想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家要生小朋友的,仲會唔會去日本玩?

子爵府

好個人選擇喎
有人驚,有人唔驚

你想去?

別墅

我唔會,不會買日本直送的食物,阿信屋都不會幫襯...
當然好多人都覺得冇問題,所以真係睇你個人點睇,我識得的都有人有左3、4個月去都生到健康BB, 亦有人完全不當一回事帶1、2歲BB年年去日本旅行...

但我會諗幅射呢d野冇人知吸幾多先有影響,或者會唔會係慢性影響幾十年之後個B易d生cancer...所以唔去就唔洗諗唔洗煩...

別墅

回覆:去日本旅行

我表妹諗緊去唔去好呀,好大班親戚話去旅行。佢15 16緊,有d親戚話去幾日無咩問題,但係有d又講到會生唔到仔

子爵府

siufanb 發表於 15-8-23 15:44
我表妹諗緊去唔去好呀,好大班親戚話去旅行。佢15 16緊,有d親戚話去幾日無咩問題,但係有d又講到會生唔到 ...
生唔到又唔會否則日本人絶後囉

D人係驚對個B 唔好
有咩後遺症啫

別墅

其實好個人 。
我同老婆2012年結婚,去北海道同東京十日,翻嚟就有咗,小朋友都兩歲半。
我自己就覺得無太大問題。
小朋友好健康,好活潑。

男爵府

引用:我表妹諗緊去唔去好呀,好大班親戚話去旅行

原帖由 siufanb 於 15-08-23 發表
我表妹諗緊去唔去好呀,好大班親戚話去旅行。佢15 16緊,有d親戚話去幾日無咩問題,但係有d又講到會生唔到 ...
佢想去就去啦,好個人的選擇

大宅

我呢兩年去左好多次日本,年頭去嗰時剛剛就係 day28, 出發前幾日知道有左,下個月生喇。

屋企家品電器大部份日本買返黎,連BB衫,BB用品都託朋友/網購日本買返黎。

講真與其要驚幾十年後唔知會唔會受到幅射影響,不如驚天津毒氣會唔會飄黎香港,因為氰化物死得仲快

卓玲BB    發表於 15-8-24 19:32
sg51244    發表於 15-8-24 11:04

大宅

同埋我同老公 plan 緊 BB出世後第一次旅行會去邊,日本都會係首選。因為小朋友搭短途機為主,環顧亞洲區,應該日本最乾淨適合小朋友。

台灣食物近年太多壞新聞,感覺同大陸差唔多

大宅

我都想生第二胎,一樣照去東京,返嚟一樣照餵人奶,唔驚得咁多

水晶宮

問過幾過醫生…係冇問題。

複式洋房

我同c6一致決定備孕時唔去日本,等生完先去,
有咁多國家選擇,去少一個地方又唔會死,
相反touchwood有咩事,可以怪邊個,旁人只會話係你自己攞嚟嘅!

patpat0410    發表於 15-8-24 10:28

男爵府

2018復活節勳章 貓狗褓姆

面對風險須要自己平估,每個人都有自己的觀點與角度。我個人來說如果計劃有自己的小朋友,暫時不去日本是最好的選擇。

大宅

siufanb 發表於 15-8-23 14:13
大家要生小朋友的,仲會唔會去日本玩?
我有好多日本人朋友喺日本住生3,4個都無事,去幾日應該唔會點,但如果心理上覺得好抗拒就一定唔好啦,因為心理都會影響架。

子爵府

我上一胎懷孕時長時間留係日本
而家小朋友好健康呀

日本本土的人生育都冇咩問題
去幾日旅行可以影響幾多?

搭飛機都好多幅射,如果咁擔心我就建議連飛機都唔好搭...

大宅

引用:我同c6一致決定備孕時唔去日本,等生完先去,

原帖由 ling2040 於 15-08-24 發表
我同c6一致決定備孕時唔去日本,等生完先去,
有咁多國家選擇,去少一個地方又唔會死,
相反touchwood有咩事,可 ...
我同你同c6的決定一樣,世界咁大,可以寺
去唔同地方睇,但決定有計劃生bb的話就唔去住,直到生完先去無咁驚!
純粹個人意見,生cancer都是因為細胞更多產生變異而形成,而懷孕期間,bb的細胞生長是最快同最多,而輻射的確唔知影響幾多,但在這情況下,bb受的輻射影響就可能因為細胞發而擴大比小朋友及大人多,所以有意決定懷孕的我會選擇唔去,決定唔再生啦,就算小朋友細,我都可能會一起去,呢個是我同先生的想法!
P.S.其實我先生勁鍾意日本,因為好玩舒服,我們準備生第二胎,所以我都開心佢忍得住。有2個我們朋友及同事的情況可以分享,2個未有bb之前都有去日本,我朋友個b就白血球有問題,我先生的同事就在照結構時發現bb只有一隻手臂,唯有不要,哭住問醫生是否因為去完日本,醫生都唔識點答....
當呢d事發生在自己身上就後悔都無用,唯有遲些生夠先去返哂
祝大家好孕!

ling2040    發表於 15-8-26 01:36

大宅

引用:我上一胎懷孕時長時間留係日本而家小朋友好

原帖由 sg51244 於 15-08-24 發表
我上一胎懷孕時長時間留係日本
而家小朋友好健康呀
的確我懷孕時連飛機都無搭過,無去過旅行....
而且食野都好小心,避免食到李斯特菌,搞到bb無左心跳就哭死

別墅

回覆:siufanb 的帖子

我吾理,去左囉,不過我係日本見到好多香港人大肚婆

大宅

puppydingo 發表於 15-8-23 20:37
問過幾過醫生…係冇問題。

我想問d醫生通常點講??

子爵府

patpat0410 發表於 15-8-24 10:43
的確我懷孕時連飛機都無搭過,無去過旅行....
而且食野都好小心,避免食到李斯特菌,搞到bb無左心跳就哭死

...

"懷孕時唔搭飛機去旅行"我覺得會咁做都正常
不過如果係照搭飛機去其他地方只係唔去日本,
但又話怕幅射的...我就覺得奇怪左d...

首頁

尾頁

跳至