在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

寶寶四個月了,不知不覺原來成為全職媽媽一個多月!雖然覺得與寶寶相處的時間很值得,也不曾後悔成為全職媽媽,深信自己b自己湊一定最好!更為自己可以成為全人奶媽媽感到十分驕傲,但心底裡仍然很想搵錢自己洗.....😣 雖然我也是慳妹一名...平日都唔洗洗錢 (多謝老公😘)... 但當呢輪好多人問我「而家無番工喇?以後都唔做野喇?」,我感覺是真的有點不爽... 好似我好恨做成世少奶奶咁... (其實有邊個唔恨做?) 但事實上我仲好想搵錢買花戴.... 但奈何寶寶得姐姐一個湊無其他人幫我睇... 我又超唔放心.... 只係番工唔係呢個階段既事...

唉... 做人真係好矛盾...... 你明唔明?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:寶寶四個月了,不知不覺原來成為全職媽媽一

原帖由 macafa 於 15-08-16 發表
寶寶四個月了,不知不覺原來成為全職媽媽一個多月!雖然覺得與寶寶相處的時間很值得,也不曾後悔成為全職媽 ...
時間長了,你就會發現當日在你身邊説這些話的人,大多是因為羡慕你!
過幾年到孩子上了小學,你再去工作也不遲!(如果想)
不過,我以過來人身份提醒你,做 ftm (有工人果種)會很容易染上一種绝証,就是懒病。
我本来一心打算两個孩子上了小學,待一切稳定後,自己就两全職工作!
沒料到,最後结果是 :自己不想花大多時間在工作上, 所以只想做兼職!
結果,一做就做了幾年兼職,现在大仔快 要凖備上中學了!

侯爵府

回覆:新手全職媽媽的矛盾...

唔洗理人點睇,我通常會答最快都要等小朋友上幼稚園先會諗,咁人地通常都好少再講

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

子爵府

開頭啲人一定會咁問,我會直接答佢我全職湊仔,之後啲人就會話咁後生應該搵多啲錢,但其實佢地唔明小朋友呢啲時間有媽媽湊係唔同啲

侯爵府

引用:開頭啲人一定會咁問,我會直接答佢我全職湊

原帖由 natalie520 於 15-08-16 發表
開頭啲人一定會咁問,我會直接答佢我全職湊仔,之後啲人就會話咁後生應該搵多啲錢,但其實佢地唔明小朋友呢 ...
哈哈,我會答: 搵錢呢d野係男人做的 我只負責湊仔

bosch    發表於 15-8-16 19:54

侯爵府

引用:寶寶四個月了,不知不覺原來成為全職媽媽一

寶寶四個月了,不知不覺原來成為全職媽媽一個多月!雖然覺得與寶寶相處的時間很值得,也不曾後悔成為全職媽 ...
明呀,你咁諗好正常。做ftm需要適應期,慢慢你就會無咁在意呢D野,因為你見住小朋友成長會好滿足,其他野自然少諗了。

複式洋房

回覆:ac321 的帖子

我估我都唔會懶的,因為心入面仲好想自己草下錢.... 只係人地一問... 我感覺自己比人睇死咁!可能真係要適應一下....

複式洋房

好多謝呢到真係有人明白我!如果呢段野係自己facebook打... 我怕人地話我晒命乜乜叉叉.... 果下矛盾真係要做左人媽媽加願意放棄自己事業既,先會明白....

侯爵府

引用:好多謝呢到真係有人明白我!如果呢段野係自

好多謝呢到真係有人明白我!如果呢段野係自己facebook打... 我怕人地話我晒命乜乜叉叉.... 果下矛盾真係要 ...
放棄自己事業非常不容易....其實係一個極大的犧牲...無放棄既人係唔會明白

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我好明白,生大女,我情願請 local 姨姨湊都要繼續返工。但到有埋細仔,我真係無計,亦信唔過姐姐,一個湊兩個
我細仔而家 7 個月,我無時無刻都想做嘢,唔想成日困住喺屋企。賺錢買花戴個感覺點都好似好啲

複式洋房

引用:開頭啲人一定會咁問,我會直接答佢我全職湊

原帖由 natalie520 於 15-08-16 發表
開頭啲人一定會咁問,我會直接答佢我全職湊仔,之後啲人就會話咁後生應該搵多啲錢,但其實佢地唔明小朋友呢 ...
完全正確!最鐘意講「下?你咁後生讀咁多書就咁就唔做野喇?」好似我要做蛀米蟲咁

翡翠宮

理解你嘅諗法,但係依家bb好需要你咼

複式洋房

引用:我好明白,生大女,我情願請+local+姨姨湊

原帖由 carmenkm1127 於 15-08-16 發表
我好明白,生大女,我情願請 local 姨姨湊都要繼續返工。但到有埋細仔,我真係無計,亦信唔過姐姐,一個湊 ...
好欣賞可以一個湊兩個既媽媽!事實上我覺得小朋友就係得果幾年童年痴媽媽....我唔想我仔大個之後回憶入面果個角色變左工人姐姐!所以買花戴同自己湊仔根本無得比.... 只係希望我身邊多啲人可以明白....

複式洋房

引用:理解你嘅諗法,但係依家bb好需要你咼

原帖由 wahiuma 於 15-08-16 發表
理解你嘅諗法,但係依家bb好需要你咼
同意,跟住個個都話「你有姐姐家嘛」,但其實姐姐主打家頭細務同埋佢都要食飯去廁所架... 佢忙起上黎,忟落我仔到點算.. 我唔想我仔靠晒佢..做人質....

複式洋房

引用:Quote:原帖由+macafa+於+15-08-16+發表好多

原帖由 maomaofafa 於 15-08-16 發表
放棄自己事業非常不容易....其實係一個極大的犧牲...無放棄既人係唔會明白

...
無錯,更甚者只會覺得你只係為左唔番工... 我身邊好多呢種諗法既人... 好彩呢到有人支持下.....

子爵府

引用:Quote:原帖由+natalie520+於+15-08-16+發表

完全正確!最鐘意講「下?你咁後生讀咁多書就咁就唔做野喇?」好似我要做蛀米蟲咁

...
其實做ftm都要好有智慧兼記性,人地睇我地就好似好嘆,其實做過先知辛苦

伯爵府

回覆:macafa 的帖子

湊到bb返幼稚園,之後就搵工

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

針冇兩頭利,做ftm有冇錢可以自由駛既煩惱,做wm 有bb 唔痴佢既煩惱。一個人冇可能滿足 n 咁多個人既批評。最緊要你知自己做緊乜。

milky_peko12    發表於 15-8-17 14:14

禁止訪問

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 carmenkm1127 於 15-08-16 發

好欣賞可以一個湊兩個既媽媽!事實上我覺得小朋友就係得果幾年童年痴媽媽....我唔想我仔大個之後回憶入面果 ...
我之前俾姨姨湊大囡嗰陣,我有個同事勁插我,話我應該唔做自己湊,請工人唔得架,請姨姨你賺埋都唔夠俾。。。。 呢樣嗰樣咁
佢話佢自己生咗實自己湊,家陣生咗喇,咪又係請個姐姐黎湊,唔知啲人咩心態
其實個個以為全職媽媽好舒服,佢哋根本就唔知,唔明。。。我哋有苦自己知

首頁

尾頁

跳至