自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷疑自己有,政府會唔會排好耐先有得睇?私家貴唔貴?

子爵府

鵝肝壽司 發表於 15-8-22 11:48
政府唔係你WALK-IN就得, 你先去普通門診睇, 醫生判斷你有需要, 先會轉介專科, 通常呢啲轉介又唔會太耐, 因為呢啲科會做SCREENING, 睇下你有幾嚴重, 需要邊類協助。

私家精神科, 一般800-1200, 首次會貴啲, 因為要了解詳細啲。。

333s    發表於 15-8-22 12:39

象牙宮

鵝肝壽司 發表於 15-8-22 11:48

通過 build up 个人價值, 自信..心理學.
多參加團體活動... 多和人相處, 交往.才會減少 社交焦慮症.

單靠食藥.. 並非可能.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/main.html

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至