自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

回覆:想問下有3歲或以上小朋友既媽媽

其實唔關歲數事,係慣唔慣,如果平日冇講開,學校又冇足夠英文訓練,未識對答都好正常,不過我覺得都要開始教下佢地d例牌應對先,等佢地真係要用時可以多d信心,但最好就係去補下,對上小學都有用嘅

男爵府

好媽媽勳章

引用:我囝會用中英文對答,用英文對答都係好簡單

原帖由 Ho_BB 於 15-08-15 發表
我囝會用中英文對答,用英文對答都係好簡單個d ex: I want cheese....
而你個朋友都未有小朋友佢都唔明白, ...
其實唔係我個朋友黎架,係bk一位Jm,佢話現今3歲小朋友講英文句子好普通,未見過3歲識講就係丼底之娃

子爵府

識,係因為有需要同姐姐溝通,迫住要講

珍珠宮

我仔講野慢,無特別去教佢英文。以家3歲,識D簡單生字,上次我問佢What is your name?佢識答佢個名,但問What are you doing? 佢就尷尷尬尬甘答我No。佢老師有講過佢英文無普通話好

男爵府

其實一個三歲嘅小朋友的父母係屋企無用英文交談,亦沒有搵人教英文,又點會無啦啦一到3歳就用英文交談?!

正如一個3歳外籍小朋友緊係可以用流利英語同人講嘢,因為母語係英文,但是佢一到3歲可唔可以用中文或其他語言同人溝通,就真係人人不同!

唔駛理其他人點講!

男爵府

減齡達人勳章

其實好睇生活環境
姐姐湊
點都識少少
冇話特別教
係唔識的字咪教下佢
好過佢講d歪音中文扮英文

珍珠宮

引用:想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常

原帖由 applewingyi411 於 15-08-15 發表
想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常對答?
我大囡5歲,二囝3歲,就唔識用英文對答,我冇刻意去教, ...
我女3歲2個月,識數A B C, D都唔識喎。
我無教佢,唔覺得有需要。

輸入搜索內容

伯爵府

環保接龍勳章

我唔敢話我女可以用英文對答,但溝通到。因為佢k1時,係遊樂場同鬼仔鬼妹玩係講英文,當然,gramma係錯嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我一對仔女6&3...平時對答中文多,但間中會全英文問下佢地野,例如去supermarket會用英文教下生字咁,現在3歲妹妹,所讀的幼稚園都係英文為主。(自問自己並非港式英語)

珍珠宮

有姐姐,所以都會識簡單對答

別墅

家有工人姐姐,小朋友3歲和姐姐是英文對答,可以講到句子。
但同我或公公婆婆又會轉返曬廣東話。

別墅

其實你無工人姐姐個女唔識用英文溝通係正常。反而有d全家香港人係都同個女講英文先怪!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我既就唔識,不過我見過有媽媽真係同佢仔仔英語對答,佢仔仔約3歲

珍珠宮

如果屋企堅持用英文,冇話唔得架!不過....如果父/母對其他人又用番中文,亦即是本身唔係用英文作為母語啦!咁自己d英文又見得人嗎?

子爵府

睛靈勳章

我家小姐六歲, 喺學校嘅外藉老師評估佢英文係ok嘅~~ 但返到黎屋企, 我覺得佢係完全唔識英文嘅~~

侯爵府

引用:想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常

原帖由 applewingyi411 於 15-08-15 發表
想問下你地小朋友平時可唔可以用英文作日常對答?
我大囡5歲,二囝3歲,就唔識用英文對答,我冇刻意去教, ...
係架, 用賓妹嘅一定得。小朋友,教咪識唔教咪唔識囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔識。英文係我d 小朋友既第三語言,所以我專登唔教佢地英文,有次大仔用英文定係其他語文同我講野,即刻俾我鬧,佢地顧掂d 母語先,而家佢地廣東話都好唔掂,我要霸位教左中文先。

suki.ywk    發表於 15-8-15 12:05

珍珠宮

如果返國際班/日常有用英文溝通應該可以,我仔返本地班就只識講自己名、i don\'t know 同it\'s a sunny/ rainy day咁囉

男爵府

引用:出世開始就比工人湊我要返工一學講野已經講

原帖由 momoakira 於 15-08-15 發表
出世開始就比工人湊

我要返工
同你一樣,不過我都好多時間湊仔,自己有講英文,我又怕阿仔英文gramma差,2歲開始搵外藉教,又讀咗1年nursery國際班,3歲開始廣東話英文同樣可以對答,同工人全英文,同daddy婆婆全廣東話,對我就一時時啦,如果工人都喺度佢會對我講英文,如果得我同佢就廣東話囉。。。而家4歲喇,搵咗單對單上門教普通話,小朋友學語言真係超快,學咗2個月認識好多句子,可能佢地呢個歲數係隻開籠雀,咩都跟住講,易學好多。。。大家小朋友如果細個就快d學好語言,搵人上門教,玩吓玩具學小朋友最開心,雖然冇出面學有證書,不過慳番小朋友時間又學到嘢我覺得唔錯,小朋友一定歡迎個老師姐姐來自己屋企玩玩具嫁。。。至於價錢方面,北京有一級資歷普通話上門玩$200一小時,出面1對6有證書嘅$180堂,俾大家參考價錢

公爵府

我大仔3歲前冇請工人,我母語廣東話,又唔同佢講英文,咪唔識英文,之後請左工人一年到左4歲就可基本溝通,我見佢自己玩時都係講英文,但細仔好痴我唔肯跟工人,所以完全唔識英文
bb識講英文好威咩?我覺得有d土生土長父母100%中國人ge小朋友唔識中文好可笑

首頁
12345...8

尾頁

跳至