婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說今年12月會生BB, 咁自己阿媽一早應承左會幫手湊, 所以係未有之前買樓時已經搬左去同阿媽同一個屋苑.

今年5月同佢講有左時, 佢就話咁做到12月就唔再返工, 本身佢有返PART TIME, 一早話好想退休但又驚無聊等等

仲講明收幾錢, 唔過夜, 朝朝帶過去夜晚要帶走等等野

咁我見佢都隔左30年無湊小朋友, 我又新手, 咪叫佢同我一齊去聽下講座, UPDATE下自己啦. 但過左一個月佢就話手痛, 又驚自己唔夠體力, 要我請姐姐幫手, 咁好啦, 我咪請姐姐囉.. 請左姐姐後, 佢就話你都有姐姐啦, 咁到時坐月幫你買餸叫姐姐煮咪得…. 我心諗, 姐姐又點會識陪月啊, 算數… 我自己請埋陪月…

再過多一個月到7月, 佢就話你有姐姐有陪月, 咁我12月都唔會照顧你啦….. 我已經嬲, 你想縮沙咪早出聲囉…

但轉個頭佢就問我
你真係放心交俾姐姐湊啦? 你要裝多D WEB CAM喎….(下, 你咁講係咪即係你連睇都唔會幫我睇住啊?)

跟住又再話, 你姐姐睇住個BB, 你自己返屋企好做返晒D家務啦, 你想做死人咩… (咩話… 你叫我自己做返晒D家務)

去到呢度. 我真心預左佢係一定唔會幫手.. 咁我就開始明言, 你到時唔好經常過嚟帶姐姐同BB出街飲茶去玩, 我唔想佢玩慣食慣晒….佢就話我好刻薄工人

去到岩岩個WEEKEND,我地知道左阿媽身邊最CLOSE既幾個C9都開始湊孫或準備出年要湊孫啦… 佢又係人地面前話我特別緊張, 唔敢幫我湊等等既說話搞到個個以為係我唔俾佢湊咁…

求意見:

• 如何杜絕我阿媽日日上嚟搞搞震, 佢擺明唔會湊但又要烕個隻… 尤其唔想姐姐覺得有婆婆撐腰

• 佢會唔會到時係咁帶走阿B去威

• 既然佢做到咁… 我應唔應該搬遠D, 太近反而好驚佢亂嚟

• 其實佢想點呢

P.S. 99要照顧婆婆, 所以唔會幫到手, 婆婆係要朝9晚12咁照顧佢既…62好想湊, 但一個男人無能為力, 又住對面海.. 無可能朝晚接送BB

侯爵府

回覆:求意見~自己阿媽真麻煩

我會住遠少少,費事兩母女嗌交。

重唔會俾住客咭同鎖匙兩邊長老,要探bb預早講通知安排。

8-)

大宅

自己阿媽,我會直接d講

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

有時自己阿媽都好煩

伯爵府

其實有能力負擔,最好請工人湊,你媽媽都唔駛辛苦,不過,工人有人突擊睇下好,你媽媽得閒來陪孫玩係好的。 亦唔需定時來。

別墅

其實我阿媽都差不多,在我大肚同坐月時都搞的不愉快,成日話想退休幫我湊孫,但就開價太高湊B,傾唔岩唔肯幫我湊,所以我自已辭工湊。之後幫唔到我湊就話淨幫我坐月,好啦,佢講到點幫我坐月,我信佢呀!但佢幫我坐左半日,我發覺原來佢一D都唔識,佢話煮飯比我食,但原來係得佢自己食,冇留過餸比我,只留左一碗白飯比我(全日),之後話幫我囡沖涼,原來都係唔識呀,沖完嚇到我囡得兩日大喊到扯佢件衫唔肯放手,我頂佢唔順講左佢兩句,跟住佢發脾氣就第二日冇黎過,全個坐月期間冇黎過得返我自己一個坐月自己搞掂。(仲有其他唔講啦。)

其實你媽只係想囇孫,但唔想湊孫負責任,你最好同你阿媽講定,冇你一齊同BB出去,唔可以單獨同BB出去。至於你姐姐就要教佢,你先係主人,你媽媽話要帶BB出街,點都要打比你通知聲,唔可以唔通知,如果唔係即炒

大宅

回覆 二小姐 的帖子

我就係諗緊係咪應該搬

子爵府

育兒性格勳章

回覆:黃女士 的帖子

又有姐姐又有陪月,搬遠d啦,反正晤預佢湊,你而家已經咁多顧慮,生完仲麻煩呀

大宅

回覆 hanbb 的帖子

佢唔係會突擊, 佢係會帶埋BB, 姐姐去街曬命就真

大宅

回覆 Pangsl314 的帖子

我就係怕講佢都唔聽, 話唔俾佢照嚟照帶出街我可以點

大宅

回覆 Ying0623 的帖子

搬去對面海搬6299的話, 我驚個問題就變成更復雜

子爵府

育兒性格勳章

回覆:黃女士 的帖子

唔近佢哋得唔得

大宅

港島東同九龍東... 自己兩個返工係港鳥東, 如果搬遠D, 即係連返工都唔方便喎

男爵府

你同工人講明唔可以俾婆婆帶bb出街, 我覺得就算你搬遠左你媽媽都會上門睇b, 好難防

翡翠宮

直接同佢講自己心點諗,兩母女唔需要太轉彎

伯爵府

有能力就搬!新屋咪比鎖匙佢!咪話我話,到bb識笑識玩佢自然會搶住湊

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

請定個陪月吧啦!!

我又係叫我媽幫我坐月, 我又係想反眼...我媽好好咁為左我去讀陪月COURSE, 但同我阿E 講: 讀得好辛苦 (但一向我阿媽好鐘意上堂, 特別係D 手工野, 可能陪月佢係格硬為讀而讀所以唔ENJOY 啦)

又話唔想幫我長湊 (我冇期望佢會湊), 佢直頭同阿E 講: 如果要湊B, 咁我咪無得去玩囉.........

好啦~佢又話同我煲薑, 我係咁問幾時要準備定D 醋, 佢又答非所問; 我轉個方法問啦~我問佢幾時開始煲薑醋呀?
佢竟然答返我: 你D 醋幾時到我幾時煲囉......
BEAR~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~係咪我早半年買, 你都開始煲丫?
佢又成日問洗唔洗買我99個份薑, 我講左99會自己買自己煲佢地個邊既; 我媽又唔記得, 就以為我99買埋佢個份..................好彩我8月頭個陣問多次我媽幾時買薑, 先知佢已經闊佬懶理...............

最爆既係............我有左之後, 佢突然選擇係7月開波裝修.......-__-
因為我媽帶埋我阿爸係阿E 度留宿, 唔方便成日留低我阿爸係我E 屋企, 所以佢好少去我屋企見我...
我有時覺得, 我99 緊我仲多過我阿媽..........
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

我已經好直接, 但唔代表佢會聽

大宅

回覆 sumsum_so 的帖子

我就係覺得將來佢會嚟玩嚟搶, 但如果我唔俾佢, 佢又會話我唔俾佢見孫...又係我不孝

大宅

回覆 lemontea520 的帖子

我阿媽問我攞一萬蚊煲薑醋添.... 我話唔使佢煲, 佢又話街買唔好食, 我話自己煲, 佢又話我一定買雪豬腳. 我問佢點解要咁多錢, 佢話要煲50斤, 我話我食得幾斤使咩煲咁多, 同埋叫佢唔使預99個邊, 佢話佢要派喎... 我簡直覺得係硬食

背住我又周圍同人講要煲俾我食, 又訂定D靚薑, 又話我無99幫得女家自己搞....
我嬲到想喊

首頁

尾頁

跳至