親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位JM, 大致PLANNING如下, 請幫幫眼睇睇有無問題或者順唔順路, 仲有咩PASS應該買呢? 麻煩晒

DAY 1 (2/DEC)
12:15 到達, 預計2:00左右過完關拎埋行李,
搭SHUTTLE BUS 去RINKU OUTLET順便LUNCH
5:00搭南海電鐵-空港急行(¥920, 48分鐘到)
6:00左右到難波, 住FRASER
7:30 國產牛放題
飯後閒逛 道頓堀, 心齋橋

DAY 2 (3/DEC), (不用PASS, 就咁買飛?)
全日USJ
DINNER@高島屋B/F

DAY 3 (4/DEC)
8:00出發
JR大阪JR京都(¥540), JR京都去JR馬堀(¥320) TOTAL 1:15分鐘到),
→Torokko龜岡站, 逢:35分開, 嵐山落車, 去竹林, 天龍寺, 野宮神社, 渡月橋跟住 LUNCH
4:00 行返旅館(嵐山花傳抄)放低行李, CHECK IN後去浸下溫泉, 再周圍HEA下, 晚上會行去嵐山影下紅葉, 希望未落晒啦

DAY 4 (5/DEC)
11:00早餐後出發 (以下應該點行會順路, 要買一日巴士劵嗎?)
北野天滿宮, 三十三間堂, 清水寺, 錦市場LUNCH祗園, 花見小路
夜晚返難波, 有咩食咩

DAY 5 (6/DEC) (一日週遊卷)
池日杯麵館 + 一日週遊卷
晚上8:00 DINNER 釣魚茶屋

DAY 6 (7/DEC)
8點出發去奈良, , 奈良公園, 春日大社, 東大寺
最遲2:00回程返難波, 4點從難波出發, 搭19:10機返香港

大宅

回覆:12月京阪奈自遊行

伯爵府

Dull_lau 發表於 15-8-24 12:51
各位JM, 大致PLANNING如下, 請幫幫眼睇睇有無問題或者順唔順路, 仲有咩PASS應該買呢? 麻煩晒

DAY 1 (2/DEC ...

DAY 1 (2/DEC)

12:15 到達, 預計2:00左右過完關拎埋行李,

SHUTTLE BUS RINKU OUTLET順便LUNCH

5:00搭南海電鐵-空港急行(¥920, 48分鐘到)

比多210YENRAPIT,只是比多少少錢就由坐地鐵UPGRADE到坐頭等火車,而且行李又可以放行李架,不需要自己看住.

.

6:00左右到難波, FRASER

7:30 國產牛放題

飯後閒逛 道頓堀, 心齋橋

.

DAY 2 (3/DEC), (不用PASS, 就咁買飛?) 絕對不需要買PASS

全日USJ

DINNER@高島屋B/F

.

DAY 3 (4/DEC)

8:00出發

JR大阪JR京都(¥540), JR京都去JR馬堀(¥320) TOTAL 1:15分鐘到),

Torokko龜岡站, :35分開, 嵐山落車, 去竹林, 天龍寺, 野宮神社, 渡月橋跟住 LUNCH

4:00 行返旅館(嵐山花傳抄)放低行李, CHECK IN後去浸下溫泉, 再周圍HEA, 晚上會行去嵐山影下紅葉, 希望未落晒啦

你唔係唸住帶埋行李去搭小火車!?去到嵐山第一件事放低行李於旅館才去景點或坐小火車.去嵐山唔好搭JR,搭阪急時間差不多但價錢平一半,只須400YEN就可以由梅田坐到嵐山;你搭JR識分開買兩張票都要560 + 240 = 800YEN,唔識分開買票就要970YEN.

.

DAY 4 (5/DEC)

11:00早餐後出發 (以下應該點行會順路, 要買一日巴士劵嗎?)

北野天滿宮, 三十三間堂, 清水寺, 錦市場LUNCH祗園, 花見小路

夜晚返難波, 有咩食咩

你首先要唸行李要放那裡,我假設你將行李留在嵐山酒店.

.

嵐山 ->北野天滿宮 (嵐電北野白梅町站) -> (巴士出柳町站) ->三十三間堂 (京阪7条站) -> 清水寺 (巴士五条坂站) -> 祗園 (徒步) -> 錦市場 (徒步) -> 嵐山-拿行李 (阪急) -> 梅田 (阪急) -> 難波 (地鐵)

.

你這日這麼多的行程,我相信9點鐘出發都會好趕,如果你在京都仲想慳錢只搭巴士唔搭鐵路,我相信要再早些出發才可以呀.

DAY 5 (6/DEC) (一日週遊卷)

池日杯麵館 + 一日週遊卷

晚上8:00 DINNER 釣魚茶屋

一日週遊卷是否指2300YEN那款? 你上午去了杯麵館,夜晚8點去食飯,可以去免費景點的時間唔多,可不可以回到本你要先計一計先.

.

DAY 6 (7/DEC)

8點出發去奈良, , 奈良公園, 春日大社, 東大寺

最遲2:00回程返難波, 4點從難波出發, 19:10機返香港

在另一個POST已回答你.

大宅

jcctiu 發表於 15-8-24 17:48
各位JM, 大致PLANNING如下, 請幫幫眼睇睇有無問題或者順唔順路, 仲有咩PASS應該買呢? 麻煩晒DAY 1 (2/DEC) ...
唔該晒你咁詳細回答, DAY 1/2/5/6已解決

其實DAY 3去嵐山呢, 因為我地2個大人, 無咩行李, 只打算執2件衫揹個背囊所以先咁行咋,

DAY 4呢, 我唔使慳錢架, 就到D景點/時間快就得, 因為想去的地方太多, 時間太少.....我見你另一個POST建議咁行, 其實我係咪都可以呢? 首先嵐山搭阪急去河原町, 行李放河原町先, 夜晚回程再拎

建議你買阪急一日PASS,搭阪急去到總站河原町,先行錦天滿宮和錦市場,再徒步到祗園,搭京阪到伏見稻荷,玩完坐京阪返回清水五条,徒步或打的上清水寺,玩完清水寺徒步經二三年阪,八阪神社到祗園,行過去河原町搭阪急返梅田

伯爵府

Dull_lau 發表於 15-8-25 16:27
唔該晒你咁詳細回答, DAY 1/2/5/6已解決

其實DAY 3去嵐山呢, 因為我地2個大人, 無咩行李, 只打算執2件衫揹 ...
我建議你SKIP咗北野天滿宮,因為有啲唔順路.另外,這日任何PASS都不需要.

嵐山 -> 河源町(阪急) -> 錦市場 (徒步) -> 祗園 (徒步) -> 三十三間堂 (京阪7条站) -> 清水寺 (巴士五条坂站) -> 二三年阪,八阪神社,祗園,河源町 (徒步) -> 梅田 (阪急) -> 難波 (地鐵)

大宅

引用:Quote:Dull_lau 發表於 15-8-25 16:27 唔該

原帖由 jcctiu 於 15-08-25 發表
我建議你SKIP咗北野天滿宮,因為有啲唔順路.另外,這日任何PASS都不需要.

嵐山 -> 河源町(阪急) -> 錦市場 ( ...
唔該晒

大宅

引用:Quote:Dull_lau 發表於 15-8-25 16:27 唔該

原帖由 jcctiu 於 15-08-25 發表

呀,我漏左1個~伏見稻荷,Day 4係咪應該行唔切了?

同埋呢,我見有jm話清水寺會開夜場,其實值唔值得喺嵐山旅館dinner後再出去睇?之前有jm話嵐山夜景都靚,而家囉囉攣中

伯爵府

引用:Quote:原帖由 jcctiu 於 15-08-25 發表我建

原帖由 Dull_lau 於 15-08-25 發表
呀,我漏左1個~伏見稻荷,Day 4係咪應該行唔切了?

同埋呢,我見有jm話清水寺會開夜場,其實值唔值得喺嵐 ...
清水寺一年唔系好多日有夜場,要check清楚時間

大宅

引用:Quote:原帖由 Dull_lau 於 15-08-25 發表呀

原帖由 be 於 15-08-25 發表
清水寺一年唔系好多日有夜場,要check清楚時間
今年開到6/12, 啱啱好

伯爵府

引用:Quote:原帖由 be 於 15-08-25 發表清水寺一

原帖由 Dull_lau 於 15-08-25 發表
今年開到6/12, 啱啱好

大宅

jcctiu 發表於 15-8-25 17:07

如果真係想加埋伏見, 可以放棄邊個呢? THANKS

伯爵府

Dull_lau 發表於 15-8-26 10:32
如果真係想加埋伏見, 可以放棄邊個呢? THANKS
建議放棄三十三間堂

祗園 (徒步) -> 伏見 (京阪伏見稻荷站) -> 清水寺 (京阪清水五条站)

大宅

引用:Quote:Dull_lau 發表於 15-8-26 10:32 如果

原帖由 jcctiu 於 15-08-27 發表
建議放棄三十三間堂
唔該晒你呀

大宅

引用:+本帖最後由+Dull_lau+於+15-8-24+13:07+編

原帖由 Dull_lau 於 15-08-24 發表

各位JM, 大致PLANNING如下, 請幫幫眼睇睇有無問題或者順唔 ...
請問訂Fraser 幾錢一晚,同埋係邊到訂?

大宅

引用:Quote:原帖由 Dull_lau 於 15-08-24 發表本

原帖由 Boscobaby 於 15-08-28 發表
請問訂Fraser 幾錢一晚,同埋係邊到訂?
Pm u

男爵府

回覆:Dull_lau 的帖子

國產牛放題邊間,可否介紹下?不過我帶小朋友去,岩食嗎?

大宅

Xmas吸收勳章

引用:國產牛放題邊間,可否介紹下?不過我帶小朋

原帖由 小芝~ 於 15-08-28 發表
我都想知邊度食國產牛

大宅

小芝~ 發表於 15-8-28 17:04
我都係見呢度D JM介紹話好抵依, 你可以去睇下:

国産牛焼肉食べ放題
あぶりや なんばダオーレ店
地址:大阪府大阪市中央区千日前2-8-17
電話:06-6644-8218
營業時間:17:00~23:00
(L.O.22:30)
官網:http://www.1dining.co.jp/aburiya/

大宅

winnie0426 發表於 15-8-29 03:21
我都想知邊度食國產牛
你可去佢WEBSITE睇下, 有幾間分店的

国産牛焼肉食べ放題
あぶりや なんばダオーレ店
地址:大阪府大阪市中央区千日前2-8-17
電話:06-6644-8218
營業時間:17:00~23:00
(L.O.22:30)
官網:http://www.1dining.co.jp/aburiya/

大宅

Dull_lau 發表於 15-8-24 12:51

DAY 1 (2/DEC ...

我PLAN 緊出年農曆年去

首頁

尾頁

跳至