論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

工人日日遲起可以扣佢錢嗎?定可以點罰佢?做左7個月..話左無限次..鬧鐘都買埋..佢用都唔用

男爵府

引用:工人日日遲起可以扣佢錢嗎?定可以點罰佢?

原帖由 andycathy 於 15-08-19 發表
工人日日遲起可以扣佢錢嗎?定可以點罰佢?做左7個月..話左無限次..鬧鐘都買埋..佢用都唔用 ...
死證。我之前炒左1⃣️個都是這樣,但是每次都有好多理由。所以我覺得是死證。分手收場。

大宅

育兒性格勳章

回覆:kaunty 的帖子

佢基本係等死..其他野又唔係做得好..不過我老公又唔捨得d agent錢..話要捱到完約..仲有成年幾

伯爵府

回覆:andycathy 的帖子

唔可以扣錢
但你可以在她放假日遲些比她出門口
等佢知道有後果。

象牙宮

andycathy 發表於 15-8-19 07:40
工人日日遲起可以扣佢錢嗎?定可以點罰佢?做左7個月..話左無限次..鬧鐘都買埋..佢用都唔用 ...

記律是重要的一環.
讀書, 工作, 做生意, 約人... 沒有時間, 怎得了.

早睡, 就會早起的.
如果晚睡... 故意性, 或她根本不在乎此工???

好好溝通. 使對方明白, 改正...
工人文化水品低. 沒良好教育, .. 時下工人, 年青人 "我愛做就做, 不愛做就不做". 反正大把工心态.
有的工人一連被人炒几次, 人要有挫折感...才悟出. 發奮起來.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珊瑚宮

睇下佢是否半夜仍在玩电话

好多姐姐係咁。第二日無精神 似道友
玩具萬歲!

子爵府

+3金熱血

回覆 andycathy 的帖子

根據勞工法例, 每個月最多可以扣佢 $300 咋... 即係計埋, 每日最多扣 $10 !

子爵府

咁嘅理由你扣佢錢的話佢亦可以向勞工署投訴你,諗清楚,講極唔聽唯一方法就係炒。

男爵府

回覆:工人日日遲起可以扣佢錢嗎

樓主, 請問你要佢幾點起? 然後佢遲幾多?
我屋企果件都好想炒佢!

大宅

育兒性格勳章

引用:睇下佢是否半夜仍在玩电话好多姐姐係咁。第

原帖由 fitfish 於 15-08-19 發表
睇下佢是否半夜仍在玩电话

好多姐姐係咁。第二日無精神 似道友
佢exactly就係甘

大宅

育兒性格勳章

引用:回覆+andycathy+的帖子根據勞工法例,+每個

原帖由 chysanna 於 15-08-19 發表

根據勞工法例, 每個月最多可以扣佢 $300 咋... 即係計埋, 每日最多扣 $10 !
毫無阻嚇性wo

大宅

育兒性格勳章

引用:樓主,+請問你要佢幾點起?+然後佢遲幾多?+我

原帖由 suki.ywk 於 15-08-19 發表
樓主, 請問你要佢幾點起? 然後佢遲幾多?
我屋企果件都好想炒佢!
要佢起7點..一般遲15~30分鐘..基本7點多d..我地成屋人都起哂..有時佢仲係房

子爵府

瞓覺時間有冇規定啊?遲起身要佢遲入房。可以嗎?罰錢可能俾佢投訴。

子爵府

+3金熱血

係架, 所以對我地僱主係毫無保障嘅 !

一係你試下咁囉, 寫低話佢知佢要幾點起身, 如果每日遲過7點都未起到身, 一到佢放假就改遲佢出門口時間, 或改早佢嗰日番黎嘅時間, 即係如果佢一個星期累積遲起身半個鐘, 就佢星期日放假, 平時可以9點番, 就要佢8點半要番到, 睇下咁樣會唔會有改善 !

xoshan1025    發表於 15-8-20 14:11

子爵府

你警告工人或者罰工人最好吾好用遲起身呢個理由,而應該話巨拒絕或有意吾完成顧主交代既合理既工作,譬如規定姐姐早晨7點準備早餐,或者送小朋友搭校車,而姐姐吾去做呢項工作,而係房訓覺。 (當然前提係你夜晚已經提供足夠休息時間比姐姐)

公爵府

回覆:andycathy 的帖子

如果可以,我工人就慘了,佢做左近3年,經常遲起,話過鬧過都冇改善

子爵府

直接敲佢門,語氣亦不用客氣,用平音就可以。我之前個工人都係咁,一日遲過一日,房間有鬧鐘都係照遲,我同個女出門返學佢都未起身。由開始好言相向,到語氣強硬,又幫佢SET埋鬧鐘都試過。後來發覺工人係刻意唔尊重我,於是我亦無謂同佢講君子。直接大力敲佢門,用好掘的語氣叫佢立即起身,佢動作特登拖慢嚟起,我就喝佢。結果佢知我嚟真,原來太太會發火才不敢亂嚟。我同佢講『如果你再刻意遲起,我夜晚就要你做番夠本,唔使旨意休息,你玩嘢我都可以玩謝你。』依家佢好乖,呢半年冇再遲起了,佢亦冇用鬧鐘都可以準時7時起床,即係証明佢唔係唔知醒,而係試僱主的底線。

xoshan1025    發表於 15-8-20 14:12
Ericmo    發表於 15-8-19 16:46
jolee    發表於 15-8-19 15:52
amlowe    發表於 15-8-19 14:03
lemonjj    發表於 15-8-19 11:54
AY1113    發表於 15-8-19 11:27

水晶宮

回覆:工人日日遲起可以扣佢錢嗎

你好嚴肅咁同工人講,佢果朝遲起,果晚就做廳長,方便佢準時起身。你要比佢知你講得出就做得到,兼佢辭職都對你冇影響,工人自自然然会適可而止。

加菲    發表於 15-8-19 14:21

大宅

回覆:fitfish 的帖子

我姐10-12pm傾電話!都唔明對方又可以咁得閒!

大宅

andycathy 發表於 15-8-19 07:40

唔喺放假果日,見佢遲15分鐘嘅,我就會搞佢門。我那個都喺好間中先有一次。如佢放假那天,我唔理,佢遲起就遲走。
以家僱,你好難話佢遲起身就當「遲到」,綜合其他 JM 及一些個人諗法:
1)當天遲幾多起身,當天就遲幾多睡,但遲睡,佢可以下天當遲起的理由。
2)工作日所有遲起身的時間同佢計清,然後要佢在放假的那天,補番咁多時間先可走。例:如佢平時八點走,一至六合每日遲15分鐘,該星期合共一個半鐘,佢放假果日要佢補番個半鐘先可以走。

首頁

尾頁

跳至