到資料比你睇,common亦可譯做普遍....
當你知道common可譯做普遍、常見、普通之後,可能覺得自己衰左啦,就開始講呢3個中文詞語既分別,其實你講中文分別做咩啫,一直講野common譯做中文係咩,重點係唔係淨係可以譯成你認為岩既普通/常見囉....
我指普遍大部份人,冇錯呀,common可譯做普遍,而普遍用數字單位黎衡量的確係大部份既意思....
咁我想問下你所以講既小朋友講英文好普通,以數字單位黎講普通既係指約幾多?少部份/一半既人唔係叫做普通下嘛,係指大部份人都識就叫做普通喇.....
既然普通/普遍以數目黎講,都係指大部份既意思,即係兩個詞語都用得啦,係你死牛一面頸點都要堅持普通啫....
唔好再同我作文話3個詞語係有分別,如果係以呢3個詞語作文,咁當然有分別啦,但而家你係講3歲小朋友講英文好common,你呢個common係指數字,同你講既中文意思係冇關係架.....小學都有教啦,同一個中文可以有多種意思,可用作動詞、形容詞、量詞,可能你冇係香港讀過書唔怪你....
咁我答你問題喇,我覺得以你果句3歲小朋友講英文好common,呢個common係指大部份架,原因你就睇返上面既野,再自己思考加消化下先啦....
你覆其他jm話我話你低能,你唔好講d唔講d啦,我係話你高分低能呀,高分低能你知唔知咩意思呀,我又搵到少少資料係講高分低能既,你睇下了解下先再話我吧....
有時手快㩒錯唔代表唔識中文既,總好過有人執著中文意思,但又唔了解中文可以有多種意思,不過想提醒你,你隔離post都打錯字呀,但你係abc我唔會怪你既

至於你講既井底之娃,呢個成語係比喻見識狹窄既人,其實你都算話埋自己架,得閒去其他地方見識下了解下啦,唔好淨係困係中環呀,西環呀就叫做知道行情先得架
如果你要將香港3歲小朋友講英文common,同大陸、台灣、韓國比既話,的確係好common既,但係一d真正abc黎睇,真係一d都唔common架....以上係我朋友叫我轉達你架!

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+applewingyi411+於+15-08-16+

補充, 吾該你睇清楚其他媽媽啲回覆先講啦, 未必流利, 但有部分絕對可以正常英文對答, 甘你宜家認同common( ...
你都睇下其他媽媽既回覆先啦,唔好選擇性失明淨係睇你想得到既答案,有時要學下接納人地既聲音

伯爵府

2016畫展勳章

引用:想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常

原帖由 applewingyi411 於 15-08-15 發表
想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常對答?
我大囡5歲,二囝3歲,就唔識用英文對答,我冇刻意去教, ...
女3歲,可同老師簡單英文對答

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+yanbb12+於+15-08-16+發表要

我話佢井底好冇品, 呀樓主話人低能, 甘又有冇品呢

...
係高分低能,唔係話你低能呀,講d唔講d

大宅

引用:Quote:原帖由+MoMoPanda+於+15-08-16+發表

原帖由 emiliarabbit 於 15-08-16 發表
其實每個父母的價值觀同要求都唔同,唔需要去爭論啦,不過我個人就覺得香港人起碼廣東話對答要識,我一直都 ...
好多謝你回覆, 雖然我吾清楚你有冇睇晒另一個post同哩個post既所有回覆, 但有一點我希望你能夠明白, 宜家我同嗰位太太討論既並吾系3歲既小朋友識英文系\"應該\"嗎?
所以同我本身系吾系媽媽根本冇關係, 簡單啲講, 我明明冇小朋友, 但系懶勁教人地家長, 正如你所講, 我只系塘邊鶴, 冇說服力, 仲好討厭添

不過, 宜家個情況完全吾同, 成件事既起源有因有果, 系我同另一個JM討論緊香港作為國際之都, 我話講英文好common, 佢就無端端加把咀發表自己經歷話系\"件事\"個重點?!
然後佢就捉字蝨同我計香港人口有幾多識甘甘甘, 當我解釋完common意指普通, 但佢就繼續不停普遍普遍咬住吾放, 真系救命

我好同意人人價值觀都吾同, 所以重點不在應該與否, 而系現實有冇存在, 哩個post亦已經有其他媽媽證實左3歳既小朋友已經識講英文(對答), 但呀樓主既世界中冇見過就否定, 仲開post救證搵人支持佢睇法

大宅

引用:Quote:原帖由+yanbb12+於+15-08-16+發表要

原帖由 applewingyi411 於 15-08-16 發表
你地明就好喇,不過果位jm係都要選擇性睇佢認為岩既回覆,而忽略睇其他回覆,我都冇辦法

...
選擇性系你囉, 睇下#138先啦

大宅

原帖由 applewingyi411 於 15-08-16 發表
你地明就好喇,不過果位jm係都要選擇性睇佢認為岩既回覆,而忽略睇其他回覆,我都冇辦法

...

笑c, 抽一個同你睇法一樣既回覆就話你地明就好喇
甘其他話識既媽媽呢, 吾見晒

大宅

引用:Quote:原帖由+MoMoPanda+於+15-08-16+發表

你係隔離post講現今3歲小朋友講英文好common,岩嘛?
我覆你點為之講 ...
夠嘞, 佛都有火表情符號表情符號 ...
收工收乜工
再者, 我冇取笑你譯得吾岩, 我系話你曲解我原意, 我問緊你大部分等吾等如普通呀乜common=數字, 直接答啦, 又問返我
咪再喺度9588啦

例子, 如果我話啲野食好普通, 甘你又問我數字單位黎講普通既系指約幾多crazy

大宅

你都睇下其他媽媽既回覆先啦,唔好選擇性失明淨係睇你想得到既答案,有時要學下接納人地既聲音

...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 applewingyi411 於 15-08-15 發表
我大囡5歲,二囝3歲,就唔識用英文對答,我冇刻意去教, ...
小朋友經常同賓賓傾計咪容易用英文對答(不過要預咗發音同文法出錯)

男爵府

好媽媽勳章

五十步笑百步,所以咪話你死牛一面頸,個人執著囉,有Jm話唔覺香港3歲小朋友於講英文好common,人地講出自己既睇法,我同佢同一睇法就叫做淨係抽果位jm既野黎講,我有理由相信你既中文理解能力有問題..
再補充多一點:我唔信而家既小朋友咁叻,呢句係你講架咋,我係帶出你話3歲小朋友講英文好common,而common唔止係識hi bye,仲要識對答,咁先叫做識講,你係都要死撐做我話唔信而家既小朋友咁叻識對答,我都冇辦法,建議你由隔離post由頭開始睇下我地既對話先繼續撐啦

男爵府

好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+MoMoPanda+於+15-8-16+13:10+

仲有呢...識講英文都代表左文法要岩先得架,反而我覺得香港講講港英文既比較common,都話你對於識講呢講野門檻比較低架啦

男爵府

我仔三歲時中文對答都gege吉吉,更遑論英文呢:

琥珀宮

回覆:想問下有3歲或以上小朋友既媽媽

英文流利個d小朋友係平時家長學校姐姐全英語對答架,一般小朋友單字英文好ok的了

翡翠宮

如果父母講到流利嘅英文都冇咩所謂,相反最怕d人自己講得唔好仲要同仔女講英文!!!好核突!!!

男爵府

我仔可以

大宅

有研究報告講過
許多家長擔心,若是同時學習兩種語言,會造成孩子混淆,也以為這樣會影響他們學習語言的成效。事實上,孩子有能力分辨不同的語言,也知道與那些人交流的時候該用哪一種語言。
我自己個人意見就係 如果自己同先生英文OK 有能力咪自己教下 唔會有壞 如果唔係太識英文就等學校黎 總會學得識 最緊要跟返自己屋企嘅環境同埋小朋友嘅進度 冇話咩普唔普遍 亦唔需要比較 唔使俾咁多壓力自己同小朋友 咁細個嘅歲數可以吸收到幾多就由得佢 唔需要強迫自己或者小朋友
但係我亦都覺得唔好特登唔教 其實小朋友呢個歲數pick up 得好快 有機會比佢哋學多啲咪去做囉

大宅

五十步笑百步,所以咪話你死牛一面頸,個人執著囉,有Jm話唔覺香港3歲小朋友於講英文好common,人地講出自 ...
呀選擇性失明, 你成個post甘多回覆, 遇到認同你既就話你地明就好喇, 講中重點
遇到吾同意見呢? 又捉字蝨問人即系普遍? 定當冇存在過我驚你又9588, 今次搵埋啲回覆比你睇
#14 16 18 19 23 30 31 33 39 46 47 48 51 71 77 78 80 81 83 94 96 101 109 111 112 114 122 134 136 138 143 156

男爵府

好媽媽勳章

呀選擇性失明, 你成個post甘多回覆, 遇到認同你既就話你地明就好喇, 講中重點
遇到吾同意 ...
哈哈,呀文盲,遇到同聲同氣既傾兩句原來咁大問題架,你鐘意同d 9588既人吹水架?你要唔正常,但唔好將你唔正常果套代落人地度先得架.....
至於你話我捉字蝨,你知唔個咩叫捉字蝨呀,果位Jm話佢小朋友讀過pn,而位小朋友又可以係公園同外籍人士溝通到,咁我都係問係咪普遍讀pn就可以溝通到,位jm就覆我咩家長都知溫習既重要性,我就覆返話我係順其自然教小朋友,其實呢d係一般有小朋友家長既交流方式同埋對答,何來捉字蝨,不過對於冇小朋友既人黎講,可能睇到咁既對叫做捉字蝨啦.....

MoMoPanda    發表於 15-8-16 14:27

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我仔三歲,爸爸有教英文只係識英文單字,唔識對答

首頁

尾頁

跳至