論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一次請工人,現時屋企一家三口,10月尾我生孖b,現在剛剛辭職做ftm,海外菲從未出過國,琴日晚上到港,今日3點已經幫我抹哂成屋窗,廚房廚櫃,洗好浴室,鞋櫃,吸塵掃地!好似好勤力!有少少驚!我叫佢休息,佢話不用! 我要不要獎佢d咩?

大宅

唔好咁快有物質獎勵,用個心對佢好就夠,到聖誕節 佢表現真係好好,買份小禮物

大宅

回覆:第一次請海外菲,琴日6點到家。

大部分工人初到都勤力幾曰,之後佢地唔會架啦

amlowe    發表於 15-8-21 09:46
pandey    發表於 15-8-20 16:24
pandey    發表於 15-8-20 16:24

大宅

我個工人第一日來到都好勤力, 做到冇停, 但係一月後就開始玩野, D野唔叫唔做, 或者只做表面工夫, 等你以為佢好勤力。
樓主係看佢表現一段時間先獎勵佢

別墅

回覆:snowmanman 的帖子

Thanks 各位,因我叫極佢都唔停,好似唔好意思甘, 我都係睇定d,放長眼去睇清楚

珍珠宮

引用:大部分工人初到都勤力幾曰,之後佢地唔會架

原帖由 Icecream17 於 15-08-20 發表
大部分工人初到都勤力幾曰,之後佢地唔會架啦
那我菲姐就唔同,剛來幾日就hea做,唔叫唔做,抹嘢只抹表面,洗嘢又唔乾淨,又無記性又唔識煮,好彩現在一個月了,清潔有改善,現在只識煲湯已經好好了!

別墅

不要觉得不好意思,佢工作的本份来的。口头讚下当然OK,物質的太早了。剛抵家,你最重要是俾佢清楚知道你的要求和工作範圍。不是叫你顿太太款,但如佢误会你低/無要求,就手尾長。何況孖B快出生,清潔先做好,遲啲可能無乜時間做了。

男爵府

畀面勳章

菲ge話,我SET LIST,會否好些?

因爲工人十月到

水晶宮

唔洗特別比gift.
得閒買下snacks 果d ok

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我第一次請工人,現時屋企一家三口,10月尾

原帖由 evawong216 於 15-08-20 發表
我第一次請工人,現時屋企一家三口,10月尾我生孖b,現在剛剛辭職做ftm,海外菲從未出過國,琴日晚上到港,今 ...
問佢鐘唔鐘意飲咖啡? 或者買餅乾比佢。

不過我諗遲下你對孖b出世後, 清潔工作會自動減少。我都請左海外菲湊kid and nb, 菲姐話主力湊bb, 等bb瞓左才做家務。眼見清潔係少左, 但佢就好落力湊b, 暫時都接受既。

伯爵府

可以抽多D時間同佢討論下家務,照顧BB及煑食的方法;既可講出自己的要求.做得好就讚賞一下.

珍珠宮

減齡達人勳章

一到埗都唔勤力就肯定係博炒。而家由佢做,遅啲孖b出世佢未必有時間做大淸潔。唔好一開始就太鬆,有啲嘢揸正啲好。否則你縱壞佢就後悔。

大宅

一放完假識到人就未必一樣!睇多幾個月先算!

大宅

回覆:evawong216 的帖子

如果佢以後都係咁勤力,又對小朋友好,就真係恭喜妳,妳如同中頭獎,比什麼獎賞佢都得啦

複式洋房

我工人做咗兩個月表現都幾好,湊BB幾有耐性,佢第一次來港打工,我都擔心佢放假俾d同鄕教壞呀!

adrio    發表於 15-8-21 11:43

複式洋房

回覆:evawong216 的帖子

放長雙眼看比較好,路遙知馬力,日久見人心

禁止訪問

回覆:Icecream17 的帖子

侯爵府

千萬不要叫停姐姐!(我試過,停了cant restart 架

我姐姐也是day 1 開始也好勤力(在港請,無欠agent $)

2 weeks 也好勤力。由她吧!我也很愛她。但,我堅持QC架!不會因感激她而是是但但 樣樣也ok。易放難收啊!她怎勤力/ 能幹,也要明白---我才是管家!

不要借$. 不要多過$4110 (除非一早agree).

我用心愛她/ 關懷她,她知道的。(我樣樣提供,她也沒濫用)。我家每個人/寵物也很愛姐姐的。她也很開心,在我面前看tv, 笑到哈哈聲。

大宅

我第一個工人就係開頭唔識,叫佢瞓下,佢真係走去瞓仲扯晒鼻寒,之後越來越差,你睇下我舊post,果個正扒街

大宅

引用:千萬不要叫停姐姐!(我試過,停了cant+res

原帖由 hker 於 15-08-21 發表
千萬不要叫停姐姐!(我試過,停了cant restart 架)

我姐姐也是day 1 開始也好勤力(在港請,無 ...
我都發現QC好重要,工人冇咁易當你傻仔

hker    發表於 15-8-22 22:12

首頁

尾頁

跳至