想生BB

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:Quote:puppydingo 發表於 15-8-23 20:37 問

原帖由 renka 於 15-08-24 發表
我想問d醫生通常點講??
咪話冇科學根據

如果係日本唔會再有人有得生

大宅

2011年日本海嘯引發福島核電廠事件, 去/唔去日本,曾一度成為大家的話題...

其實大家可以上網搵一下新聞, 我自已就好記得, 因2011年, 係烏克蘭切爾諾貝爾核電廠事故的25週年, 所以電視都有特輯(當然係外國電視台拍的), 講返烏克蘭當年(2011年)的情況, 好多地方都仍然係被棄置, 而最令我印象深刻, 係果D當時1986年前後出世的人, 因(在媽媽肚裡或已出世)受幅射影響, 而變成畸形的成人, 好慘好慘....

我唔太識醫學或化學, 只知幅射一定唔好, 當然少量我地都會接觸如照X-ray...

我自已都有朋友嫁左去日本, 佢無得選擇, 一定要留係果邊, 繼續生活, 工作, 生仔.....正如現在的天津, 有幾多人真係有錢有能力離開自已的家園?

吸左幅射對我地O既影響有幾多, 有幾深? 我諗就算醫生或科學家都唔會答到, 會唔會吸左, N年後先發出黎? 每個人體質, 身體狀況生活/飲食習慣都會有影響...

去/唔去日本, 好個人選擇, 我自己就唔會去, 天大地大, 咁多地方可以去, 點解要去日本, 一個有潛在危機(而呢個危機係會直接影響自已生命,又可能會影響埋自己努力想懷嘅下一代)的地方? 既然自己咁辛苦,都想生BB,點解未有,就已經預備一個不利因素/環境呢?

~純粹個人意見, 不喜勿插~

禁止訪問

回覆:去日本旅行

別墅

引用:Quote:siufanb 發表於 15-8-23 15:44 我表

原帖由 鳥嘴123 於 15-08-23 發表
生唔到又唔會否則日本人絶後囉

D人係驚對個B 唔好
係呀,佢就係驚會有畸胎囉

別墅

引用:其實好個人 。我同老婆2012年結婚,去北海

原帖由 Matthew301 於 15-08-23 發表
其實好個人 。
我同老婆2012年結婚,去北海道同東京十日,翻嚟就有咗,小朋友都兩歲半。
我自己就覺得無太 ...
我表妹就驚唔知會唔會因為吸收幅射而出事,去一星期應該唔會咁嚴重掛

別墅

引用:Quote:原帖由 siufanb 於 15-08-23 發表我

原帖由 wanmm323 於 15-08-23 發表
佢想去就去啦,好個人的選擇
佢想呀,但係自己又好驚

別墅

引用:我呢兩年去左好多次日本,年頭去嗰時剛剛就

原帖由 jn2013 於 15-08-23 發表
我呢兩年去左好多次日本,年頭去嗰時剛剛就係 day28, 出發前幾日知道有左,下個月生喇。

屋企家品電器大部 ...
我諗佢就算去都係去一次,因為三十年黎都係第一次全親人去旅行,所以佢先諗咁多

別墅

引用:Quote:原帖由+Matthew301+於+15-08-23+發表

原帖由 siufanb 於 15-08-27 發表
我表妹就驚唔知會唔會因為吸收幅射而出事,去一星期應該唔會咁嚴重掛
我12年去,仲要十日,未仲驚?
個小朋友宜家都兩歲半!好健康,無問題。

大宅

回覆:去日本旅行

我身邊好多人都去咗,暫時冇特別狀況。如果驚同擔心就咪去。去玩得唔安樂就咪啦!

別墅

回覆 pcshan 的帖子

我當年都有睇切爾諾貝爾講幅射的影響的專輯,真係好深遠,話就算100年都唔會消散,所以日本而家先幾年,話冇事係言之過早,講真生cancer都要時間,冇話一吸完一年半載就生. 基本上佢地ge 食物已經被污染晒,當然大陸台灣或其他國家的食物可能都唔見得幾安全,唯有避得一樣得一樣啦。
P.S. 都係見呢度開左個po先忍唔住講兩句,平日都唔會同人講,因為大部分人都會覺得驚日本幅射係多餘...

首頁

尾頁

跳至