在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

有新野要做,原本話我同另一個同事每人做D,出到黎結果係我個同事唔駛跟新野,workload不變,我呀頭做埋佢果份,我呀頭原本既TASK就分比我做。
即係而家 我呀頭work task 一加一減 , 我同事無變 (直頭無郁) , 我一加

好丫 有豬頭骨就搵我 我同事就日日上網 管理賢明

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

你個同事係咪有後臺架?冇理由佢唔使做

珍珠宮

引用:你個同事係咪有後臺架?冇理由佢唔使做

原帖由 dinosaurmum 於 15-08-20 發表
你個同事係咪有後臺架?冇理由佢唔使做
因為我 肯 做

公爵府

回覆:bkteapot 的帖子

咁你都扮下嘢,冇攬咁多嚟做

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bkteapot 發表於 15-8-20 19:40
因為我 肯 做
成日都係咁, 真係好忟

珍珠宮

good_pig 發表於 15-8-20 22:23
成日都係咁, 真係好忟
佢再係咁 肯做果D唔會再想幫佢囉

珍珠宮

hoganbaby 發表於 15-8-20 21:47
咁你都扮下嘢,冇攬咁多嚟做
我將會開始咁做

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-8-20 22:23 成日

原帖由 bkteapot 於 15-08-21 發表
佢再係咁 肯做果D唔會再想幫佢囉
我舊公司咪係,阿頭好人但管理不善。成team 六個人,兩個係皇親國戚,四個做死。老闆又覺得條team 做得唔好,四個做死既,郁左兩件,一件自己走,得返一個死撐。

再有請新人,擦鞋既多

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bkteapot 於 15-08-21 發表佢

原帖由 good_pig 於 15-08-21 發表
我舊公司咪係,阿頭好人但管理不善。成team 六個人,兩個係皇親國戚,四個做死。老闆又覺得條team 做得唔好 ...
郁? 心都淡埋 上司無牙力原來咁黑人憎

子爵府

回覆:bkteapot 的帖子

會唔會係另外果個同事太唔掂,所以佢唔敢放手俾佢做呀?

當然能者做死,弱者逍遙,係好唔公平,但無可否認,好多時分配工作果個都會“不自覺”地把難做嘅工作分俾信任果個做,因為唔駛勞氣,亦都最安全,出錯機會低,自己又唔駛下下mon住check住,亦都係自保,唔怕一不留神就出亂子

唉,呢啲情況真係惟有自己唔好咁“能者”,亦都要俾佢知道下自己capacity有限。不過有啲上司都會識得係適當時候補償返,例如人工加多些少過人地,升職,但都唔係個個識做,有啲個心想做又受制於公司制度同budget

珍珠宮

引用:會唔會係另外果個同事太唔掂,所以佢唔敢放

原帖由 katejune 於 15-08-21 發表
會唔會係另外果個同事太唔掂,所以佢唔敢放手俾佢做呀?

當然能者做死,弱者逍遙,係好唔公平,但無可否認,好多 ...
好多謝你既分析 令我好過d

如果我上司係會表達出我幫到佢 真係要我幫手果d 我幫都幫得gur好多
打工仔都需要讚賞 但我上司 本身同人講野都想撩交打咁 叫人做野都呼呼喝喝 唔好話欣賞人 唔催都算係咁

我本身又唔係好忍得既人 我驚我有日會反佢枱

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-08-21 發表我

郁? 心都淡埋 上司無牙力原來咁黑人憎
好人,yes man. 老闆係二世祖,唔睇大局,上司又冇牙力

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bkteapot 於 15-08-21 發表郁

原帖由 good_pig 於 15-08-21 發表
好人,yes man. 老闆係二世祖,唔睇大局,上司又冇牙力
我想爆粗

寶石宮

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-08-21 發表好

我想爆粗

大宅

回覆 bkteapot 的帖子

咁你已經算好幸福......

我EX公司, 成個DEPT原本8個人
因為個EX上司, 已經趕走左6-7個人(新請都走)
將所有走左0既人的workload比哂我... 之後再有新野又比我
我只係問左一句: 又係我?!
佢答: 唔洗你做呀?

珍珠宮

引用:回覆 bkteapot 的帖子咁你已經算好幸福....

原帖由 Mamazaki 於 15-08-21 發表
回覆 bkteapot 的帖子

咁你已經算好幸福......
我好幸福既位係響邊 因為同你比? 我覺得我地差不多

大宅

回覆:好上司

周圍都係一樣啊。我啲公司得我一個人是助理,其他人都是經理副總同總

水晶宮

引用:Quote:原帖由+dinosaurmum+於+15-08-20+發

原帖由 bkteapot 於 15-08-20 發表
因為我 肯 做
原來係咁,咁樣好容易俾人蝦

男爵府

回覆:好上司

我之前份工同你情況一樣,最後係...我辭職。

首頁

尾頁

跳至